szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Nemzeti Erőforrás Minisztériumtól megkapták az intézmények a hiányszakmában dolgozó rezidensek többletbérét fedező összeget. A szolgáltatóknak kötelessége utólag rendezni a kifizetéseket.

Az egészségügyért felelős államtitkárság a Magyar Nemzetben megjelent cikkre reagált, mely szerint  vizsgálatot kezdeményez a Magyar Rezidensszövetség az egészségügyi államtitkárságnál a hiányszakmákban elhelyezkedő szakorvosjelöltek bértöbbletének kifizetéséért. A lap a csütörtöki lapszámban azt írta, hogy 150 százalékos bér jár a 17 hiányszakmában elhelyezkedő szakorvosjelölteknek, de azt sok kórházban nem kapják meg.

Ezt a szaktárca közleménye is megerősítette. Eszerint 50 százalékos "hiányszakma pótlékra" jogosultak azok a szakorvosjelöltek, akik a 17 előre meghirdetett hiányszakma valamelyikében helyezkednek el. A többletpénzt központi forrásból a szaktárca finanszírozza, de ezt az összeget az intézmények másra nem fordíthatják, mint a rezidens bérének kiegészítésére - hangsúlyozták.

Azok a szolgáltatók, akik erre vonatkozóan támogatási szerződést kötöttek a minisztériummal, azok számára a szükséges összeget a szaktárca már folyósította, azt nem kell lehívniuk az intézményeknek. Ezeknek a szolgáltatóknak "jogszabályi és szerződési kötelességük", hogy az érintett szakorvosok számára a pluszbért a munkabéren felül havonta, illetve legkésőbb a támogatási összeg megérkezésétől számított 30 napon belül megfizessék. Abban az esetben, ha az egészségügyi szolgáltatók nem a szerződésben leírtak alapján használják fel a támogatási összeget, kötelesek azt visszafizetni – írta a szaktárca.

A közlemény szerint: "amennyiben bejelentés érkezik a tárca részére azzal kapcsolatosan, hogy valamely intézménynél nem megfelelően zajlik a támogatás kifizetése, a tárca elvégzi az ellenőrzést, felszólítja az intézményt a jogszerű eljárásra, ha szükséges – bár nem ez a cél – megteszi a szükséges jogi lépéseket (támogatás visszavonása, szerződésbontás stb.)". Eddig ilyen ügyben nem érkezett hozzájuk bejelentés – emelte ki a szaktárca.

A szóban forgó "hiányszakma pótlékkal" a szaktárcának az a célja, hogy azoknak a szakmáknak az utánpótlását is biztosítsák, "amelyek kiegészítő ösztönzők nélkül nem lennének vonzóak a pályakezdő orvosok körében" - írták. A szaktárca kiemelte: ez a kisebb összegű céltámogatás nem tudja megoldani az egyes intézmények munkaerő és finanszírozási gondját. Ugyanakkor azt is hozzátették: azáltal, hogy az intézmények "kormányzati támogatással kiegészített bérrel tudnak alkalmazni néhány fiatal, hiányszakmában foglalkoztatott orvost", lehetőségük adódik arra, hogy más területekre (akár bérterületre), csoportosítsanak át forrásokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Plázs

Orvosok kereszttel: havi kétszázezerért lemondanának a hálapénzről

Nettó 95-100 százezer forintos fizetés helyett 200 ezret kapnának a fiatal orvosok, cserébe viszont lemondannának a hálapénzről. Az ötlet az Egészségügyért Felelős Államtitkárság és a Magyar Rezidens Szövetség által kidogozott javaslatban szerepel, amely szerint a paraszolvenciát nyíltan ellenző orvosok zöld keresztes kitűzővel jeleznék, hogy nem kérnek borítékot. Többen úgy vélik, ezzel megállítható lenne az orvosok elvándorlása is.

Medipress Plázs

Végzetes műhibák: óvakodjunk a fiatal orvostól?

Egy szerdán közzétett tanulmány arra mutat rá, hogy a betegek szempontjából nagyobb felelősséget felvállaló fiatal orvosok miatt minden év júliusában megugrik a végzetes orvosi műhibák száma az Egyesült Államokban.

MTI Egészségügy

Radikálisabb érdekérvényesítést is bevetnének a rezidensek

A Magyar Nemzet keddi számában azt írja: az érdekérvényesítés radikálisabb eszközeitől sem riad vissza a Magyar Rezidens Szövetség, ha a kormány nem áll elő rövid időn belül olyan konkrét intézkedésekkel, amelyek érdemben javítják a fiatal orvosok életkörülményeit.

hvg.hu Karrier

"100 orvostanhallgatóból 7 elhagyja az országot"

Heti minimum 60 munkaóra és 400 forintos órabér. Erre számíthat az, aki ma fiatal rezidens orvosként elkezd dolgozni valamelyik kórházban. Ehhez képest nem is annyira rossz az elvándorlási arány, pedig a szakemberek már évek óta kongatják a vészharangot: ha nem lesz változás a jövedelmekben akkor - hiába a paraszolvencia „jól működő rendszere” - néhány éven belül komoly orvoshiánnyal nézhetünk szembe.

A G20 támogatást ígért a Covid-vakcinák igazságos elosztásához

A G20 támogatást ígért a Covid-vakcinák igazságos elosztásához

Egyre valószínűbb, hogy a félig magyar Anthony Blinken lesz az USA új külügyminisztere

Egyre valószínűbb, hogy a félig magyar Anthony Blinken lesz az USA új külügyminisztere

Titkos jelek után vizsgálódtak Leonardo da Vinci alkotásain, mikroélőlényekre bukkantak

Titkos jelek után vizsgálódtak Leonardo da Vinci alkotásain, mikroélőlényekre bukkantak