szerző:
MTI

A fiatal spanyol ajkú amerikai férfiak körében a halálozási arány emelkedett az utóbbi években, elsősorban az emberölések és autóbalesetek gyakoribb előfordulásának következtében.

A Yale Egyetem orvosi fakultásának tanulmánya szerint mindez ellentétben van a "latin paradoxonként" is emlegetett általános trenddel, mely szerint az Egyesült Államokban élő hispán népesség általános egészségi állapota jobb, mint az átlag amerikaiaké. 

Az Egyesült Államokban élő spanyol nyelvűek körében magasabb a várható élettartam, alacsonyabb a gyerekhalálozás és a szívérrendszeri betegségek miatti halálozás a szegénység nagy aránya, az alacsonyabb iskolázottság és az egészségügyi ellátáshoz való korlátozott hozzáférés ellenére. 

A Yale kutatócsoportja 1,8 millió kaliforniai halálesetet vizsgált meg, amelyek 1999 és 2006 között történtek. Az adatok elemzésekor kiderült, hogy emberölés és autóbaleset miatt jelentősen több hispán származású fiatal férfi halt meg, mint fehér. Federico Vaca sürgősségi orvos, az egyik kutató úgy véli, mindez a spanyol ajkú kamaszok erőteljesebben kockázatvállaló viselkedésével függ össze. A halálozási arányokban a legnagyobb különbség a spanyol-amerikai férfiak hátrányára a 20 és 24 év közötti korosztályban adódott.

A hispán nőkre ugyanakkor nem érvényes ez a jelenség: 15 éves kor fölött minden korcsoportban kisebb a spanyol ajkúak halálozási aránya, mint a nem spanyol nyelvű fehér nőké. A tanulmány az Injury Prevention című szakfolyóirat online kiadásában jelent meg.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!