szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Új terápiás eljárást mutattak be az Alzheimer-kór kezelésére a németországi Greifswaldban dolgozó tudósok.

A szakemberek szerint egy szállítófehérje hatással lehet az agyban lévő úgynevezett szenilis foltokra, amelyek az Alzheimer-kór kiváltói. A kutatási eredmények arra utalnak, hogy ez a bizonyos szállítófehérje zsilipeli a lerakódást az agyszövetből a vérbe. A lerakódó béta-amiloid fehérjék miatt halnak el az idegsejtek.

A greifswaldi tudósok szerint a transzportaktivitás fokozása révén új terápiára nyílna lehetőség, ezáltal pedig először lenne kezelhető az Alzheimer-kór forrása - hívta fel a figyelmet Silke Vogelgesang neuropatológus. 

Jelenleg nincs olyan eljárás, amely a betegség okát szüntetné meg, csak a kórral járó demencia tüneteit csökkentő és a szellemi képességeket javító gyógyszerek állnak rendelkezésre. Vogelgesang is türelemre intett az újfajta eljárással kapcsolatban. "Kiszámíthatatlan, hogy az eredményeket mikor lehet a gyógyításban alkalmazni" - mondta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Plázs

Az Alzheimer-kór nem gyógyítható őssejtekkel

Az Alzheimer-kór valószínűleg nem gyógyítható őssejtekkel - közölte a Der Tagesspiegel című lap hétfői számában megjelent interjújában Rudolf Jaenisch német őssejtkutató.

hvg.hu Vélemény

Alzheimeres kitüntetésosztás – fideszesek mellőzve

Vártam, hátha valaki szól. De csak szőrmentén bírálgatták, vagy konkrétumok nélkül nagy általánosságban anyázták a "húszévesaköztársaság" díjazottak listáját. Senki nem mondta ki: röhej, hogy nincs ott egyetlen egykori fideszes név sem.