szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A görög mitológia kecskelábú istene, Pán, a sípjába fújva ijesztgette az Árkádia hegyeiben utazó kereskedőket és pásztorokat. A megrémült emberek fejvesztve menekültek a riasztó hang elől Pán legnagyobb derültségére. A magát imígyen szórakoztató isten így vált annak a betegségnek a névadójává, melyet tökéletes jellemeznek a következő jelzők: ijesztő, ám veszélytelen.

„Kevés pszichológiai problémáról hallani annyit, mint a pánikról: filmek, könyvek garmadája foglalkozik vele, és a médiában is felkapott téma. A pánikzavar óriási karrierjét a jól körülhatárolható tünet-együttesének köszönheti, amelyben a gyógyszeripar is nagy üzletet látott. Pedig sincs szó különálló betegségről, a pánikroham egyszerűen intenzív szorongás” – magyarázza Keresztes Zoltán pszichiáter, pszichoterapeuta. Csakhogy a szorongás túl általános kórkép, nehezebb rá specifikus gyógyszereket eladni, marketinghadjáratokkal célba venni. A cikk folytatását elolvashatja a HVG Online egészségportálján, kattintson!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Karrier

Pánik a cégnél: mitől retteghetünk?

Hogyan tudnak helytállni munkahelyükön a pánikbetegek? Miért titkolják a rájuk törő pánikrohamokat, és ki segít, hogy legyőzzék a krónikus szorongást? Magyarországon a lakosság negyede átélt már testi tünetekkel – heves szívdobogással, izzadással, olykor halálfélelemmel – járó rohamokat. A stresszes életkörülmények, a feszített munkatempó, a versenyhelyzet egyre több áldozatot követel. Pánik van. Kérdések és tények.

Kulcsár Hajnal (hvg.hu) Plázs

Pánikbetegség: van kiút a pokol bugyraiból?

Annak ellenére, hogy a pánikbetegség egyre gyakoribb, a páciensek nagy részénél nem ismerik fel rögtön a problémát. Pedig a félrekezelt pániknak súlyos következményei lehetnek. Pszichiátert és pszichológust kérdeztünk arról, hogyan lehet megelőzni, gyógyítani a nagy szenvedésekkel járó rohamokat.

Pár napig még marad a ködös, hideg idő

Pár napig még marad a ködös, hideg idő

Indul az új karácsonyi dalok rohama

Indul az új karácsonyi dalok rohama

Határozat van róla, hogy jövőre megemelik a háziorvosok bérét

Határozat van róla, hogy jövőre megemelik a háziorvosok bérét