szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ajánlatos néha ellenőriznünk a pulzusunkat, mivel ha szabálytalan a lüktetés, az szívbetegségre utalhat.

II. Erzsébet brit királynő kitüntette Trudie Lobbant, azt az angol asszonyt, aki elindította az önvizsgálat mozgalmát, és amely az Európai Szív Szövetség folyóirata szerint világszerte terjed. Trudie Lobban családjában sok a szívbeteg. Húszéves lányának szívritmuszavar okozta eszméletvesztéses rohamai vannak, férje hirtelen szívhalál következtében fejezte be életét, idős anyját pedig pitvarremegés miatt kezelik. Lobban az Egyesült Királyságban ezért megszervezte a Szívritmuszavar-szövetséget, mely mind több országban követőkre talál.

Az egészséges szív egyenletesen, ritmusosan működik. A leggyakoribb ritmuszavar a szívpitvar remegése, fibrillációja, amikor végül az egész szív szabálytalanul húzódik össze. Ezzel a szabálytalansággal önmagában csak az a gond, hogy a páciens nehezebben alkalmazkodik a fizikai terheléshez, de veszélyes szövődményei is jelentkezhetnek. A szabályos összehúzódások helyett csak remegő szívpitvarban megalvadhat a vér, melyből aztán leszakadhat az alvadék, és valahol érelzáródást, embóliát okozhat. Ez akár halálhoz is vezethet, ezért a tünet állandó gyógyszeres kezelést, rendszeres ellenőrzést igényel.

A pitvarfibrilláció jelentős közegészségügyi gond. Az Európai Unióban 4,5 millióra becsülik a betegek számát. Az életkor előrehaladtával egyre nagyobb az aránya: az igen idős emberekből minden tizedik ezzel a kóros állapottal él. A páciens viszont gyakorta nem is érzi a szabálytalan szívműködést, és nincs tisztában a veszéllyel. Trudie Lobban ezért szorgalmazza, hogy időnként mindenki vizsgálja meg a pulzusát vagy a családtagok ellenőrizzék egymásét.

Nagy-Britanniában 600 óriásplakát hívta fel a  figyelmet az önvizsgálat fontosságára. Az agyi katasztrófák nem kis hányada pitvarfibrilláció következménye, és ezek jelentős része a korai fölismeréssel megelőzhető volna.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fény derült az olcsóbb Volkswagen ID.4 villanyautó valós hatótávjára

Fény derült az olcsóbb Volkswagen ID.4 villanyautó valós hatótávjára

Duma Aktuál-teszt: Ha Ön jobboldali, akkor egyből szép is?

Duma Aktuál-teszt: Ha Ön jobboldali, akkor egyből szép is?

Tízezer tesztet oszt szét a diákok és pedagógusok szűrésére a főváros

Tízezer tesztet oszt szét a diákok és pedagógusok szűrésére a főváros