Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"36f1230d-e0d0-4633-82a8-685b5bcd9399","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Elon Musknak már a puszta ténykedése is jogellenes, a Trump–Zelenszkij-találkozón kialakult vita pedig elkerülhetetlen volt – mondta Kis János filozófus a Magyar Narancsnak adott kétrészes interjúban, amelyben egy esetleges magyarországi kormányváltás forgatókönyveit vette sorra. ","shortLead":"Elon Musknak már a puszta ténykedése is jogellenes, a Trump–Zelenszkij-találkozón kialakult vita pedig elkerülhetetlen...","id":"20250313_Kis-Janos-filozofus-Donald-Trump-Orban-Viktor-Magyar-Peter","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/36f1230d-e0d0-4633-82a8-685b5bcd9399.jpg","index":0,"item":"27e98350-1f17-4584-81f1-62ef63e22db3","keywords":null,"link":"/itthon/20250313_Kis-Janos-filozofus-Donald-Trump-Orban-Viktor-Magyar-Peter","timestamp":"2025. március. 13. 11:28","title":"Kis János: Attól tartok, Magyar Péter eddigi stratégiája nem fog működni ezután","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"2718588a-45ca-4820-b705-10dcbcf8dc32","c_author":"HVG","category":"kkv","description":"Termékenként ötmillió forintot kockáztat, aki megszegi az árrés új szabályait. Azt is rendeletbe írták, hogy tilos lesz elfogynia az árunak.","shortLead":"Termékenként ötmillió forintot kockáztat, aki megszegi az árrés új szabályait. Azt is rendeletbe írták, hogy tilos lesz...","id":"20250312_arres-magyar-kozlony-rendelet-szabaly-boltok-kereskedelem-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/2718588a-45ca-4820-b705-10dcbcf8dc32.jpg","index":0,"item":"db4db3d4-4654-494a-ac4c-1bd874311b5f","keywords":null,"link":"/kkv/20250312_arres-magyar-kozlony-rendelet-szabaly-boltok-kereskedelem-ebx","timestamp":"2025. március. 12. 08:36","title":"Megjelentek a Magyar Közlönyben az árrés szabályai, azt is megbüntetik, akinél elfogy az áru","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"4acb5adc-42ae-4f9f-8977-1d1a8a40bf8a","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"Ursula von der Leyen közölte: az EU megvédi az érdekeit, de nyitott a tárgyalásokra.","shortLead":"Ursula von der Leyen közölte: az EU megvédi az érdekeit, de nyitott a tárgyalásokra.","id":"20250313_eu-vamhaboru-usa-targyalas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/4acb5adc-42ae-4f9f-8977-1d1a8a40bf8a.jpg","index":0,"item":"19c44620-8f1e-44cc-b1a9-59e7746afb0e","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250313_eu-vamhaboru-usa-targyalas","timestamp":"2025. március. 13. 18:53","title":"Az EU tárgyalna az Egyesült Államokkal a vámháborúról","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"4ad425ef-137e-4281-9172-72b1a0225b5f","c_author":"hvg.hu/MTI","category":"itthon","description":"A Fidesznek nagyon fontos politikai szövetségesei vannak a Balkánon. ","shortLead":"A Fidesznek nagyon fontos politikai szövetségesei vannak a Balkánon. ","id":"20250313_Szijjarto-szerint-mindenki-mas-kepmutato-es-lehetetlen-hogy-Ukrajna-elobb-csatlakozzon-az-EU-hoz-mint-a-Nyugat-Balkan-orszagai","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/4ad425ef-137e-4281-9172-72b1a0225b5f.jpg","index":0,"item":"5c5e9595-9d83-4091-8196-a81dc82b3618","keywords":null,"link":"/itthon/20250313_Szijjarto-szerint-mindenki-mas-kepmutato-es-lehetetlen-hogy-Ukrajna-elobb-csatlakozzon-az-EU-hoz-mint-a-Nyugat-Balkan-orszagai","timestamp":"2025. március. 13. 13:42","title":"Szijjártó szerint mindenki más képmutató, és lehetetlen, hogy Ukrajna előbb csatlakozzon az EU-hoz, mint a Nyugat-Balkán országai","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"c628728c-aab4-417c-b049-3f4888dd736d","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"De még szívesebben vitázna a miniszterrel komoly kérdésekről.","shortLead":"De még szívesebben vitázna a miniszterrel komoly kérdésekről.","id":"20250312_ruszin-szendi-zsirleszivas-szalay-bobrovniczky-vita","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/c628728c-aab4-417c-b049-3f4888dd736d.jpg","index":0,"item":"a23a2ffa-cf0f-4007-baba-642312b7f185","keywords":null,"link":"/itthon/20250312_ruszin-szendi-zsirleszivas-szalay-bobrovniczky-vita","timestamp":"2025. március. 12. 16:26","title":"Zsírleszívás tb-kártyára? - Ruszin-Szendi Romulusz inkább fekvőtámaszversenyre hívta ki Szalay-Bobrovniczky Kristófot","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"bea6a464-133f-41a8-bf3e-2b1b3616ed13","c_author":"HVG","category":"gazdasag.ingatlan","description":"Az év végéig a már működő szálláshelyeknek meg kell szerezniük a csillagokat.","shortLead":"Az év végéig a már működő szálláshelyeknek meg kell szerezniük a csillagokat.","id":"20250312_szallashely-minosites-rendelet","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/bea6a464-133f-41a8-bf3e-2b1b3616ed13.jpg","index":0,"item":"c0fd6e81-4ec7-4445-9494-aceb4b9c3dc2","keywords":null,"link":"/ingatlan/20250312_szallashely-minosites-rendelet","timestamp":"2025. március. 12. 11:04","title":"Megjelent egy új rendelet, januártól könnyebb dolgunk lesz, ha szállást választunk","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"d9b0a5ce-0c2f-4d06-967e-5b68b7f1bd63","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"A streamingszolgáltató azzal próbálja eltolni magától a problémát, hogy a kiadókra mutogat.","shortLead":"A streamingszolgáltató azzal próbálja eltolni magától a problémát, hogy a kiadókra mutogat.","id":"20250312_spotify-jogdij-eloadok-zeneszerzok","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/d9b0a5ce-0c2f-4d06-967e-5b68b7f1bd63.jpg","index":0,"item":"8133ae81-7904-4958-9d2f-9eee425d0857","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250312_spotify-jogdij-eloadok-zeneszerzok","timestamp":"2025. március. 12. 15:57","title":"Hiába fizetett ki rekordösszeget jogdíjakra a Spotify, a zenészek egyáltalán nem elégedettek","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"27eabec5-4eea-4585-ad2c-80d7ffdebfde","c_author":"HVG","category":"gazdasag.ingatlan","description":"Az engedély miatt perelő civilek ügyvédje szerint vagy módosítani kell az engedélyt, vagy pedig az egész engedélyezési eljárást újra le kell futtatni.","shortLead":"Az engedély miatt perelő civilek ügyvédje szerint vagy módosítani kell az engedélyt, vagy pedig az egész engedélyezési...","id":"20250313_A-szakvelemenyek-szerint-hibas-es-hianyos-a-CATL-gyar-kornyezethasznalati-engedelye","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/27eabec5-4eea-4585-ad2c-80d7ffdebfde.jpg","index":0,"item":"f737221b-f146-40ed-a46f-4fdd80757aec","keywords":null,"link":"/ingatlan/20250313_A-szakvelemenyek-szerint-hibas-es-hianyos-a-CATL-gyar-kornyezethasznalati-engedelye","timestamp":"2025. március. 13. 15:03","title":"A szakvélemények szerint hibás és hiányos a debreceni CATL-gyár környezethasználati engedélye","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Bár több mint száz éve ismerik a sztíviát, a kalóriamentes természetes édesítőszert, az élelmiszeriparban máig mesterséges cukorpótlókat használnak, amelyekre, érdekes módon, többnyire véletlenek folytán bukkantak rá.
Anélkül, hogy tudnák, emberek tömegei kedvelhetik meg a jázminpakóca (Stevia Rebaudiana Bertoni) ízét. A Paraguayban és Brazíliában őshonos, a cukornál háromszázszor édesebb növény kivonatainak élelmiszer-adalékként való felhasználását hamarosan engedélyezheti az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA). Franciaországban ugyanis – igaz, egyelőre csak két évre – zöld utat kapott a hatóanyagok egyikének felhasználása, és 2010 végéig az EFSA korábbi tiltását is felülvizsgálják. Az európai szigor enyhülését vetíti előre, hogy a 2008-as amerikai engedélyezés után (egyesek szerint inkább azt kierőszakolva) a legnagyobb újvilági üdítőital-gyártók, a Coca-Cola és a Pepsi is jázminpakóca-kivonattal megbolondított hűsítőkkel rukkoltak elő (HVG, 2009. február 14.).
A szóban forgó növény szárított leveleit, valamint – por, cseppek vagy tabletták formájában – a hatóanyagát a legtöbb EU-tagállamban (köztük Magyarországon) eddig csak a bioboltokban árulták, és csupán táplálékkiegészítőként lehetett felhasználni. A hivatalos magyarázat szerint azért, mert a szerről – elegendő vizsgálat híján – nem tudni, milyen hatással lehet az emberi szervezetre. Az indok meglehetősen furcsa, hiszen a Magyarországon sztíviaként emlegetett hatóanyag forrását a guarani indiánok évszázadok óta desszertként rágcsálják, egyszersmind ételízesítésre, sőt gyógyításra is használják. Ez szúrhatott szemet az 1880-as években Moises Santiago Bertoni svájci származású botanikusnak, aki meglepődve tapasztalta, hogy a bennszülöttektől ajándékba kapott szárított levélkék „egyetlen apró darabkája egy egész órára megédesíti az ember ajkát”.
Mire azonban Bertoni a fűszernövényre élő palánta formában is rábukkant, és módszeresen analizálni kezdhette, már közel másfél évtizede folyt az első mesterséges édesítőszer, a szacharin tömegtermelése. Iparági pletykák szerint a mesterséges édesítőszerek gyártóinak lobbija azóta rendre megakadályozta, hogy a jázminpakóca betörhessen az Egyesült Államokba, majd az Európai Unióba. Az erre fittyet hányó Japánban, ahol 1970 óta használják, a sztívia mára az édesítőszer-piac 40 százalékát uralja.
A szacharin karrierje egyébiránt szinte a vakszerencsének köszönhető. Az amerikai Ira Remsen és az orosz származású Constantin Fahlberg, az amerikai Johns Hopkins Egyetem vegyészei 1879-ben kőolajszármazékok vizsgálata közben bukkantak rá. A szakmai legendárium szerint egyikük a laboratóriumból hazaérve a kézmosást mellőzve állt neki a vacsorájának, és arra lett figyelmes, hogy a kezében tartott pékárunak olyan íze van, mintha cukorral hintette volna meg. Mivel az íz csak a kezéről kerülhetett az ételre, visszarohant a munkahelyére, hogy – egyenként végignyalogatva az aznapi kísérleti anyagokat – azonosítsa a jó ízű vegyületet. Ma már megállapíthatatlan, melyikükről szól a történet, már csak azért is, mert miután Fahlberg a saját találmányaként szabadalmaztatta a cukorpótlót, ádáz marakodás tört ki köztük.
A szacharin iránt az első világháború idején előállt cukorhiány miatt nőtt meg az érdeklődés. Miután a kristálycukor visszakerült a boltok polcaira, a művi édesítőszert sokan hanyagolni kezdték erősen fémes utóíze miatt, de a cukorbetegek és a fogyókúrázók továbbra sem mondhattak le a hagyományos cukornál több százszor édesebb, mégis gyakorlatilag kalóriamentes új szerről. Emiatt nem is indult különösebb hajsza az újabb édesítőszerek után, a további cukorpótlók felfedezése szinte minden esetben a véletlennek volt köszönhető. Az 1930-as években például az Illinois-i Egyetem egyik végzős diákja – a laboratóriumi előírásokat megszegve – a kísérleti szerek közé tette le félig szívott cigarettáját, amelynek papírját valamelyik anyag hihetetlenül édessé tette. A diák így fedezte fel a cukornál ugyan „csak” 50-100-szor édesebb, de a szacharinnál lényegesen „cukorízűbb” nátrium-ciklamátot.
Hanyag kémikusok bukkantak rá a mesterséges édesítőszerek mai sztárjaira, az aszpartámra és a kálium-aceszulfámra is a 20. század második felében, más irányú kísérleteik közben. Elődeikhez hasonlóan azonban ezekre a szerekre is jellemző, hogy az édesítőhatás mellett mellékízük is van: hajlamosak megkeseredni. Manapság már azt is sejtik, hogy miért. Az édes íz érzékeléséért felelős receptorok térszerkezetének megismerését követően eleinte úgy tűnt, hogy az édesség megteremtéséhez nem kell más, mint e jelfogókba tökéletesen illeszkedő – egyébként nem is túl bonyolult – molekulákat barkácsolni. Az aszpartámnak például olyannyira nincs köze a cukrokhoz, hogy molekuláját két – normálisan különféle fehérjék építőköveiként gyakori – aminosav alkotja. A baj csak az, hogy a „műcukrok” egy része becsatlakozhat a keserű ízért felelős, az édes jelfogókéhoz hasonló szerkezetű receptorokba is – világít rá a megkeseredő szájíz biológiai hátterére Fügedi Péter, az MTA Kémiai Kutatóközpontjának szénhidrátkémikusa. Bár azt egyelőre nem sikerült elérni, hogy a mesterséges édesítők elkerüljék a keserűség jelfogóit, arra rájöttek, hogy a műcukrok megfelelő arányú keverékével a kellemetlen mellékíz nagyrészt kiküszöbölhető. Efféle kevergetéssel csökkentik minimálisra például a szacharin fémes utóízét. Más, nem mellékes kérdés, hogy utóíze az új bioüdvöskének, a sztíviának is van.
A legtöbb fabrikált édesítőnek ugyanakkor egészségkárosító hatásokat is tulajdonítanak, a legrégebben vizsgálgatott szacharinnak például azt, hogy hő hatására rákkeltő bomlástermékek szabadulhatnak fel belőle. Máig nem bizonyított azonban, hogy a 130 éves cukorpótló megbetegedéseket okozhat, már csak azért sem, mert a szacharint a szervezet nem képes lebontani – magyarázza Czukor Bálint, a Központi Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet élelmiszer-kémikusa, hogy a kritikák ellenére miért édesítik a boltokban kapható konzerv- és félkész termékek jelentős részét manapság is szacharinnal. Aggodalomra inkább az adhat okot, hogy forró, a szert komolyabb hőhatásnak kitevő készítményeket is ízesítenek vele.
Az élelmiszeripar nagyágyúi számára mindenesetre döntő lehet, hogy a mesterséges édesítőszerek lényegesen olcsóbbak természetes megfelelőiknél. Még az egyik legdrágább, a szacharin gyártásának többszöröséért előállítható aszpartám kilónkénti ára is csak alig haladja meg a 3 ezer forintot, miközben édesítőértéke körülbelül 150-szerese a közönséges kristálycukorénak. Vagyis egy kilogramm cukor édességét pótló aszpartámhoz alig több mint 20 forintért lehet hozzájutni. Igaz, ez csak a nagyüzemi adagokra érvényes, a kávéba pottyantható tablettákat ennél jóval drágábban adják.
Egy nemrég közzétett tanulmány szerint a cukormentes italok, amelyeket alacsony kalóriatartalmú édesítőkkel ízesítenek elősegítik a mértékletes táplálkozás betartását – ez pedig a megfelelő súly megtartásának egyik legfontosabb eleme.