szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Számos orvosi téveszme kering a Twitter mikroblogon is, ezért az egyre népszerűbb közösségi hálózattal kapcsolatban óvatosságra figyelmeztet az American Journal of Infection Control című folyóirat tanulmánya.

A Twitter mikroblogján a felhasználók maximum 140 karakteres üzeneteket közölhetnek. Az utóbbi időben egyre több politikus lépett be a rendszerbe: a leghíresebb Barack Obama, az USA elnöke, akinek a mikroblogon már csaknem négymillió követője van. A friss bejegyzések azonnal eljuthatnak az összes felhasználóhoz, bizonyos esetekben pedig csak az ismerősökhöz.

Az Egyesült Államokban a Columbia Egyetem munkatársai New York-ban és körzetében vizsgálták meg, hogy milyen egészségügyi hírek röppennek szét a Twitteren keresztül, és azok mennyire felelnek meg a tudományos tényeknek. Tavaly csaknem öt hónap alatt 52 ezer üzenetet találtak, amelyek antibiotikumokkal foglalkoztak. A kutatók ezeket vetették alá a tudományosság próbájának. Tapasztalataik szerint az üzenetek közül 700 tartalmazott az antibiotikumokra vonatkozó pontatlan, sőt téves információkat.

A hálózat egyes tagjai olyan információkat  küldtek szét, amelyek szerint az antibiotikus kezelést vírusfertőzés esetén is alkalmazni kell. Daniel Scanfeld, a kutatás vezetője példaként kiemelte, hogy többen antibiotikumokat ajánlottak az influenza kezelésére is.

Miközben egyre többen szerzik be az egészségügyi információkat az internetről, egyre több embert zavar az ott található "adatköd" is. Ennek megfelelően a gyanús tünetek miatt orvoshoz forduló emberek száma is lényegesen növekszik, ami kedvező változás a betegségek korai fölismerése szempontjából. "Az internet nem helyettesítheti az orvost" − hangsúlyozta Bradford Hesse, az egyik szakértő.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kiszámolták, melyik az olcsóbb: az agglomerációból ingázni Budapestre vagy a fővárosban lakást venni

Kiszámolták, melyik az olcsóbb: az agglomerációból ingázni Budapestre vagy a fővárosban lakást venni

A Fundamenta túlélte, a szegények rosszul jártak: ez történt a lakástakarékok beszántása utáni két évben

A Fundamenta túlélte, a szegények rosszul jártak: ez történt a lakástakarékok beszántása utáni két évben

Egyre jobban aggódnak a kereskedők: szigorításokat akarnak az üzletekben

Egyre jobban aggódnak a kereskedők: szigorításokat akarnak az üzletekben