szerző:
travelline.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A híres Times Square szilveszter élménye óriási, és megéri az utazást és a pénzt, de nem kispályásoknak való, mert az...

A híres Times Square szilveszter élménye óriási, és megéri az utazást és a pénzt, de nem kispályásoknak való, mert az esemény öt-hat óra várakozást jelent a hidegben, étel, ital és fürdőszoba nélkül. A Times Square-en levő hotelekkel ne próbálkozzunk, a legtöbb már az év elején betelik, és egy szoba ára minimum 800 dollár, amely nevetséges összeg főleg, hogy a hotelek többsége minimum három éjszakás foglalást követel a vendégeitől. De akkor mégis hogyan lehet kibírni ezt a különleges éjszakát? Tippjeink következnek:

01. A gömböt a Broadway mentén a 43. utcától az 50.-ig, a 7th Avenue-n pedig egészen az 59th utcáig látni lehet. A legjobb helyek a 43 utca körül vannak, de ezek már délután 2-3 órára megközelíthetetlenek, mert a rendőrség (NYPD) szekciókra (pen-ek) osztja a területet, és ha már nem fér be több ember, akkor le is zárják.

02. A betolakodás kizárt, így az a legjobb, ha minél korábban érkezünk, de ne menjünk túl korán (délelőtt) a térre, mert ha a rendőrség még nem állította fel a kordonokat, akkor úgy is elküldenek minket. Így semmi esély nincs arra, hogy a helyünket biztosítsuk.

03. Az érkezéshez ne használjuk a Times Square metró megállót, mert könnyen beszorulhatunk a tömeggel. A legjobb, ha gyalogosan közelítjük meg a teret a 6. vagy a 8. utca felől, de számítsunk arra, hogy néhány órát gyalogolnunk kell, mert előfordulhat, hogy a rendőrség elterel bennünket.

©

04. Este 6 óra után már nem érdemes elindulni a Times Square felé (menjünk inkább a Central Parkba), mert akkora a sor a Broadway-en és a 7th Avenuen is, hogy a végéről egyáltalán nem látni a teret.

05. Melegen és rétegesen öltözködjünk, mert télen akár mínusz 10 fok is lehet New Yorkban. Két nadrág, két zokni, harisnya, termál-alsónemű, sapka, sál, és egy kesztyű a minimum, és az a legjobb, ha sok vékony réteget veszünk magunkra, mert az melegebben tart minket. Viseljünk hosszú kabátot, amely lehetőleg vízálló.

06. Feltétlenül legyen nálunk esőkabát (az ernyőt beengedik, de nem szereti a tömeg, mert blokkolja a látványt) vagy poncsó, vagy nejlon szemetes zsák, mert ha megázunk, nem fogjuk kibírni a hideget éjfélig.

07. Legyen nálunk zsebkendő, szőlőzsír a szánkra, fájdalomcsillapító, minden gyógyszer, amit rendszeresen szedünk és ragtapasz. Az útlevelünket tartsuk a (belső)zsebünkben, hogy igazolni tudjuk magunkat. Írjuk fel egy papírra azokat a telefonszámokat, amelyek probléma vagy vészhelyzet esetén jól jöhetnek. Mindenképpen kössünk teljeskörű utasbiztosítást (és olvassuk el a kisbetűt a kötvényen).

08. Vigyünk magunkkal egy könnyű pokrócot, kartonpapírokat, amelyekre leülhetünk és amin állhatunk, hogy a lábunk ne fázzon a hideg betonon.

09. A hátizsákot és nagy táskát a rendőrség nem engedi be, és az összehajthatós székeket sem. Többször is át fognak kutatni minket, ezért a lehető leggyorsabb haladás érdekében csak a legszükségesebbeket vigyük magunkkal.

©

10. Készítsünk élelem csomagokat, de egy szendvics és egy-két energia szelet bőven elég. Ezek elférnek a zsebünkbe (egy sokzsebes nagykabát ilyenkor nagyon jól jön), így nem kell nagy táska. Vigyünk magunkkal jó sok nasit. Az itallal vigyázzunk, mert a nagy tömegben nehézkes vécét találni.

11. Az alkohol tilos a rendezvényen. és itt tényleg működik a zéró tolerancia. Azt nem állítjuk, hogy minden üdítős vagy vizes flakont végigkóstolnak, de megtörténhet, hogy elveszik az egészet.

12. Az estét sok zsebtolvaj az év legnagyobb kapásának tekinti. Vigyázzunk az értékeinkre, tegyünk mindent egy övtáskába biztos helyre, a ruhánk alá rejtve.

13. A Times Square környékén minimum 700 000 ezer ember lesz, és ez elképzelhetetlenül óriási tömeg. A baráti csapatok könnyen elkeverednek, ezért egészen addig fogjuk egymás kezét, amíg egy penbe be nem terelt minket a rendőrség. A rendezvény végén sok időbe telik majd, mire a tömeg eloszlik, legyünk türelemmel és várjunk a sorunkra.

©

14. Jó ötlet ha a baráti társaság minden tagja visel valami megkülönböztető jelet, amit könnyen ki lehet szúrni a tömegben, vagy kettes-hármas csoportokra osztva visz magával walkie-talkiet. A mobil hálózatok ilyenkor nagyon le vannak terhelve.

15. Ha egyszer bekerültünk egy pen-be, onnan nem mozdulhatunk az esemény végéig. Akinek vécére kell mennie, az elveszíti a helyét és az esélyét, hogy lássa az eseményt, mert a rendőrség nem enged vissza senkit sem, aki elhagyta a szekciót.

16. A NYPD nem tolerálja az utcán vizelést, így ha nem akarunk az őrsön kikötni, akkor viseljünk felnőtt pelenkát (TenaLady) és fogjuk fel a dolgot humorosan.

17. A gömb pontosan egy perccel éjfél előtt kezd el leereszkedni, az utolsó 10 másodpercet mindenki együtt számolja. Éjfélkor a gömb kialszik, az új évszám felgyullad és a Times Square oldalából színes rakéták lövellnek ki. A házak tetejéről több tonna konfettit szórnak a tömegre, miközben először a Gyertyafény keringő, majd a New York, New York szól a hangszórókból. Amerikában az tradíció, hogy az emberek (akár idegenek is) megcsókolják egymást, ne lepődjünk meg ezen.

Krisztina O'Brien

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Fotó: Ezt az autószállítmányt próbálja meg valaki felülmúlni

Fotó: Ezt az autószállítmányt próbálja meg valaki felülmúlni

Horvátország a jelek szerint tényleg komolyan gondolja az euró bevezetését

Horvátország a jelek szerint tényleg komolyan gondolja az euró bevezetését

Habzó, bűzös trutyi lebegett a Duna felszínén Dunaújváros közelében

Habzó, bűzös trutyi lebegett a Duna felszínén Dunaújváros közelében

A budapesti lakásépítések több mint felét nem tudják határidőre befejezni

A budapesti lakásépítések több mint felét nem tudják határidőre befejezni

A szír macskamentő és Thürmer Gyula egy dalban - itt a megzenésített hírek 2. része

A szír macskamentő és Thürmer Gyula egy dalban - itt a megzenésített hírek 2. része

A burgenlandi kormányzót nem engedték be az Orbán és Merkel részvételével tartott szentmisére

A burgenlandi kormányzót nem engedték be az Orbán és Merkel részvételével tartott szentmisére