Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"4324b4b8-0e6a-4d0c-983a-6b04cd36c4f2","c_author":"Péterfy Gergely","category":"360","description":"A kentaurok azért tudták ideiglenesen elfoglalni az emberek világát, mert az emberek nem hitték el, hogy a kentaurok a valóságban is léteznek – így reflektál Péterfy Gergely a hét legfontosabb világpolitikai eseményére. Az írót Az én hetem című sorozatunkban kértük fel arra, írja le, hogyan élte meg az elmúlt napokat. Ehhez most a következő szavakból meríthetett ihletet: ","shortLead":"A kentaurok azért tudták ideiglenesen elfoglalni az emberek világát, mert az emberek nem hitték el, hogy a kentaurok...","id":"20250302_az-en-hetem-peterfy-gergely-hogyan-csapjuk-agyon-a-kentaurt","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/4324b4b8-0e6a-4d0c-983a-6b04cd36c4f2.jpg","index":0,"item":"78a007a7-7c92-45fe-b6b6-d120cfe94d75","keywords":null,"link":"/360/20250302_az-en-hetem-peterfy-gergely-hogyan-csapjuk-agyon-a-kentaurt","timestamp":"2025. március. 02. 17:30","title":"Az én hetem Péterfy Gergellyel: Hogyan csapjuk agyon a kentaurt?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"1539e6cc-6585-4bc7-a9fd-1c7d2bb323ae","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"Az Ariel márkáról is ismert Procter And Gamble Hungary bejelentette, hogy csökkenti több tucat mosótermék méretét.","shortLead":"Az Ariel márkáról is ismert Procter And Gamble Hungary bejelentette, hogy csökkenti több tucat mosótermék méretét.","id":"20250302_Elerte-a-magyar-zsugorinflacio-a-mosoporokat-es-az-oblitoket-is-Ariel-Lenor","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/1539e6cc-6585-4bc7-a9fd-1c7d2bb323ae.jpg","index":0,"item":"759c2ca6-b5db-450b-9087-a64632bb2790","keywords":null,"link":"/itthon/20250302_Elerte-a-magyar-zsugorinflacio-a-mosoporokat-es-az-oblitoket-is-Ariel-Lenor","timestamp":"2025. március. 02. 11:25","title":"Elérte a magyar zsugorinfláció a mosóporokat és az öblítőket is","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"69fc9cbd-8961-4e53-9127-4074e6107a65","c_author":"hvg.hu","category":"kultura","description":"Az amerikai színész megható beszédet mondott a vasárnap esti Oscar-gálán nemrég elhunyt „kedves barátjáról”.","shortLead":"Az amerikai színész megható beszédet mondott a vasárnap esti Oscar-gálán nemrég elhunyt „kedves barátjáról”.","id":"20250303_Morgan-Freeman-Gene-Hackman-tehetsege-mindenki-munkajat-magasabb-szintre-emelte","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/69fc9cbd-8961-4e53-9127-4074e6107a65.jpg","index":0,"item":"5940ad70-eecf-47ce-81d7-a5e86134bef1","keywords":null,"link":"/kultura/20250303_Morgan-Freeman-Gene-Hackman-tehetsege-mindenki-munkajat-magasabb-szintre-emelte","timestamp":"2025. március. 03. 13:40","title":"Morgan Freeman: Gene Hackman tehetsége mindenki munkáját magasabb szintre emelte","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"4c5b053c-1ab1-4dad-a802-4e124cbde2d2","c_author":"László Ferenc","category":"cegauto","description":"Barcelonában az MWC-kiállításon nemcsak mobilokkal, hanem érdekes autókkal is találkozhatnak a látogatók.","shortLead":"Barcelonában az MWC-kiállításon nemcsak mobilokkal, hanem érdekes autókkal is találkozhatnak a látogatók.","id":"20250303_gaudi-dizajnu-f1-auto-korbefotoztuk-a-gyonyoru-katalan-versenygepet","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/4c5b053c-1ab1-4dad-a802-4e124cbde2d2.jpg","index":0,"item":"9f13753c-604f-4fb9-ab41-24027fdabf1c","keywords":null,"link":"/cegauto/20250303_gaudi-dizajnu-f1-auto-korbefotoztuk-a-gyonyoru-katalan-versenygepet","timestamp":"2025. március. 03. 16:09","title":"Tekintetmágnes Gaudí dizájnú F1-autó: körbefotóztuk a gyönyörű katalán versenygépet","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"ffa3606d-a923-42d1-bd5f-85b901798b70","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"A szolidaritási menet az ukrán nagykövetség elé vonult, ahol Sándor Fegyir, Ukrajna nemrég hivatalba lépett, korábban a fronton harcoló nagykövete köszöntötte a résztvevőket.","shortLead":"A szolidaritási menet az ukrán nagykövetség elé vonult, ahol Sándor Fegyir, Ukrajna nemrég hivatalba lépett, korábban...","id":"20250302_A-budapesti-ukran-nagykovetseg-ele-vonultak-az-Ukrajnaval-szolidaritast-vallalok","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/ffa3606d-a923-42d1-bd5f-85b901798b70.jpg","index":0,"item":"64beadc7-6fa8-45c7-adf6-b848e320ced0","keywords":null,"link":"/itthon/20250302_A-budapesti-ukran-nagykovetseg-ele-vonultak-az-Ukrajnaval-szolidaritast-vallalok","timestamp":"2025. március. 02. 16:56","title":"Sándor Fegyir nagykövet köszöntötte az Ukrajna melletti szimpátiatünetésre összegyűlt tömeget","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"556d93b6-c0e9-42a3-9adf-ad240c42fa6b","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"A Samsung bemutatta a legújabb Galaxy A-szériás mobiljait: az A26, A36 és A56 készülékek fókuszában a mesterséges intelligencia áll, de vannak más érdekességek is. ","shortLead":"A Samsung bemutatta a legújabb Galaxy A-szériás mobiljait: az A26, A36 és A56 készülékek fókuszában a mesterséges...","id":"20250303_samsung-galaxy-a26-a36-a56-a-szeria-intelligencia-uj-keszulekek","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/556d93b6-c0e9-42a3-9adf-ad240c42fa6b.jpg","index":0,"item":"ce1203a4-bb22-4730-99e1-4c535985a571","keywords":null,"link":"/tudomany/20250303_samsung-galaxy-a26-a36-a56-a-szeria-intelligencia-uj-keszulekek","timestamp":"2025. március. 03. 17:03","title":"Itt vannak a Samsung pénztárcabarát mobiljai: bemutatkozott az új Galaxy A26, A36 és A56","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"b7dee4da-322a-4b93-b7f6-866025bce9ee","c_author":"Sedacur forte","category":"brandchannel","description":"Amennyire alapvető és hétköznapi, annyira rejtélyes és izgalmas jelenség az alvás. Ezen biológiai alapszükségletünk évezredek óta foglalkoztatja az embereket, és néhány kérdésre még a mai napig nem talált magyarázatot a tudomány. Cikkünkben annak járunk utána, mi is történik pontosan a testünkben, miközben alszunk.","shortLead":"Amennyire alapvető és hétköznapi, annyira rejtélyes és izgalmas jelenség az alvás. Ezen biológiai alapszükségletünk...","id":"20250226_mi-tortenik-alvas-kozben-a-testunkkel-sedacur","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/b7dee4da-322a-4b93-b7f6-866025bce9ee.jpg","index":0,"item":"eb887787-f59d-436f-b3a7-799055c01ab8","keywords":null,"link":"/brandchannel/20250226_mi-tortenik-alvas-kozben-a-testunkkel-sedacur","timestamp":"2025. március. 03. 07:30","title":"Az alvás rejtélyei, avagy mi történik alvás közben a testünkkel?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":true,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":true,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":"Sedacur forte","c_partnerlogo":"5cf9288a-45dd-4fc7-882f-75fd6dbe4936","c_partnertag":""},{"available":true,"c_guid":"b9ee1332-5022-44cc-b3fe-67b168075588","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"A fűthető autósülésektől kezdve a bútorokon át akár a szkafanderekig is lehet majd használni a jövőben azt, a mesterséges intelligenciával kiegészített elektronikus textiliát, amely először egy „okoskabátban” mutatkozott be.","shortLead":"A fűthető autósülésektől kezdve a bútorokon át akár a szkafanderekig is lehet majd használni a jövőben azt...","id":"20250303_okoskabat-hoszabalyozo-mesterseges-intelligencia-e-textil","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/b9ee1332-5022-44cc-b3fe-67b168075588.jpg","index":0,"item":"08783b71-84fd-4bee-9355-df3652f3a782","keywords":null,"link":"/tudomany/20250303_okoskabat-hoszabalyozo-mesterseges-intelligencia-e-textil","timestamp":"2025. március. 03. 16:03","title":"Már a kabátokba is beteszik a mesterséges intelligenciát, és ennek több értelme lehet, mint elsőre hangzik","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Bár több mint száz éve ismerik a sztíviát, a kalóriamentes természetes édesítőszert, az élelmiszeriparban máig mesterséges cukorpótlókat használnak, amelyekre, érdekes módon, többnyire véletlenek folytán bukkantak rá.
Anélkül, hogy tudnák, emberek tömegei kedvelhetik meg a jázminpakóca (Stevia Rebaudiana Bertoni) ízét. A Paraguayban és Brazíliában őshonos, a cukornál háromszázszor édesebb növény kivonatainak élelmiszer-adalékként való felhasználását hamarosan engedélyezheti az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA). Franciaországban ugyanis – igaz, egyelőre csak két évre – zöld utat kapott a hatóanyagok egyikének felhasználása, és 2010 végéig az EFSA korábbi tiltását is felülvizsgálják. Az európai szigor enyhülését vetíti előre, hogy a 2008-as amerikai engedélyezés után (egyesek szerint inkább azt kierőszakolva) a legnagyobb újvilági üdítőital-gyártók, a Coca-Cola és a Pepsi is jázminpakóca-kivonattal megbolondított hűsítőkkel rukkoltak elő (HVG, 2009. február 14.).
A szóban forgó növény szárított leveleit, valamint – por, cseppek vagy tabletták formájában – a hatóanyagát a legtöbb EU-tagállamban (köztük Magyarországon) eddig csak a bioboltokban árulták, és csupán táplálékkiegészítőként lehetett felhasználni. A hivatalos magyarázat szerint azért, mert a szerről – elegendő vizsgálat híján – nem tudni, milyen hatással lehet az emberi szervezetre. Az indok meglehetősen furcsa, hiszen a Magyarországon sztíviaként emlegetett hatóanyag forrását a guarani indiánok évszázadok óta desszertként rágcsálják, egyszersmind ételízesítésre, sőt gyógyításra is használják. Ez szúrhatott szemet az 1880-as években Moises Santiago Bertoni svájci származású botanikusnak, aki meglepődve tapasztalta, hogy a bennszülöttektől ajándékba kapott szárított levélkék „egyetlen apró darabkája egy egész órára megédesíti az ember ajkát”.
Mire azonban Bertoni a fűszernövényre élő palánta formában is rábukkant, és módszeresen analizálni kezdhette, már közel másfél évtizede folyt az első mesterséges édesítőszer, a szacharin tömegtermelése. Iparági pletykák szerint a mesterséges édesítőszerek gyártóinak lobbija azóta rendre megakadályozta, hogy a jázminpakóca betörhessen az Egyesült Államokba, majd az Európai Unióba. Az erre fittyet hányó Japánban, ahol 1970 óta használják, a sztívia mára az édesítőszer-piac 40 százalékát uralja.
A szacharin karrierje egyébiránt szinte a vakszerencsének köszönhető. Az amerikai Ira Remsen és az orosz származású Constantin Fahlberg, az amerikai Johns Hopkins Egyetem vegyészei 1879-ben kőolajszármazékok vizsgálata közben bukkantak rá. A szakmai legendárium szerint egyikük a laboratóriumból hazaérve a kézmosást mellőzve állt neki a vacsorájának, és arra lett figyelmes, hogy a kezében tartott pékárunak olyan íze van, mintha cukorral hintette volna meg. Mivel az íz csak a kezéről kerülhetett az ételre, visszarohant a munkahelyére, hogy – egyenként végignyalogatva az aznapi kísérleti anyagokat – azonosítsa a jó ízű vegyületet. Ma már megállapíthatatlan, melyikükről szól a történet, már csak azért is, mert miután Fahlberg a saját találmányaként szabadalmaztatta a cukorpótlót, ádáz marakodás tört ki köztük.
A szacharin iránt az első világháború idején előállt cukorhiány miatt nőtt meg az érdeklődés. Miután a kristálycukor visszakerült a boltok polcaira, a művi édesítőszert sokan hanyagolni kezdték erősen fémes utóíze miatt, de a cukorbetegek és a fogyókúrázók továbbra sem mondhattak le a hagyományos cukornál több százszor édesebb, mégis gyakorlatilag kalóriamentes új szerről. Emiatt nem is indult különösebb hajsza az újabb édesítőszerek után, a további cukorpótlók felfedezése szinte minden esetben a véletlennek volt köszönhető. Az 1930-as években például az Illinois-i Egyetem egyik végzős diákja – a laboratóriumi előírásokat megszegve – a kísérleti szerek közé tette le félig szívott cigarettáját, amelynek papírját valamelyik anyag hihetetlenül édessé tette. A diák így fedezte fel a cukornál ugyan „csak” 50-100-szor édesebb, de a szacharinnál lényegesen „cukorízűbb” nátrium-ciklamátot.
Hanyag kémikusok bukkantak rá a mesterséges édesítőszerek mai sztárjaira, az aszpartámra és a kálium-aceszulfámra is a 20. század második felében, más irányú kísérleteik közben. Elődeikhez hasonlóan azonban ezekre a szerekre is jellemző, hogy az édesítőhatás mellett mellékízük is van: hajlamosak megkeseredni. Manapság már azt is sejtik, hogy miért. Az édes íz érzékeléséért felelős receptorok térszerkezetének megismerését követően eleinte úgy tűnt, hogy az édesség megteremtéséhez nem kell más, mint e jelfogókba tökéletesen illeszkedő – egyébként nem is túl bonyolult – molekulákat barkácsolni. Az aszpartámnak például olyannyira nincs köze a cukrokhoz, hogy molekuláját két – normálisan különféle fehérjék építőköveiként gyakori – aminosav alkotja. A baj csak az, hogy a „műcukrok” egy része becsatlakozhat a keserű ízért felelős, az édes jelfogókéhoz hasonló szerkezetű receptorokba is – világít rá a megkeseredő szájíz biológiai hátterére Fügedi Péter, az MTA Kémiai Kutatóközpontjának szénhidrátkémikusa. Bár azt egyelőre nem sikerült elérni, hogy a mesterséges édesítők elkerüljék a keserűség jelfogóit, arra rájöttek, hogy a műcukrok megfelelő arányú keverékével a kellemetlen mellékíz nagyrészt kiküszöbölhető. Efféle kevergetéssel csökkentik minimálisra például a szacharin fémes utóízét. Más, nem mellékes kérdés, hogy utóíze az új bioüdvöskének, a sztíviának is van.
A legtöbb fabrikált édesítőnek ugyanakkor egészségkárosító hatásokat is tulajdonítanak, a legrégebben vizsgálgatott szacharinnak például azt, hogy hő hatására rákkeltő bomlástermékek szabadulhatnak fel belőle. Máig nem bizonyított azonban, hogy a 130 éves cukorpótló megbetegedéseket okozhat, már csak azért sem, mert a szacharint a szervezet nem képes lebontani – magyarázza Czukor Bálint, a Központi Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet élelmiszer-kémikusa, hogy a kritikák ellenére miért édesítik a boltokban kapható konzerv- és félkész termékek jelentős részét manapság is szacharinnal. Aggodalomra inkább az adhat okot, hogy forró, a szert komolyabb hőhatásnak kitevő készítményeket is ízesítenek vele.
Az élelmiszeripar nagyágyúi számára mindenesetre döntő lehet, hogy a mesterséges édesítőszerek lényegesen olcsóbbak természetes megfelelőiknél. Még az egyik legdrágább, a szacharin gyártásának többszöröséért előállítható aszpartám kilónkénti ára is csak alig haladja meg a 3 ezer forintot, miközben édesítőértéke körülbelül 150-szerese a közönséges kristálycukorénak. Vagyis egy kilogramm cukor édességét pótló aszpartámhoz alig több mint 20 forintért lehet hozzájutni. Igaz, ez csak a nagyüzemi adagokra érvényes, a kávéba pottyantható tablettákat ennél jóval drágábban adják.
Egy nemrég közzétett tanulmány szerint a cukormentes italok, amelyeket alacsony kalóriatartalmú édesítőkkel ízesítenek elősegítik a mértékletes táplálkozás betartását – ez pedig a megfelelő súly megtartásának egyik legfontosabb eleme.
Trump hivatala felkérte a pénzügyminisztériumot és a külügyi tárcát, hogy állítsák össze azon szankciók listáját, amikből az amerikaiak a diplomáciai és a gazdasági kapcsolatok felélesztése érdekében engedhetnek.