szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A gyártók régóta próbálkoznak egészségesebbé varázsolni a kétes hírnevű virslit - most úgy tűnik, német kutatóknak sikerült.

A németországi Frauenhofer Intézet olyan virslifajtát fejlesztett ki gyerekek számára, amely nélkülöz mindenféle adalékanyagot. Mindössze húsból, vízből és fűszerekből tevődik össze. Ezen kívül különösen alacsony, mindössze tíz százalék a zsírtartalma: a zsírt gyakorlatilag vízzel és sonkafehérjével pótolják - magyarázta a projektvezető, Christian Zacherl a Die Welt című német lapnak. 

Az új virsli megalkotása azért volt hatalmas kihívás, mert az egészségtelen adalékanyagok amúgy fontos szerepet töltenek be: tartást, színt és kellemes állagot kölcsönöznek a húsárunak. Ahhoz, hogy olyan terméket hozzanak létre, amely megfelel a virsliről kialakult elképzeléseknek, az előállítóknak fortélyok egész sorát kellett bevetniük.

A kutatók az arányok, fűszerek és hőmérséklet változtatásával kísérletezgettek. A virsli mellett végül öt további terméket is létrehoztak: cabanossi kolbászt, zöldséges mortadellát, kenőmájast, egy sonkafélét és párizsit. Mivel a zsírszegény termékek kizárólag természetes összetevőket tartalmaznak, a gyerekek nyugodtan beleharaphatnak a ropogós virslibe anélkül, hogy testsúlyuk vagy egészségük miatt kellene aggódni. 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

hvg.hu Kult

Sörvirsli és kultúra

Itt van május elseje. Visszatérhetünk a tradíciókhoz: semmi szégyellnivaló nincs a sörsvirsliben, bár jobban járunk, ha legalább az évben ezen az egy napon nem hallgatjuk hozzá a politikai lózungokat. Ehelyett kultúrát javallunk: a hvg.hu programajánlója a munkaszüneti napokra lát el nézni- és hallgatnivalóval.