szerző:
travelline.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A balatoni vendéglátás a kilencvenes évek elején megalapozta az ellenérzést a bérelhető házakkal, apartmanokkal...

A balatoni vendéglátás a kilencvenes évek elején megalapozta az ellenérzést a bérelhető házakkal, apartmanokkal, szobákkal szemben, de azóta némileg változott a világ, és a szolgáltatásból élők elkezdtek igazodni a fejlettebb fogyasztói igényekhez. Egy nyaraló családnak persze könnyen kiszámíthatóak az igényei: szeretnének a saját tempójukban, természetes ritmusukban pihenni, azt tenni, amihez éppen kedvük van, és kényelmet akarnak.

Eddig leginkább két választás volt adott: vagy mehettünk a szállodákba, ahol keretek közé szorították a pihenést (főleg a többgyerekes családok számára lett nehézkes ez az opció), vagy mehettünk kempingbe, ahol ugyan tökéletes szabadság várt ránk, ám cserébe közös zuhanyzó, kényelmetlen lakókocsi, vagy sátor szolgált minket - kényelemről tehát szó sem volt.

©

Nem véletlen, hogy a tengerparti városok is hamar rájöttek arra, hogy a turisták a szabadságot és a kényelmet szeretik, így hamarosan divatba jött Horvátországban és Görögországban is a kifejezetten nyaralóknak kialakított apartman ház, illetve villapark.

 Az ilyen negyedek a helyi lakosokat sem zavarják, a turisták pedig minden szolgáltatást egy helyre koncentrálva kaphattak meg, ráadásul úgy, hogy közben lényegesen nagyobb szabad terük lett saját igényeik számára.

Egy nagyobb család számára ugyanis egy szálloda kényelme gyakran sok áldozattal jár. Állandóan vigyázni kell, hogy ne zavarjunk másokat, és a közös étkezések bizony számtalan problémával járhatnak.

Még egy á la carte étteremben is sokszor előfordulhat, hogy nincs mindenkinek tetsző fogás, de mivel a legtöbb szálloda svédasztalos menükkel várja vendégeit, még nagyobb esélyünk van arra, hogy kompromisszumokat kell kötni. Ráadásul időben is nehéz alkalmazkodni az előre megadott idősávokhoz, és étkezés közben is ügyelni kell arra, hogy ne zavarjunk másokat (legalábbis így lenne normális, de számos ellenpélda akad erre).

©

Persze miért is kellene a pihenni vágyóknak folyamatosan egymás igényeit lesni? Teljesen természetes igény, hogy a kikapcsolódás mindenkinek azt jelenti, hogy önmaga lehet. Ehhez pedig saját élettér kell, és a lehető legtöbb szabadság.

Nem csoda, hogy hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek (az egyébként teljesen megfizethető) bérelhető házak, villák, főleg az olyan helyeken, ahol kifejezetten a turisták számára kialakított közegben pihenhetjük ki magunkat.

Ugyanis szép dolog egy kibérelhető ház, de az még önmagában nem pihenés, hogy másmilyen szobákban lakunk pár napig. A valódi szabadságot az jelenti, hogy mi magunk dönthetjük el, hogy éppen mire is van szükségünk.

Egy saját házban szabadon főzhetünk, étkezhetünk bármit és bármikor – természetesen ezzel nem kevés pénzt meg is takaríthat egy nagyobb család, és legalább a gyermekek egészséges táplálkozása miatt sem kell aggódunk, vagy diétánkat is könnyebben tarthatjuk, ha szabadon garázdálkodhatunk a konyhában.

©

A Várgesztesi Villapark konyhai felszereltsége például minden tekintetben versenyre kelhet az otthoni felhozatallal: található itt hűtőszekrény mélyhűtő rekesszel, mosogató, filteres kávéfőző, grillezésre is alkalmas mikrohullámú sütő, gázfőzőlap (vagy gáztűzhely) páraelszívóval felszerelve.

Viszont ha lusták vagyunk egyik este vacsorát készíteni, akkor jó, ha éppen akad egy megbízható étterem a közelben, amely lehetőleg olcsó, és ellenőrizhető.

A villaparkok esetében pont az jelenti a legnagyobb szabadságot, hogy számtalan közös program és szolgáltatás választható (akár teljes szállodai ellátásban is részesülhetünk), de ezt nem vagyunk kötelesek igénybe venni. Ráadásul csak azért kell fizetnünk, amire valóban szükségünk van pihenés közben, így könnyebb a nyaralás költségvetésének megtervezése is.

Ez a módszer külföldön is meglehetősen népszerű és hazánkban is egyre nagyobb igény mutatkozik a szabadság és komfort ötvözésének irányába. Már csak azért is, mert nem azt a világot éljük, ahol kötelező sablonok szerint viselkedni, vagy állandóan alkalmazkodni mások által diktált körülményekhez, és néha olyan jó érzés, ha ez tényleg így is van.

-NB-

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Dokumentumfilm készült a szigetes Foo Fighters-koncert kerekesszékes hőséről

Dokumentumfilm készült a szigetes Foo Fighters-koncert kerekesszékes hőséről

Zéró villany: biturbó V8 az Aston Martin első divatterepjárójában

Zéró villany: biturbó V8 az Aston Martin első divatterepjárójában

Buszmegállóra dőlt egy ház oldala Tahitótfaluban

Buszmegállóra dőlt egy ház oldala Tahitótfaluban

Így robbanhatott ki a Gothár-ügy

Így robbanhatott ki a Gothár-ügy

Sikkasztás miatt ítélték el Kengyel polgármesterét

Sikkasztás miatt ítélték el Kengyel polgármesterét

Osztrák járműcéggel üzletel az állam a zalai tesztpályánál

Osztrák járműcéggel üzletel az állam a zalai tesztpályánál