szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Gyomor-bélrendszerünkben tízszerte annyi baktérium lakik, mint ahány sejtből van a testünk, ezek a baktériumok befolyásolják az immunrendszerünket, egészségünket, vagy betegségeinket, de az emberszabású élőlények esetében évmilliók óta a gazda szabja meg, milyen baktériumok laknak benne. A korábbi tudományos világképet alaposan fölkavaró eredményeket a PLoS Biology legújabb száma közölte

Születésünkkor gyomrunk és bélrendszerünk steril és csak fokozatosan, a környezetünkből kerülnek be a különféle baktériumok. Az eddigi elképzelések szerint ezt döntően a táplálkozás befolyásolja és ennek megfelelően nagymértékben függ attól, hol is lakunk, honnan kerül asztalunkra, amit eszünk, milyenek a táplálkozási szokásaink. Howard Ochman és munkacsoportja most azt mutatta ki, hogy a környezetnél, a baktériumoknál fontosabb maga az élőlény, ahová ezek a baktériumok bekerülnek és élhetnek.

A kutatók azt vizsgálták, hogy a bélben lévő baktériumok összetételét elsősorban az étel, a földrajzi környezet szabja meg, vagy az, hogy embernek vagy valamilyen majomnak az emésztőrendszerében élnek. A legkorszerűbb technikákkal vizsgálták a székletmintákat, melyek a legfontosabb emberszabású lényektől származtak. Tanulmányozták a gorillák két fajának és különféle csimpánzoknak a székletét, valamint Afrika, illetve az Egyesült Államok területén lakó emberek béltartalmát. A baktériumok esetében a sejtek mitokondriumában lévő dezoxiribonukleinsav elemzésével olyan genetikai jellemzőket hasonlítottak össze, melyek a korábbi tanulmányoknál sokszorta pontosabb meghatározást tettek lehetővé.

Korábban azt tartották, hogy az emésztőrendszerünkben lakó baktériumok összetétele attól függ, mit eszünk, hol élünk. Ochman professzor és munkatársai azt mutatták ki, hogy vannak egyéni eltérések, de alapvetően a bélflóránk attól függ, milyen fajhoz tartozunk. A beleinkben létező baktériumok nagy mértékben befolyásolják egészségünket, betegségeinket, de létezésükhöz mi vagyunk a mindent megszabó környezet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Van 20 871 magyar, akinek a nevét elvitte a NASA a Marsra

Van 20 871 magyar, akinek a nevét elvitte a NASA a Marsra

Mihalec Gábor párterapeuta: A kommunikáció a kulcs

Mihalec Gábor párterapeuta: A kommunikáció a kulcs

Év végén nőttek a beruházások a gazdaságban – a kormány megtolta a versenysportot is

Év végén nőttek a beruházások a gazdaságban – a kormány megtolta a versenysportot is