szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Összefüggést talált a fehér rizs fogyasztása és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának nagyobb kockázata között egy hétfőn közzétett amerikai tanulmány. Az eredmény alátámasztja azt a korábbi vélekedést, hogy a barna rizs egészségesebb, mint a fehér változat.

A Harvard Egyetem közegészségügyi szakértőinek mostani megállapítása szerint azoknál az embereknél, akik hetente legalább öt adag fehér rizst ettek, 17 százalékkal nagyobb volt a valószínűsége a cukorbetegség kifejlődésének, mint azoknál, akik havonta legfeljebb egy adagot fogyasztottak. Heti két vagy több adag barna rizs étrendbe iktatása 11 százalékkal csökkentette a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát azokhoz képest, akik havonta egy adagnál is kevesebbet ettek belőle.

Az Archives of Internal Medicine című szaklapban közzétett tanulmányukban a bostoni szakemberek 197 ezer felnőtt - 40 ezer férfi és 157 ezer nő - adatait elemezték, melyek három hosszú távú vizsgálatban gyűltek 22 éven át. Mint Qi Sun kutatásvezető megjegyezte, az amerikaiak rizsfogyasztása folyamatosan emelkedik, ráadásul több mint 70 százalékát a fehér rizs teszi ki.

A kutatók hangsúlyozták, hogy a fehér rizs és a többi finomított gabona helyettesítése az étrendben teljes értékű gabonákra jelentősen csökkenthetné a felnőttkori cukorbetegség előfordulását.

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI Plázs

Megfejtették, hogyan szívja fel az arzént a rizs

Néhány termény, így a rizs is magába szívja az arzént, aminek mechanizmusát most megtalálták svéd és dán kutatók. Ez a jövőben segítheti, hogy kevesebb mérgező fém kerüljön ételeinkbe.

MTI Tech

Itt a színes rizs – nem csak a szemnek

Színes és ízletes rizsfajtákat állítottak elő a tajvani mezőgazdasági kutatóintézetben a Tajnung 67 jelű változat genetikai módosításával - jelentették be a héten.