szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Több tucat, emberi hamvakat tartalmazó urnát emeltek ki búvárok a Zürichi-tóból, amelyek feltételezések szerint a Dignitas eutanáziaklinikából származnak - jelentette szerdán a brit Times Online hírportál.

"Ötven után abbahagytuk a számolást" - mondta Roman Rütz rendőrségi búvár, hozzátéve: nagy halomban feküdtek a tó fenekén. A felszínre hozott urnákról megállapították, hogy azok emberi maradványokat tartalmaznak. Arra nincs közvetlen bizonyíték, hogy a hamvak a közelben működő Dignitasból származnának, ám az urnákon a klinikával szerződött nordheimi krematórium logója látható. 

A Dignitas egyik bírálója és korábbi alkalmazottja, Soraya Wernli a The Timesnak mintegy másfél évvel ezelőtt úgy nyilatkozott, hogy a klinika legalább 300 urnát süllyesztett el a tóban. Ludwig Minelli, a Dignitas alapítója nem volt hajlandó nyilatkozni az ügyről. A klinika mintegy ezer ember, többségükben halálos beteg öngyilkosságához nyújtott segítséget. A páciensek a Dignitas által kiadott zürichi lakásokban élték le utolsó napjaikat. Az európai törvények kiskapuit kihasználó titokzatos intézet működését a kantonális jogszabályok teszik lehetővé. A legnagyobb rejtély a holttestek sorsát övezi: a kegyes halált igénybe vevő számos páciens esetében a hozzátartozók sem a holttestet, sem a hamvakat nem kapták vissza. A holttestek sorsa kulcsfontosságú, hiszen - mint azt a neve is mutatja - a Dignitas azt ígéri, hogy páciensei méltósággal búcsúzhatnak el az élettől. 

"Elfogadhatatlan, hogy ezeket a vízi temetéseket üzleti alapon bonyolítsák, mert ez olyan, mint a szemétlerakás" - mondta Nicolas Mori, a zürichi egyházi tanács szóvivője. A szörnyű lelet arra indította a hatóságokat, hogy megvizsgálják, nem sérti-e a hamvak elsüllyesztése a környezetvédelmi jogszabályokat, az emberi méltóságot, valamint a krematórium és a gyászoló családok közötti megállapodást. Wolfgang Bollack, a helyi építési és környezetvédelmi hivatal szóvivője kijelentette: "Ismeretlen személyek ellen büntetőfeljelentést tettünk halottak háborgatása miatt."

Az emberi hamvak nagy mennyiségben történő tárolását Svájcban engedélyhez kötik. Ennek megszegése 9 millió forintnak megfelelő bírságot vonhat maga után.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Plázs

Mely országok engedélyezték az eutanáziát?

Más országok tiltják annak aktív változatát, de lehetővé teszik a passzív eutanázia bizonyos formáit, megint mások pedig ezt is, azt is tiltják és emberölésnek minősítik.

Prizma

Változatok eutanáziára

Gyógyíthatatlan betegeknek szánt öngyilkos-automata kísérleti példányával borzolja a németek idegeit Roger Kusch...

MTI Plázs

A rákról beszéljünk, ne az eutanáziáról

Az Európai Unióban Magyarországon hal meg a legtöbb daganatos beteg, évente mintegy 33 ezer, a helyzet megváltoztatása a magyar egészségügyi ellátórendszer számára a legnehezebb feladat. A változtatás leghatékonyabb útja, ha a szűrővizsgálatok mind szélesebb kör számára válnak elérhetővé - hangzott el a Magyar Tudományos Akadémián tartott konferencián.

Hét nap

EUTANÁZIA AZ USA-BAN

Az USA legfelsőbb bírósága szerint a Bush-adminisztráció átlépte a szövetségi kormányzat és a szövetségi államok közti...

Egy első világháborús osztrák–magyar katona maradványaira találtak rá Olaszországban

Egy első világháborús osztrák–magyar katona maradványaira találtak rá Olaszországban

Koronavírus: kétezer felett az új fertőzöttek száma, és meghalt 46 beteg

Koronavírus: kétezer felett az új fertőzöttek száma, és meghalt 46 beteg

Boldogságatlasz 4. rész: Mit tanulhatunk a braziloktól?

Boldogságatlasz 4. rész: Mit tanulhatunk a braziloktól?