szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy kísérleti Alzheimer-szer mintegy 25 százalékkal csökkentette az agyban lévő kóros lerakódásokat, újjáélesztve ezzel a reményt egy hatékony gyógyszerre.

Huszonnyolc páciensnél próbálták ki a bapineuzumab hatóanyagot, amely a szellemi leépüléssel járó degeneratív betegség hátterében lévő okot szüntetné meg: csökkentené a kóros fehérje-lerakódásokat az agyban. A szer kifejlesztőinek csalódást jelentett, amikor 2008-ban sikertelennek kellett minősíteni a klinikai próbákat, mert nagyobb dózisban agyduzzanatot okozott.

Juha Rinne, a finnországi Turku egyetemének kutatója és munkatársai most egy új agyi képalkotó módszerrel vizsgálták meg a próbában részt vevő pácienseket. Hetvennyolc hét elteltével megállapították, hogy a bapineuzumab hatóanyagot kapott pácienseknél mintegy 25 százalékkal csökkent a kirakódott kóros fehérjék mennyisége.

A páciensek viszonylag jól tolerálták a kezelést, bár két embernél, akik nagyobb dózis kaptak, átmeneti agyduzzanat alakult ki.  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Plázs

Az Alzheimer-kór nem gyógyítható őssejtekkel

Az Alzheimer-kór valószínűleg nem gyógyítható őssejtekkel - közölte a Der Tagesspiegel című lap hétfői számában megjelent interjújában Rudolf Jaenisch német őssejtkutató.

MTI Plázs

Alzheimer-kór: segítehet a mérsékelt borfogyasztás

Az időnkénti mérsékelt borfogyasztás csökkenti az Alzheimer-kór kockázatát a 75 évnél idősebbek körében - derül ki az észak-karolinai Winston-Salem Wake Forest Egyetemnek a bécsi szakkonferencián közzétett tanulmányából.

MTI Plázs

Három gén, amely Alzheimer-kórt okozhat

Nemzetközi kutatócsapatok három új gént határoztak meg, amelyek együttesen az Alzheimer-kóros esetek 20 százalékáért felelhetnek. A Londonban tartott vasárnapi sajtókonferencián elhangzottak szerint a felfedezés az utóbbi 15 év legnagyobb eredménye az agyi leépüléssel járó betegség kutatásában.