szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az új szintetikus kábítószerek, közöttük az úgynevezett dizájner drogok az utóbbi két évben elárasztották a magyar feketepiacot; a klasszikus ecstasy tabletták használata visszaszorult, és ma már a mefedron (becenevén kati) a legnépszerűbb anyag - mutatott rá Nagy Gábor, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szakértője pénteken Budapesten, a Magyar ENSZ Társaság sajtótájékoztatóján.

Az ORFK bűnügyi szakértői és kutató intézetének vegyészmérnöke elmondta: a bő egy éve megjelent mefedron, másnéven kati a kábítószerek feketepiacának már majdnem 45 százalékét uralja, háttérbe szorította az amfetamint; előbbinek már kétszer nagyobb az előfordulási gyakorisága a kábítószergyanús anyagok között. 

A Magyar ENSZ Társaság tájékoztatóján a bécsi székhelyű Nemzetközi Kábítószer-ellenőrző Szervezet (INCB) éves jelentését ismertették. A világszervezet kábítószer-ellenes egyezményeinek megvalósulását ellenőrző INCB egyik fontos megállapítása szerint a világon egyre nagyobb mennyiségben termelnek dizájner drogokat; ezeket - a törvények megkerülése érdekében - a tiltólistákon szereplő hatóanyagok apró módosításával, molekuláris szerkezetének megváltoztatásával állítják elő.

Nagy Gábor az INCB jelentésével kapcsolatban - annak mintegy magyarországi olvasataként - arról beszélt, hogy további új vegyületek megjelenése várható, "a szintetikus drogok több családja nagy sebességgel mutálódni kezdett". Azt mondta, a kábítószerpiacot húsz éve nem árasztotta el annyi új szer, mint 2009 óta, a leggyorsabban terjedő drogok között vannak a szintetikus kannabionidok. Rámutatott, hogy az új vegyületek megjelenése jelentős szakmai kihívás a magyar és a külföldi laboratóriumok számára egyaránt, ugyanis nagy nehézségekbe ütközik az új vegyületek azonosítása. Ez különleges vizsgálatokkal, például spektrumanalízissel történik; volt olyan vegyület, amelyet magyar szakemberek azonosítottak először - tette hozzá. 

Nagy Gábor elmondta, hogy az ORFK bűnügyi szakértői és kutató intézete egyebek mellett a bűnügyekben lefoglalt kábítószergyanús anyagok vizsgálatával foglalkozik, egyebek között a túladagolás szempontjából is legfontosabb két hatóanyag, a heroin és amfetamin előfordulását figyelik. Negyedéves hírlevelükben az új szerek megjelenéséről is beszámolnak, szükség esetén azonnali riasztásokat adnak ki. 

Topolánszky Ákos, a Magyar ENSZ Társaság kábítószer-ellenes munkacsoportjának vezetője kifejtette: az INCB kábítószer-jelentésében felhívta a nemzeti ellenőrző hatóságokat, hogy tegyenek fokozott erőfeszítéseket az új típusú drogok előállításának, csempészetének és használatának visszaszorítására. A szakértő arról is beszélt, hogy a kábítószer-csempészetet alapvetően a korrupció teszi lehetővé: a drogpiacon keletkező hatalmas profit messze meghaladja az állami intézmények pénzügyi forrásait, a kábítószer-használat ellenőrzésére és visszaszorítására létrehozott hatóságok sok esetben maguk is a korrupció áldozataivá válnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!