szerző:
MTI

Megváltoztatja Activia és Actimel márkájú joghurtjainak reklámját a francia Danone élelmiszeróriás, miután sikertelenül próbálta elismertetni, hogy fogyasztásuk egészségügyi előnyökkel jár. A Danone Kft. viszont azt állítja: teljesen biztosak az Actimel és az Activia tudományos hátterében, a "fogyasztók milliói világszerte tudják bizonyítani az egészségre ható jótékony hatásokat".

A csoport negyedéves jelentésében csütörtökön közölte: visszavonta az európai élelmiszerbiztonsági hatósághoz (EFSA) beterjesztett kérelmét, hogy a testület igazolja a prémiummárkák egészséget támogató hatásáról szóló állításait. A vállalat úgy véli, hogy az egészséggel és táplálkozással kapcsolatos információkra vonatkozó európai szabályozás nem eléggé világos és átlátható.

A bifido-baktériumokat is tartalmazó Activia terméket korábban úgy reklámozták, hogy megkönnyíti az emésztőrendszer működését, az Actimel joghurtitalról pedig azt hirdették, hogy támogatja a szervezet betegségek elleni védekezőképességét. Az EFSA eddig nem igazolta egyik állítást sem, a cégcsoport Franciaországban már módosította hirdetéseit.

A hatóság idén februárban már kétséget támasztott a Danone közlésével szemben, amely szerint a kisbabáknak szánt termékeiben lévő, "immunofortis" néven ismert összetevő erősíti a csecsemők immunrendszerét. A hatóság azzal érvelt, hogy ez az állítás tudományosan nem bizonyított. 

A hírre reagálva Danone Kft. közleményt küldött a hvg.hu-nak, melyben azt írják: a termék reklámjait nem, csupán a beadványait vonta vissza a cég. "A beadványok visszavonása nem az állítások elutasítását jelenti, a reklámokban és kommunikációban nem szükséges semmilyen változást végrehajtani" - hangsúlyozta a társaság. Mint írják, a Danone úgy döntött, hogy visszavonja beadványait, amelyek az EFSA ( Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal) vizsgálata alatt álltak, miután a hatóság bejelentette, hogy egy újabb találkozót szervez 2010. június 1-ére, ahová minden érintett felet elvár, főként a vállalatokat. "A találkozó lehetőséget ad az álláspontok ütköztetésére a témában, míg az EFSA végre tisztázni tudja az elvárásait és az értékelési kritériumait" - olvasható a cég közleményében. "E mostani döntés tökéletes összhangban van a Danone-nak az egészségre és tápanyag-összetételre vonatkozó állítás európai szabályozással kapcsolatos korábbi állásfoglalásával. Ugyanez történt 2009 áprilisában, amikor a 2009. júniusi EFSA találkozó bejelentését követően először kerültek visszavonásra az Activia és Actimel beadványok, majd ezt követően ezek a dossziék újra benyújtásra kerültek" - írják. 

A Danone azt állítja: az egészségre és tápanyag-összetételre vonatkozó állítások jóváhagyási eljárása egy teljesen új folyamat mind az EFSA, mind az élelmiszergyártók számára. "Ráadásul az EFSA feltételei a tudományos dossziék engedélyezési folyamatában – melyeket már számos országos hatóság elfogadott – nem adnak kielégítő és alapvető iránymutatást az elvárt tudományos kutatásokra vonatkozóan" - írják, hozzátéve: az EFSA korábbi iránymutatásai, amelyeket 2009 júniusában hozott nyilvánosságra, arra késztettek több vállalatot is, hogy visszavonják beadványaikat, annak érdekében, hogy az új intézkedéseknek megfelelően kerüljenek újra beadásra.

A Danone Kft. közölte: teljes biztonsággal állítja, hogy fogyasztók milliói világszerte tudják bizonyítani az egészségre ható jótékony hatásokat, és a jóllétet, amit a Danone joghurtjai és savanyított tejtermékei okoznak nekik, mindenki egyéni igényéhez igazodva. "Ezen túlmenően teljesen biztosak vagyunk az Actimel és az Activia tudományos hátterében. Mindkettő mögött több éves kutatások állnak, és a legalaposabban tanulmányozott probiotikus termékek közé tartoznak. Hatásukat számos klinikai tanulmányban demonstráltuk, melyeket nemzetközileg elismert tudományos lapokban publikáltunk, hogy felülvizsgálhatók legyenek, ami azt jelenti, hogy pártatlan szakértők is elfogadták az eredményeket" - írják.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Lőrincz Zsolt Gasztro

A hosszú élet titka: az isteni joghurt

Nem túlzás, hogy jó ideje joghurt folyik a tv-csatornák vízcsapjából. Lassan már az óvodások is Bifidus essensisről, actiregularisról, belső ritmusról és napi beviteli értékről selypegnek.

MTI Plázs

Egészségesek-e a joghurtok? Érvek és ellenérvek

A savanyú tejtermékek, így a gyümölcsjoghurtok is, a tejtermékek királynői - áll a Tej Terméktanács válaszlevelében, amelyben a Tudatos Vásárlók Egyesületének (TVE) közleményére reagál. A Tej Terméktanács álláspontja szerint a joghurtok legfőbb értéke az élőflóra, amely a TVE értékelésében az egyéb szempontok mellett rendkívül alacsony pontszámmal szerepel, holott táplálkozásélettani szempontból ez a meghatározó.

MTI Plázs

Egyre drágább a joghurt, mégis több fogy

A magyarországi joghurt-fogyasztás 2007 márciusa és 2008 februárja között meghaladta a 60 ezer tonnát, értékben számolva pedig a 30 milliárd forintot - közölte a Nielsen piackutató vállalat kedden.

hvg.hu Plázs

Mi van a joghurtokban?

Gyümölcsjoghurtokat és gyártóikat vette gorcső alá a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE). Az általuk végzett tesztből kiderül, nem mindegyik termék az, aminek látszik.

Tóth Sándor Gasztro

Jöhet a fagyasztott joghurt

A meleg napok belső hűtést kívánnak. Esszük, isszuk, nyaljuk – mindegy, csak hideg legyen. A fagylaltok, jégkrémek mellé jöhet a fagyasztott joghurt is, ami a tengerentúlon és több európai országban kedvelt nyalánkság, s már nálunk sem ismeretlen.

Egy cikkben próbálja cáfolni az MNB a G7 elemzését a magyar fizetések helyzetéről

Egy cikkben próbálja cáfolni az MNB a G7 elemzését a magyar fizetések helyzetéről

Korrupció után kutatott a fociban, meggyilkolták az újságírót

Korrupció után kutatott a fociban, meggyilkolták az újságírót

Négyezer Audi-dolgozó sztrájkolt Győrben

Négyezer Audi-dolgozó sztrájkolt Győrben

Fotók: Így fogták el Budapesten a Football Leaks-ügy feltételezett gyanúsítottját

Fotók: Így fogták el Budapesten a Football Leaks-ügy feltételezett gyanúsítottját

A hazai légi forgalmat is egyre jobban zavarják a drónok

A hazai légi forgalmat is egyre jobban zavarják a drónok

Beárazták az új 7-es BMW-t, nem olcsó a biturbó V12-es csúcsmodell

Beárazták az új 7-es BMW-t, nem olcsó a biturbó V12-es csúcsmodell