szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Súlyos, de korai tünetekkel sokszor nem járó betegségek szűrővizsgálati programjának elindítását gyakran nehéz eldönteni. Amerikai kutatók a diabétesz költséghatékony szűrésének megszervezésére matematikai modellt dolgoztak ki, amelyet a Lancet című folyóiratban ismertettek.

A múlt században a tüdővészt morbus hungaricus, azaz magyar betegség néven is emlegették. A közegészségügyi szakemberek példamutató tüdőgyógyintézeti hálózatot hoztak létre, kötelezővé tették az évenkénti tüdőszűrést, így a tuberkulózist sikerült visszaszorítani. A szűrővizsgálatok rendszere más, súlyos betegségek korai fölismerésére is világszerte elindult, de az eredmények gyakran vitathatóak. Sokszor a diagnosztikus módszerek még nem eléggé érzékenyek és megbízhatóak, és szinte minden esetben igen drága az egészségügy számára egy ország valamennyi lakosának vizsgálata.

A szűrővizsgálatokkal foglalkozó intézeteket általában a behívott személyek létszáma alapján fizetik. Ezek abban érdekeltek, hogy minél több vizsgálatot végezzenek. Emiatt ritkán tájékoztatják a szűrés során a módszer pontosságáról, a tévesen pozitiv és tévesen negatív esetek arányáról a vizsgált személyeket. Több, szűrővizsgálattal kapcsolatban bontakozott ki viharos vita a szűrés értelméről, hatékonyságáról. Richard Kahn és munkacsoportja azzal foglalkozott, milyen életkorban volna optimális a társadalom valamennyi tagját megvizsgálni az esetleges cukorbetegség fölismerése szempontjából. A kutatók Archimedes elnevezésű matematikai modellje azt a célt szolgálja, hogy választ adjon arra, hány éves korban kellene elvégezni az első diabéteszszűrést. A cukorbaj nemcsak önmagában számít veszélyes anyagcsere-betegségnek, hanem a halál leggyakoribb okát jelentő szív- és érrendszeri zavarok egyik fontos kockázati tényezője is.

Különböző szervezetek azt javasolták, hogy 30 éves kortól mindenkit évente utaljanak laboratóriumi vizsgálatra. A szakemberek szerint ez nem költséghatékony eljárás. A munkacsoport társadalmi modellje szerint a legtöbb információt a leggazdaságosabban akkor kapják, ha az első szűrővizsgálatot 45 éves korban végzik, és minden ötödik esztendőben megismétlik.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Plázs

Cukorbetegség: miért kell két vérvétel?

A viszketés, vagy egy visszatérő gombás fertőzés hívhatja fel a figyelmet a bajra. Az esetek többségében azonban tünetszegény a betegség, akár egy évtized is eltelhet anélkül, hogy a páciens tudná, ő is a cukorbetegek egyre bővülő táborát gyarapítja.

hvg.hu Plázs

Cukorbetegség: milyen sport segíthet?

A 2-es típusú cukorbetegség egyre több embert érint, mindez az öregedéssel járó anyagcsere-változásokkal és az elhízással magyarázható. Optimálisan megtervezett testedzés hatására az izomerő és az állóképesség is nő. Ezen a héten a diabéteszt vesszük gorcsó alá.

hvg.hu Plázs

Cukorbetegség: a legsúlyosabb károsodások

Vakság, veseelégtelenség, nem baleseti eredetű alsó végtagi amputáció – a kiváltó ok: cukorbetegség. S ráadásképpen még egy adat: a diabéteszesek fele szív-érrendszeri betegségekben hal meg.

hvg.hu Plázs

Cukorbetegség: veszélyben a magyar lakosság

A cukorbetegség terjedése egyre nagyobb méreteket ölt a hazai felnőtt lakosság körében. A betegség felismerése, különösen a 2-es típusú kórformában gyakran késik.

hvg.hu Plázs

Cukorbeteg vagyok. Miről kell lemondanom?

Cukorbetegként is élhetünk teljes értékű életet. A feltétel csupán a betegség megfelelő kezelése, amelynek három pillére az inzulin, az életmódbeli, illetve az étrendi kezelés betartása. Ehhez nyújt segítséget sorozatunk befejező része.

A fele sem igaz annak, amit a gazdaság védelméről ígért a kormány

A fele sem igaz annak, amit a gazdaság védelméről ígért a kormány

Azonnali hatállyal elrendelték a baromfik bezárva tartását Magyarországon

Azonnali hatállyal elrendelték a baromfik bezárva tartását Magyarországon

Schiffer András: Magánállam közpénzből

Schiffer András: Magánállam közpénzből