szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A francia fővárosban ugyanis bőven akad munkásokat kiszolgáló büfé, ahol 30 Euró alatt, kiadós ebédre lelhetünk, akár...

A francia fővárosban ugyanis bőven akad munkásokat kiszolgáló büfé, ahol 30 Euró alatt, kiadós ebédre lelhetünk, akár Michellin-csillagos minőségben is.

A Sunday Times Travel melléklete szerint egy francia dolgozónak akár két órás ebédszünete is lehet, ennek a jelenségnek a hatására pedig Párizs tele van kisebb éttermekkel, bisztrókkal és büfékkel, amelyek a déli embersereg kiszolgálására létesültek, "olcsón-jót" alapon. A legjobb élményekért azonban áldozni kell és a turistának, mert ha nem is nagyon, de egy kicsit ki kell mennie a belvárosból.

www.urbanpath.com

Pramil
9 Rue Vertbois, 3éme; 0033 1 42 72 03 60, vasárnap és hétfőn zárva

A Pramil tulajdonosa Alan Pramil (a franciák szeretik magukról elnevezni az éttermeket) fizikatanárból avanzsálódott szakáccsá, súlyos hiba lett volna, ha nem teszi, ugyanis a Parmil három éves nyitva tartása óta igen nagy népszerűségnek örvend.

Az étkezde a Rue Vertbois-on, a divatos Marais negyedtől egy kicsit északabbra található, és célja, hogy kiadós és figyelemfelkeltő ebédet kínál különleges hozzávalók felhasználásával.

Egy két fogásos ebéd ára 20 euró, és a menü nem ritkán fehér spárgaleves libamáj fagyival tálalva. Lehet, hogy ez  a kombináció első hallásra nem tűnik túl vonzónak, de akik kipróbálták, azok állítják, hogy amint a libamájkrém beleolvad a levesbe, felejthetetlen háttérízt ad neki.

Le Figaro

L'Affriolé
17 Rue Malar, 7éme; 01 44 18 31 33, vasárnap és hétfőn zárva

A Quai Branly környéke őrülten sznob és előkelő, de a miliő ne tévesszen meg bennünket, hiszen ennek ellenére itt találhatóak Párizs leggazdaságosabb éttermei, amelyek közül a L'Affriolé  komolyan meghökkentő darab.

A tulajdonos, Thierry Vérola Párizs leghíresebb éttermeiben tanulta ki a szakácsmesterséget és elhatározta, hogy ebben a kis és egyszerű étteremben is a minőségi hozzávalóké, a precíz elkészítésé és a küllemé a szerep, még a karcsú árcédula ellenére is. A L'Affrioléban egy kétfogásos ebéd 24 euró és az étkezde belső felén végigfuttatott krétatáblán van feltüntetve az elképesztően gazdag napi menü.

A Times egyik kedvence a bárány hagymás sajtos „hamburgerrel”, amelyet olyan vonzóan tálal a L'Affriolé, mintha legalább egy 5 csillagos étteremben ülnénk. Érdemes nyitásra érkezni (12:15), hogy legyen időnk kiélvezni a látványt és ízeket, mert valószínűleg a L'Affriolé lesz a párizsi utunk legnagyobb kulináris élménye.

Café Constant

Café Constant
139 Rue Saint-Dominique, 7éme, 01 47 53 73 34, hétfőn zárva

A Café Constant a L'Affriolétől csak pár háztömbnyire található, de a környék sokkal lazább errefelé. A Rues Cler és a Saint-Dominique a 7. kerület lakóinak  „konyhája” tucatnyi étteremmel, sajtbolttal és elegáns hentessel.

A Café Constant ennek a forgatagnak a szélén várja a vendégeit, és a hely maga olyan jelentéktelen külsővel rendelkezik, hogy az ember észre sem venné, ha nem tudná, hogy a tulajdonos Christian Constant, aki a pár tömbnyire lévő Michellin-csillagos Le Violon d'Ingres sztárséfje.

A bisztróban egy két fogásos ebéd 23 euró, de asztalfoglalás nem lehetséges, ezért legyünk biztosak benne, hogy már nyitásra ott vagyunk (12:20). Persze az azért nem valószínű, hogy Constant maga főz a kis étteremben, de a Times Travel szerint az ételek olyan isteniek, hogy a kiválasztott szakács is igen sokra viszi majd.

www.davidlebovitz.com

Café Des Musées
49 Rue Turenne, 3éme; 01 42 72 96 17

Ez a hely külsőre semmiben sem különbözik egy átlagos sörözőtől, de belül jó részét a nyitott konyha foglalja el, ahol a vendégek szeme láttára készülnek el az étkek. A hely nem látványkonyha – noha a séf, Daisake japán – ahol az előre elkészített ételeket varázsolják rá a tányérokra, itt bizony nyugodtan beállhatunk hagymát pucolni, ha úgy tartja a kedvünk.

A hely tulajdonosa Pierre Lecoutre, aki magáénak tudhatja a pár háztömbnyire lévő elegáns és híres Le Dôme du Marais nevű éttermet, de a Des Musées ennek ellenére az egyszerű bisztró-ételekre koncentrál. A krémleveseket az állaguk, a sült csirkét a különleges krumplipüré teszi felejthetetlenné. Egy két fogásos menü mindössze 13 euró, amely azt jelenti, hogy miután kipróbáltuk a menüt, még egy adag palacsinta is belefér az általunk megadott összegbe.

www.oubouffer.com

Graindorge
15 Rue Arc-de Triomphe, 17éme, 01 47 54 00 28, szombat ebéd időben és vasárnap zárva

Ebben a kellemes étteremben egy három fogásos menü 28 euró, az adagok azonban olyan kiadósak, hogy vacsorára már biztosan nem lesz étvágyunk, és élvezhetjük a kávézó 20-as és 30-as éveket idéző atmoszféráját, vagy az art deco képeket a falakon. A Graindorge abban különbözik a többi bisztró büfétől, hogy a séf Bernard Broux flamand, és így a konyhája is egyedi ételeket nyújt.

Az ízek erősek és természetesek, különösen a halételeket érdemes kipróbálni, amelyek nagyon jól mennek az északi sörökhöz. Mert a Graindorge Párizs-szerte híres a finom sörkülönlegességeiről, így aki szívesen hódol ennek az italnak, az iktasson be egy pár óra szendergős pihenőt a következő program előtt.

Krisztina O'Brien

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!