szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ártalmas lehet az egészségre annak a Reál párizsinak és sonkának fogyasztása, amelyben Listeria fertőzöttséget találtak, a polcról levett, kifogásolt termékeket a Pick Szeged Zrt. gyártotta - közölte Linczmayer Attila, a Reál marketing vezetője.

A Reál Hungária Élelmiszer Kft. márkatermékeinek minőségellenőrzése során határérték feletti Listeria Monocytogenes fertőzöttséget találtak a "Reál Párizsi szeletelt 150g" és "Reál Sonka szeletelt 100g" termékekben. A Listeria monocytogenes nevű baktériummal szennyezett élelmiszer fogyasztása listeriózis megbetegedést okozhat. Egészséges emberekben sokszor semmilyen tünetet nem vált ki a listeria baktériummal szennyezett élelmiszer fogyasztása, legyengült szervezetben azonban - csecsemők, várandós nők, idős személyek, valamint gyenge immunrendszerű emberek - nagyobb veszélye van a súlyos tünetekkel járó betegség, akár az agyvelőgyulladás kialakulásának.

A Reál arra kéri azokat a vásárlókat, akik az elmúlt napokban vásároltak a Reál Párizsi szeletelt 150 gr-os, L0077-es tételszámú, vagy Reál Sonka szeletelt 100 gr-os, L10085-ös tételazonosítóval ellátott termékekből, azokat ne fogyasszák el. A szóban forgó termékeket a vásárlás helyszínén visszavásárolják a vevőktől - mondta Linczmayer Attila.

A Reál termékek minőségét a gyártói ellenőrzések mellett független szakértő szervezetek segítségével is folyamatosan ellenőrzik. Az ellenőrzéseknek köszönhető, hogy a fertőzést sikerült felismerni és a veszélyesnek ítélt két terméket azonnal visszahívni az üzletek polcairól. A fertőzést kizárólag a két Pick Szeged Zrt. által gyártott terméknél találták. A Reál által forgalmazott egyéb termékek biztonsággal fogyaszthatók - tartalmazza a cég közleménye.

Kovács László, a Pick Szeged Zrt. vezérigazgatója elmondta: a Listeria fertőzés külső okokra vezethető vissza: vagy a gépsor állapota nem volt megfelelő, vagy azok, akik a gépsor mellett dolgoztak nem tartották be a személyi higiénés előírásokat. A határérték feletti Listeria baktériumot tartalmazó hústermékek fogyasztása ártalmas lehet az egészségre, a kifogásolt árukat ezért azonnal levették a Reál üzletek polcairól. 

A Pick Szeged Zrt. az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében  hangsúlyozta: a kizárólag a Reál áruházláncban április 20-i fogyaszthatósági idővel forgalmazott "Reál Párizsi szeletelt 150 g"-os  és az április 21-i fogyaszthatósági idővel forgalmazott "Reál Sonka szeletelt 100 g"-os termékeket kedden visszahívta a fogyasztói értékesítésből. Hozzátették: az áruházlánc és a vállalat közös belső ellenőrzése során kiderült, hogy a - mintegy három hete gyártott - két terméktípus Listeria Monocytogenes fertőzöttsége az előírt határértéket meghaladta. 

A társaság azonnal értesítette az illetékes hatóságokat és az alig 200 kilogramm termék nagy részét még értékesítés előtt visszavonták a kereskedelmi egységekből. Az értékesítésbe bevont boltok pedig részletes tájékoztatást kaptak a helyzetről. A társaság és az áruházlánc kéri mindazokat, akik vásároltak a kérdéses termékekből, abból ne egyenek. Ha valaki mégis fogyasztott volna a szóban forgó termékekből, és ezt követően rosszul érezné magát - émelygést érez vagy hányingere van - forduljon orvoshoz. Egyben tájékoztassa az orvost arról, hogy a kérdéses termék is lehet oka a rosszullétének. 

A listeriával fertőzött párizsit és sonkát a vásárlás helyén visszaveszik a vevőktől. A Pick Szeget Zrt. az észlelt hibát a hatóságok bevonásával kiküszöbölte és a termelést azóta - szigorú minőségbiztosítási ellenőrzések mellett - újraindította. A társaság hangsúlyozta: hasonló eset még soha nem fordult elő a Pick Szeged Zrt. történetében. Az egy gépsoron történt fertőzés más termékek gyártását nem érintette, fogyaszthatóságát nem befolyásolja. Azok minden szempontból megfelelnek az élelmiszerbiztonsági előírásoknak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Fuzáriumtoxinnal fertőzött lisztet vont be a hatóság

Egy bajai székhelyű cég két, különböző fogyaszthatósági idejű egy kilogrammos durumlisztjét bevonták, mert a készítményekben a fuzáriumgomba egyik toxinját találták az élelmiszerbiztonsági vizsgálatok során - közölte Süth Miklós országos főállatorvos, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára szombaton az MTI-vel.

MTI Itthon

Toxinfertőzött tésztákat vont be a Cerbona

A Cerbona azonnal visszahívta a 2011. május 13. és 2011. június 18. közötti minőség megőrzési idejű Durillo (500 gramm) és Durum (ömlesztett) márkanevű durum száraztészta termékeit a fogyasztók egészségének védelme érdekében, az alapanyag toxin szennyezettsége miatt - közölte a Cerbona Zrt. az MTI-vel hétfőn.

HVG Gasztro

Megdöbbentő kezelésű húsok - a HVG húsvéti sonkatesztje

Egy átlagos húsvéti sonka vagy tőkehús megdöbbentő „kezelésen” esik át, mielőtt a hentespultra kerül, ráadásul ez a fajta illúziókeltés legális – derül ki a HVG szúrópróbaszerű húsvizsgálatot is tartalmazó húsipari körképéből. Próbavásárlás és laboratóriumi vizsgálat a legfrissebb lapszámban.

MTI Plázs

Magyarországra nem került a halálos sajtból

Nem szállítottak Magyarországra listeria fertőzött sajtot - közölte a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉBiH) szerdán az Európai Unió élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó riasztórendszere (RASFF) jelentése alapján.

Elon Musk már a világ második leggazdagabbja, megelőzte Bill Gates-t

Elon Musk már a világ második leggazdagabbja, megelőzte Bill Gates-t

Balassagyarmaton egy hét alatt 38-an hunytak el, ebből 26-an Covid-fertőzöttek voltak

Balassagyarmaton egy hét alatt 38-an hunytak el, ebből 26-an Covid-fertőzöttek voltak

Női vezetője lehet az Egyesült Államok hírszerzésének

Női vezetője lehet az Egyesült Államok hírszerzésének