Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"e2d121a6-c724-47c2-9092-677894682316","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"Az összkerék-hajtású Opel Grandland Electric AWD nyomatéka meghaladja az 500 Nm-t.","shortLead":"Az összkerék-hajtású Opel Grandland Electric AWD nyomatéka meghaladja az 500 Nm-t.","id":"20250613_ilyen-opel-eddig-meg-nem-volt-325-loerovel-hodit-a-grandland-electric-awd","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/e2d121a6-c724-47c2-9092-677894682316.jpg","index":0,"item":"0de2e896-b825-46e9-b74f-c028fa9c452d","keywords":null,"link":"/cegauto/20250613_ilyen-opel-eddig-meg-nem-volt-325-loerovel-hodit-a-grandland-electric-awd","timestamp":"2025. június. 13. 07:21","title":"Ilyen Opel eddig még nem volt, 325 lóerővel hódít az újdonság","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"f2b23c6e-712c-4269-a3e1-783527b9e625","c_author":"Para-Kovács Imre","category":"360","description":"Aki nem teljesen hülye, az nem próbálja délután 3-kor kivésni a Sixtus-kápolnát, hogy hazavigye. Vélemény.","shortLead":"Aki nem teljesen hülye, az nem próbálja délután 3-kor kivésni a Sixtus-kápolnát, hogy hazavigye. Vélemény.","id":"20250612_Para-Kovacs-Imre-rutin-revizio-hvg","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/f2b23c6e-712c-4269-a3e1-783527b9e625.jpg","index":0,"item":"7613d6ff-b3c9-4793-9f25-a171d434e90e","keywords":null,"link":"/360/20250612_Para-Kovacs-Imre-rutin-revizio-hvg","timestamp":"2025. június. 12. 08:44","title":"Para-Kovács Imre: Van a tolvajlásnak egy íratlan szabálya, de Magyarországon másképp van","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"9b5d9b4a-4c69-4804-9701-a12f9ecde7f6","c_author":"HVG","category":"vilag","description":"Az amerikai elnök állítja, megpróbálta megkímélni Iránt.","shortLead":"Az amerikai elnök állítja, megpróbálta megkímélni Iránt.","id":"20250613_donald-trump-izrael-iran-haborus-veszely","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/9b5d9b4a-4c69-4804-9701-a12f9ecde7f6.jpg","index":0,"item":"392b3522-34bc-40e7-acc1-b1f2f8458846","keywords":null,"link":"/vilag/20250613_donald-trump-izrael-iran-haborus-veszely","timestamp":"2025. június. 13. 18:27","title":"Trump azt mondja, nem aggódik amiatt, hogy háború tör ki a Közel-Keleten","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"8429da73-4147-4347-8cb9-e8efba1a60e7","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"A jó dolgokra várni kell – most érezte elérkezettnek az időt az Apple arra, hogy végre a felhasználók kezébe adja a szundi időtartamának beállítását. ","shortLead":"A jó dolgokra várni kell – most érezte elérkezettnek az időt az Apple arra, hogy végre a felhasználók kezébe adja...","id":"20250613_apple-iphone-ebreszto-szundi-idotartam-modositas-ios-26","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/8429da73-4147-4347-8cb9-e8efba1a60e7.jpg","index":0,"item":"5b2b0836-2cff-4d63-a511-41504f889b71","keywords":null,"link":"/tudomany/20250613_apple-iphone-ebreszto-szundi-idotartam-modositas-ios-26","timestamp":"2025. június. 13. 19:03","title":"Csak 18 év kellett hozzá, de végre ön is módosíthat egy fontos iPhone-beállítást","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"8181ae88-33bd-4326-96ed-72ddc365e552","c_author":"hvg.hu","category":"vilag","description":"A lakóházak között hevernek a megégett roncsok.","shortLead":"A lakóházak között hevernek a megégett roncsok.","id":"20250612_repulogep-katasztrofa-india-london-lezuhant-foto","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/8181ae88-33bd-4326-96ed-72ddc365e552.jpg","index":0,"item":"1a59cb8a-89a8-4b7a-8bea-943b66786e07","keywords":null,"link":"/vilag/20250612_repulogep-katasztrofa-india-london-lezuhant-foto","timestamp":"2025. június. 12. 13:50","title":"Fotókon az indiai repülőgép-katasztrófa helyszíne","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"0c16b520-3189-4fb6-9739-14a89db9d65e","c_author":"HVG","category":"gazdasag.zhvg","description":"Mit jut eszébe először arról, hogy kortárs bio agyagépítészet? És arról, hogy vályogház? Hogyan építhetünk egészségesebb otthonokat természetes építőanyagokkal, a népi építészet hagyományos elemeinek felhasználásával, akár ötödével meghaladva a szabályzatban foglalt beépíthetőséget is? A zCast friss adásában szó esik a fenntartható építészet mainstream és valódi vonulatáról, sőt, Bihari Ádám építész elárulja, mit keres egy luxusvillában a vályogvakolat, és hogy ennek ellenére miért mégsem csak a gazdagok kiváltsága mindez. De meddig is áll egy modern vályogház?","shortLead":"Mit jut eszébe először arról, hogy kortárs bio agyagépítészet? És arról, hogy vályogház? Hogyan építhetünk...","id":"20250612_fenntarthato-epiteszet-termeszetes-epitoanyagok-egeszseges-otthonok-agyag-valyog-fa-szalma-bihari-adam-naturarch-coport-zcast-podcast","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/0c16b520-3189-4fb6-9739-14a89db9d65e.jpg","index":0,"item":"db05a5ce-2895-4b1f-bf3f-b76be758506e","keywords":null,"link":"/zhvg/20250612_fenntarthato-epiteszet-termeszetes-epitoanyagok-egeszseges-otthonok-agyag-valyog-fa-szalma-bihari-adam-naturarch-coport-zcast-podcast","timestamp":"2025. június. 12. 16:37","title":"zCast: Bio agyagépítészet vagy vályogház? A fenntartható építészetről másként","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"7805ccf6-9da3-4a01-b322-9d6f651c4201","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"Eric Dane-nél ALS-t diagnosztizáltak. ","shortLead":"Eric Dane-nél ALS-t diagnosztizáltak. ","id":"20250613_Gyogyithatatlan-betegsegerol-vallott-az-Euforia-es-a-Grace-Klinika-sztarja","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/7805ccf6-9da3-4a01-b322-9d6f651c4201.jpg","index":0,"item":"c2f43b2e-c192-4e07-adca-cbe2ffd17f51","keywords":null,"link":"/elet/20250613_Gyogyithatatlan-betegsegerol-vallott-az-Euforia-es-a-Grace-Klinika-sztarja","timestamp":"2025. június. 13. 13:46","title":"Gyógyíthatatlan betegségéről vallott az Eufória és a Grace Klinika sztárja","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"e29d489f-89c6-46f0-8a1a-7f55f0ec865f","c_author":"Marabu","category":"itthon","description":"","shortLead":"","id":"20250613_Marabu-Feknyuz-Finisben","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/e29d489f-89c6-46f0-8a1a-7f55f0ec865f.jpg","index":0,"item":"35386fc1-d43e-4d19-96c8-ab4fadd56c3a","keywords":null,"link":"/itthon/20250613_Marabu-Feknyuz-Finisben","timestamp":"2025. június. 13. 05:05","title":"Marabu Féknyúz: Finisben","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Bár több mint száz éve ismerik a sztíviát, a kalóriamentes természetes édesítőszert, az élelmiszeriparban máig mesterséges cukorpótlókat használnak, amelyekre, érdekes módon, többnyire véletlenek folytán bukkantak rá.
Anélkül, hogy tudnák, emberek tömegei kedvelhetik meg a jázminpakóca (Stevia Rebaudiana Bertoni) ízét. A Paraguayban és Brazíliában őshonos, a cukornál háromszázszor édesebb növény kivonatainak élelmiszer-adalékként való felhasználását hamarosan engedélyezheti az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA). Franciaországban ugyanis – igaz, egyelőre csak két évre – zöld utat kapott a hatóanyagok egyikének felhasználása, és 2010 végéig az EFSA korábbi tiltását is felülvizsgálják. Az európai szigor enyhülését vetíti előre, hogy a 2008-as amerikai engedélyezés után (egyesek szerint inkább azt kierőszakolva) a legnagyobb újvilági üdítőital-gyártók, a Coca-Cola és a Pepsi is jázminpakóca-kivonattal megbolondított hűsítőkkel rukkoltak elő (HVG, 2009. február 14.).
A szóban forgó növény szárított leveleit, valamint – por, cseppek vagy tabletták formájában – a hatóanyagát a legtöbb EU-tagállamban (köztük Magyarországon) eddig csak a bioboltokban árulták, és csupán táplálékkiegészítőként lehetett felhasználni. A hivatalos magyarázat szerint azért, mert a szerről – elegendő vizsgálat híján – nem tudni, milyen hatással lehet az emberi szervezetre. Az indok meglehetősen furcsa, hiszen a Magyarországon sztíviaként emlegetett hatóanyag forrását a guarani indiánok évszázadok óta desszertként rágcsálják, egyszersmind ételízesítésre, sőt gyógyításra is használják. Ez szúrhatott szemet az 1880-as években Moises Santiago Bertoni svájci származású botanikusnak, aki meglepődve tapasztalta, hogy a bennszülöttektől ajándékba kapott szárított levélkék „egyetlen apró darabkája egy egész órára megédesíti az ember ajkát”.
Mire azonban Bertoni a fűszernövényre élő palánta formában is rábukkant, és módszeresen analizálni kezdhette, már közel másfél évtizede folyt az első mesterséges édesítőszer, a szacharin tömegtermelése. Iparági pletykák szerint a mesterséges édesítőszerek gyártóinak lobbija azóta rendre megakadályozta, hogy a jázminpakóca betörhessen az Egyesült Államokba, majd az Európai Unióba. Az erre fittyet hányó Japánban, ahol 1970 óta használják, a sztívia mára az édesítőszer-piac 40 százalékát uralja.
A szacharin karrierje egyébiránt szinte a vakszerencsének köszönhető. Az amerikai Ira Remsen és az orosz származású Constantin Fahlberg, az amerikai Johns Hopkins Egyetem vegyészei 1879-ben kőolajszármazékok vizsgálata közben bukkantak rá. A szakmai legendárium szerint egyikük a laboratóriumból hazaérve a kézmosást mellőzve állt neki a vacsorájának, és arra lett figyelmes, hogy a kezében tartott pékárunak olyan íze van, mintha cukorral hintette volna meg. Mivel az íz csak a kezéről kerülhetett az ételre, visszarohant a munkahelyére, hogy – egyenként végignyalogatva az aznapi kísérleti anyagokat – azonosítsa a jó ízű vegyületet. Ma már megállapíthatatlan, melyikükről szól a történet, már csak azért is, mert miután Fahlberg a saját találmányaként szabadalmaztatta a cukorpótlót, ádáz marakodás tört ki köztük.
A szacharin iránt az első világháború idején előállt cukorhiány miatt nőtt meg az érdeklődés. Miután a kristálycukor visszakerült a boltok polcaira, a művi édesítőszert sokan hanyagolni kezdték erősen fémes utóíze miatt, de a cukorbetegek és a fogyókúrázók továbbra sem mondhattak le a hagyományos cukornál több százszor édesebb, mégis gyakorlatilag kalóriamentes új szerről. Emiatt nem is indult különösebb hajsza az újabb édesítőszerek után, a további cukorpótlók felfedezése szinte minden esetben a véletlennek volt köszönhető. Az 1930-as években például az Illinois-i Egyetem egyik végzős diákja – a laboratóriumi előírásokat megszegve – a kísérleti szerek közé tette le félig szívott cigarettáját, amelynek papírját valamelyik anyag hihetetlenül édessé tette. A diák így fedezte fel a cukornál ugyan „csak” 50-100-szor édesebb, de a szacharinnál lényegesen „cukorízűbb” nátrium-ciklamátot.
Hanyag kémikusok bukkantak rá a mesterséges édesítőszerek mai sztárjaira, az aszpartámra és a kálium-aceszulfámra is a 20. század második felében, más irányú kísérleteik közben. Elődeikhez hasonlóan azonban ezekre a szerekre is jellemző, hogy az édesítőhatás mellett mellékízük is van: hajlamosak megkeseredni. Manapság már azt is sejtik, hogy miért. Az édes íz érzékeléséért felelős receptorok térszerkezetének megismerését követően eleinte úgy tűnt, hogy az édesség megteremtéséhez nem kell más, mint e jelfogókba tökéletesen illeszkedő – egyébként nem is túl bonyolult – molekulákat barkácsolni. Az aszpartámnak például olyannyira nincs köze a cukrokhoz, hogy molekuláját két – normálisan különféle fehérjék építőköveiként gyakori – aminosav alkotja. A baj csak az, hogy a „műcukrok” egy része becsatlakozhat a keserű ízért felelős, az édes jelfogókéhoz hasonló szerkezetű receptorokba is – világít rá a megkeseredő szájíz biológiai hátterére Fügedi Péter, az MTA Kémiai Kutatóközpontjának szénhidrátkémikusa. Bár azt egyelőre nem sikerült elérni, hogy a mesterséges édesítők elkerüljék a keserűség jelfogóit, arra rájöttek, hogy a műcukrok megfelelő arányú keverékével a kellemetlen mellékíz nagyrészt kiküszöbölhető. Efféle kevergetéssel csökkentik minimálisra például a szacharin fémes utóízét. Más, nem mellékes kérdés, hogy utóíze az új bioüdvöskének, a sztíviának is van.
A legtöbb fabrikált édesítőnek ugyanakkor egészségkárosító hatásokat is tulajdonítanak, a legrégebben vizsgálgatott szacharinnak például azt, hogy hő hatására rákkeltő bomlástermékek szabadulhatnak fel belőle. Máig nem bizonyított azonban, hogy a 130 éves cukorpótló megbetegedéseket okozhat, már csak azért sem, mert a szacharint a szervezet nem képes lebontani – magyarázza Czukor Bálint, a Központi Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet élelmiszer-kémikusa, hogy a kritikák ellenére miért édesítik a boltokban kapható konzerv- és félkész termékek jelentős részét manapság is szacharinnal. Aggodalomra inkább az adhat okot, hogy forró, a szert komolyabb hőhatásnak kitevő készítményeket is ízesítenek vele.
Az élelmiszeripar nagyágyúi számára mindenesetre döntő lehet, hogy a mesterséges édesítőszerek lényegesen olcsóbbak természetes megfelelőiknél. Még az egyik legdrágább, a szacharin gyártásának többszöröséért előállítható aszpartám kilónkénti ára is csak alig haladja meg a 3 ezer forintot, miközben édesítőértéke körülbelül 150-szerese a közönséges kristálycukorénak. Vagyis egy kilogramm cukor édességét pótló aszpartámhoz alig több mint 20 forintért lehet hozzájutni. Igaz, ez csak a nagyüzemi adagokra érvényes, a kávéba pottyantható tablettákat ennél jóval drágábban adják.
Egy nemrég közzétett tanulmány szerint a cukormentes italok, amelyeket alacsony kalóriatartalmú édesítőkkel ízesítenek elősegítik a mértékletes táplálkozás betartását – ez pedig a megfelelő súly megtartásának egyik legfontosabb eleme.
Miután Lázár János minisztériuma kiengedett egy 15 millió eurós Klimt-képet, most jogszabályváltozást ígért, és azt is felvetette, ha kell a Szépművészeti Múzeumnak a kép, megvásárolhatja az állam.