szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A felnőtteknél leggyakrabban előforduló agydaganat valójában négy különböző kórkép együttese - közölték amerikai kutatók a Cancer Cell című szakfolyóirat kedden megjelent számában.

Páciensektől származó szövetminták genetikai elemzésével a gliobasztóma multiforme (GBM) elnevezésű agydaganatnak négy altípusát azonosították, melyek mindegyike más-más kezelést igényel.

A glioblasztóma túlélése igen rövid, átlagosan 14 hónap a diagnózist követően. A tumor növekedésének és szétszóródásának mintázata alapvetően attól függ, hogy melyik altípusról van szó - állapították meg az Észak-Carolinai Egyetem munkatársai. Ráadásul minden altípus másként reagált a kezelésekre, az agresszív kemoterápiára és a besugárzásra.
   
A tanulmány az amerikai kormány által finanszírozott, 2006-ban indult Rákgenom Atlasz Kutatóhálózat keretében készült. A programban az egyes ráktípusokhoz tartozó DNS-aktivitást térképezik fel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!