szerző:
MTI

A cukorbetegeknek izmosodniuk is kell, a legjobb, ha kombinálják az aerob edzést az erősítő jellegűvel, mert így csökken a legjobban vércukorszintjük - javasolják amerikai kutatók.

A Baton Rouge-i Pennington kutatóközpont három csoportra osztott 245 alanyt. Az első csak aerobic gyakorlatot végzett (futópadon gyalogolt), a második csak izomerősítést (kondicionáló gépeken), a harmadik kombinálta a kettőt. Tették ezt hetente háromszor, alkalmanként 45 percen át.

Az eredmény: a kombinált csoportban az alanyok 44 százaléka csökkentette vércukorszintjét, az "izmosítóknál" 26, az aerob tréningezőknél 29. Mindezek alapján a kombinált edzés jóval eredményesebb, mint a csak aerobic, vagy csak erősítő. A vércukor az izmok üzemanyaga, és aerob edzésnél több ég el belőle, viszont ha nagyobb az izom, szintén több éghet el belőle.

"A kétféle edzés csaknem olyan, mintha két különböző gyógyszert szedne valaki egyazon bajra" - mondta Tim Church, a vizsgálat vezetője.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
MTI Plázs

Cukorbeteg? Egyen diót!

A dió rendszeres ropogtatása javítja a cukorbetegek ereinek állapotát és csökkenti koleszterinszintjét, ezért igen jót tesz az egészségüknek. A biztató hírt a betegségek megelőzésével foglalkozó Amerikai Kollégium kongresszusán ismertették.

hvg.hu Plázs

Cukorbeteg vagyok. Miről kell lemondanom?

Cukorbetegként is élhetünk teljes értékű életet. A feltétel csupán a betegség megfelelő kezelése, amelynek három pillére az inzulin, az életmódbeli, illetve az étrendi kezelés betartása. Ehhez nyújt segítséget sorozatunk befejező része.

Medipress Plázs

Hogyan fogyhat le egy cukorbeteg?

Egy intenzív életmódváltó program segít a kettes típusú cukorbetegségben szenvedőknek a fogyásban és segít megtartani az elért súlyt – derült ki egy új vizsgálatból.

MTI Plázs

Jó esély cukorbetegeknek

November 14. a cukorbetegek világnapja. Azonban megszokott már, hogy nemcsak ilyenkor kerülnek a diabéteszesek a figyelem középpontjába, hanem szinte az év minden napján. A kivételes figyelem megilleti ezt a betegcsoportot, mert nem csak szokásos szólás-mondás esetükben, nem egyszerű közhely, hogy népbetegségről van szó - ez sajnos valóban igaz. A világ felnőtt népességéből mintegy 285 millióan szenvednek cukorbetegségben, és számuk folyamatosan nő.

MTI Plázs

Matematikai modell a cukorbetegség megelőzésére

Súlyos, de korai tünetekkel sokszor nem járó betegségek szűrővizsgálati programjának elindítását gyakran nehéz eldönteni. Amerikai kutatók a diabétesz költséghatékony szűrésének megszervezésére matematikai modellt dolgoztak ki, amelyet a Lancet című folyóiratban ismertettek.

Medipress Plázs

A zsírsejtekkel függhet össze a cukorbetegség

A zsírszövet sejtjeiben bekövetkező változások fontos szerepet játszhatnak a kettes típusú cukorbetegség kialakulásában – állítja egy, a Cell Metabolism folyóiratban közzétett új tanulmány.

hvg.hu Plázs

Mit jelent ma cukorbetegnek lenni?

Magyarországon a lakosság 7,6 százaléka cukorbeteg és ugyanennyire tehető azok száma, akik érintettek, de nem tudnak állapotukról. Ez azt jelenti, hogy itthon legalább 1,5 millió cukorbeteg él és még kétszer ennyire tehető azok száma, akik a betegség „előszobájában” vannak, mivel már károsodott a szénhidrát-anyagcseréjük. De milyen esélyei vannak ma egy cukorbetegnek a teljesértékű életre? November 14-e a cukorbetegek világnapja.

Orbán is beszél a migrációs konferencián

Orbán is beszél a migrációs konferencián

Exkluzív videó és képek az eilati autórobbanásról

Exkluzív videó és képek az eilati autórobbanásról

Évszaknyit is változik most egy nap alatt a hőmérséklet

Évszaknyit is változik most egy nap alatt a hőmérséklet

Meg fog lepődni, milyen volt a legelső iPhone

Meg fog lepődni, milyen volt a legelső iPhone

11 embert vettek elő a rendőrök a csütörtöki szlovák–magyar meccsen

11 embert vettek elő a rendőrök a csütörtöki szlovák–magyar meccsen

Vicces háttérképek készültek a Galaxy S10-ek "csúfságaihoz"

Vicces háttérképek készültek a Galaxy S10-ek "csúfságaihoz"