szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A HIV-fertőzés kockázatát csökkentő kísérleti hüvelyi gél rektálisan alkalmazva is bizonyos védelmet nyújthat - közölték hétfőn amerikai kutatók.

Egy bostoni orvosi konferencián ismertették a szakemberek az első olyan, kis méretű klinikai próba eredményét, melyben tenofovir hatóanyagot tartalmazó gélt végbélben alkalmaztak a vizsgálatba bevont emberek. A tanulmányban összesen 18 férfi és nő vett részt, akik szexuálisan absztinensek voltak, HIV-negatívok és vállalták, hogy egy héten át naponta alkalmazzák rektálisan a hatóanyagot vagy placebót tartalmazó gélt.

A Los Angeles-i Kalifornia Egyetem (UCLA) és a Pittsburghi Egyetem kutatói ezt követően biopsziával mintát vettek a tesztalanyok végbélszövetéből, majd a szöveteket HIV-vírusoknak tették ki laboratóriumi körülmények között. Megállapításuk szerint a placebót tartalmazó gélt használókhoz képest a tenofovirt tartalmazó gélt alkalmazóknál a HIV-vírus jóval kevésbé volt aktív a szövetmintákban. Peter Anton kutatásvezető ígéretesként jellemezte a próba eredményét, ám a gél alkalmazói komoly mellékhatásokról is beszámoltak, és csak minden negyedik mondta, hogy szívesen használná a gélt.

A hüvelyi géllel végzett tesztek eredményeit először a Science tudományos magazinban ismertették 2010 júliusában, majd a Bécsben megrendezett 18. nemzetközi AIDS-konferencián is beszámoltak tanulmányuk eredményeiről a fejlesztők. A dél-afrikai tanulmányban a tenofovir hatóanyagot tartalmazó hüvelyi gél kipróbálására 889 HIV-negatív nő vállalkozott. A csoportból valójában 445 nő kapta a szert tartalmazó gélt, 444-en pedig placebót. A követés során mindannyian havonta vettek részt ellenőrzésen, ahol óvszereket, valamint a szexuális úton átadható betegségekkel kapcsolatban tájékoztatást is kaptak. A vizsgálat végéig az első csoportban 38, a másodikban 60 nő lett HIV-fertőzött. A vizsgálatba bevont heteroszexuális nők az új gélt az aktus előtt 12 órával is és azt követően 12 órával is alkalmazták az előírás szerint. A két és fél éves kipróbálás alatt a hüvelyi gél átlagosan 39 százalékkal csökkentette a HIV-fertőzés kockázatát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Plázs

Elképesztő fotó a HIV-vírusról

Döbbenetes részletességgel modellezte le az immunrendszert támadó vírust egy orvosi és nanotechnológiai vizualizációval foglalkozó cég. A látvány mellett a tudományos alaposságra is odafigyeltek.

Porsche-verő divatterepjáró lett az új VW Tiguan R

Porsche-verő divatterepjáró lett az új VW Tiguan R

Háborút vitt a fociba, örökre eltiltotta az UEFA egy azeri klub sajtófőnökét

Háborút vitt a fociba, örökre eltiltotta az UEFA egy azeri klub sajtófőnökét

Vasrúddal próbáltak pénzt szerezni egy nyíregyházi ATM-ből

Vasrúddal próbáltak pénzt szerezni egy nyíregyházi ATM-ből