szerző:
Medipress
Tetszett a cikk?

Félelem és rettegés lesz úrrá az emberen, ha rákkal diagnosztizálják, mivel a kór gyilkos természete miatt a második legtöbb életet követelő betegség. Akkor sem mindig biztos a gyógyulás, ha is felismerik és a legújabb kezeléseket alkalmazzák a páciensnél. De a korai diagnózis életet menthet.

Miközben számos sikeresnek nevezhető kezelés létezik már – többségüket tíz évvel ezelőtt még nem ismertünk – nem mondhatjuk, hogy meglenne a rák ellenszere. Ennek igen sok oka van. A sejtek abnormális növekedésének szempontjából legalább száz ráktípust különböztetünk meg; kialakulhatnak sugárzás, kémiai anyagok vagy vírusok miatt is. Az ember pedig nem mindig tudja befolyásolni a rákkeltő hatásokkal szembeni védettségét.

A rákos sejtek növekedését nem lehet megjósolni; a látszólag hatásos kezelés után is lehetnek olyan sejtek, amelyek „elrejtőznek” majd újra felbukkannak. Nagyjából 200 milliárd dollárt költöttek az Egyesült Államokban rákkutatásra a hetvenes évek óta, és az ötéves túlélés aránya a rákbetegek esetében a hetvenes évek óta 50 százalékról mindössze 65 százalékra nőtt.

„Nem tartanánk ott sem, ahol vagyunk, ha nem finanszírozzuk az alapvető orvosi és klinikai kutatásokat. A kutatásokból megtudhatjuk, hogyan működnek a különböző mechanizmusok, mely hatóanyagok lehetnek hatásosak. Az információt átvisszük a klinikai gyakorlatba, hogy megtudjuk, mely módszerek működhetnek, és melyek nem a rosszindulatú daganatok gyógyításában” – mondta Len Lichtenfeld, az American Cancer Society helyettes orvosi vezetője.

A lista a tíz legtöbb életet követelő rákbetegséget írja le az Egyesült Államok 2003 és 2007 közötti, a National Cancer Institute-tól származó adatok szerint.

A tüdő- és a hörgőrák a leggyilkosabb az Egyesült Államokban és világszerte. Fő okozója a dohányzás, s általában a 55 és 65 közöttieknél alakul ki. Két típusa van: a nagyobb rákos sejtekből álló tüdőrák és a kisebb sejtekből álló, amely gyorsabban terjed.

Szintén rettegett kór a vastag- és végbélrák, az előbbi a bél szöveteiben fejlődik ki, míg a végbélrák az ánusztól mindössze pár centire lévő bélrészben. A legtöbb eset csak jóindulatú, kis csomók kialakulásával kezdődik, amelyek később elrákosodhatnak. Ezért nagyon fontos ezek rendszeres ellenőrzése.

A májrák a leggyakoribb rosszindulatú megbetegedés a világon. Általában a máshol kialakuló rák terjed át a máj szöveteire. Az egyik kötődő rákfajta az epevezeték és epehólyagrák.

A nők esetében a mellrák a második leggyakoribb daganattípus a bőrrák után. Férfiaknál is előfordulhat, 2003 és 2008 között 2 ezer esetet regisztráltak. Általában a tejtermelő mirigyekben alakul ki.

A hasnyálmirigyrák az emésztést és anyagcsere-szabályozást segítő hasnyálmirigy szöveteiben alakul ki. Diagnosztizálása és a korai beavatkozás igen nehéz, mivel gyakran lappangva és gyorsan fejlődik ki. 

A férfiakra nézve a prosztatarák a második legveszélyesebb rákos megbetegedés. Számos típusa csak a prosztatára korlátozódik, ezeket könnyebb kezelni, azonban a többi sokkal agresszívabb és gyorsabban terjed.

A petefészekrák a negyedik rákbetegség az elhalálozás szempontjából a nők esetében. Könnyebb kezelni, viszont nagyon nehéz felismerni a korai stádiumban, de egy nem túl régi kutatás kimutatta, hogy vannak tünetek, amelyek segíthetnek a diagnózisban. A tünetek általában emésztési zavarok, gyakori vizelési inger, medence tájéki fájdalom.

A leukémiának nagyon sok típusa van, de mindegyik a vértermelő szöveteket támadja meg, a csontvelőt és a nyirokrendszert. Ennek következménye pedig a rendellenes fehérvérsejtek túltermelése. Aszerint osztályozzák, hogy gyorsan vagy lassan növekvő és mely limfocitákra van hatással.

A Non-Hodgkin limfóma esetében a rákos elváltozása a limfocitákra, a fehérvérsejtek egy fajtájára van hatással. Jellemzője a nyirokcsomók megnagyobbodása, láz és súlyvesztés. Többfajta Non-Hodgkin limfóma létezik, ezeket a leukémiához hasonlóan kategorizálják.

A nyelőcsőrák szintén gyakori megbetegedés, főleg a nyelőcső alsó tájékán lévő sejtekben kezdődik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Plázs

A petefészekrák kialakulásáért felelős gének

Két genetikai mutációt azonosítottak kutatók, amelyek szerepet játszanak az egyik legnehezebben kezelhető típusú petefészekrák kialakulásában: a tumor "ki- és bekapcsoló gombját" jelenthetik.

MTI Plázs

A rák húsz lehetséges oka

Tizenkilenc kémiai anyagot, valamint a váltott műszakba járást emelte ki csütörtökön kibocsátott jelentésében az Amerikai Rák Társaság (ACS) és három szövetségi ügynökség a rák lehetséges kiváltó okai közül.

FAZ: Orbán dupla vagy semmit játszik Bidennel

FAZ: Orbán dupla vagy semmit játszik Bidennel

Gondolta volna? Minden negyedik ember vérszegény!

Gondolta volna? Minden negyedik ember vérszegény!

Olcsóbb a Wizzair-ügyintézés, ha Máltán keresztül intézzük - ki hallott már ilyet?

Olcsóbb a Wizzair-ügyintézés, ha Máltán keresztül intézzük - ki hallott már ilyet?