szerző:
MTI

Az új szintetikus kábítószerek, közöttük az úgynevezett dizájner drogok az utóbbi két évben elárasztották a magyar feketepiacot; a klasszikus ecstasy tabletták használata visszaszorult, és ma már a mefedron (becenevén kati) a legnépszerűbb anyag - mutatott rá Nagy Gábor, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szakértője pénteken Budapesten, a Magyar ENSZ Társaság sajtótájékoztatóján.

Az ORFK bűnügyi szakértői és kutató intézetének vegyészmérnöke elmondta: a bő egy éve megjelent mefedron, másnéven kati a kábítószerek feketepiacának már majdnem 45 százalékét uralja, háttérbe szorította az amfetamint; előbbinek már kétszer nagyobb az előfordulási gyakorisága a kábítószergyanús anyagok között. 

A Magyar ENSZ Társaság tájékoztatóján a bécsi székhelyű Nemzetközi Kábítószer-ellenőrző Szervezet (INCB) éves jelentését ismertették. A világszervezet kábítószer-ellenes egyezményeinek megvalósulását ellenőrző INCB egyik fontos megállapítása szerint a világon egyre nagyobb mennyiségben termelnek dizájner drogokat; ezeket - a törvények megkerülése érdekében - a tiltólistákon szereplő hatóanyagok apró módosításával, molekuláris szerkezetének megváltoztatásával állítják elő.

Nagy Gábor az INCB jelentésével kapcsolatban - annak mintegy magyarországi olvasataként - arról beszélt, hogy további új vegyületek megjelenése várható, "a szintetikus drogok több családja nagy sebességgel mutálódni kezdett". Azt mondta, a kábítószerpiacot húsz éve nem árasztotta el annyi új szer, mint 2009 óta, a leggyorsabban terjedő drogok között vannak a szintetikus kannabionidok. Rámutatott, hogy az új vegyületek megjelenése jelentős szakmai kihívás a magyar és a külföldi laboratóriumok számára egyaránt, ugyanis nagy nehézségekbe ütközik az új vegyületek azonosítása. Ez különleges vizsgálatokkal, például spektrumanalízissel történik; volt olyan vegyület, amelyet magyar szakemberek azonosítottak először - tette hozzá. 

Nagy Gábor elmondta, hogy az ORFK bűnügyi szakértői és kutató intézete egyebek mellett a bűnügyekben lefoglalt kábítószergyanús anyagok vizsgálatával foglalkozik, egyebek között a túladagolás szempontjából is legfontosabb két hatóanyag, a heroin és amfetamin előfordulását figyelik. Negyedéves hírlevelükben az új szerek megjelenéséről is beszámolnak, szükség esetén azonnali riasztásokat adnak ki. 

Topolánszky Ákos, a Magyar ENSZ Társaság kábítószer-ellenes munkacsoportjának vezetője kifejtette: az INCB kábítószer-jelentésében felhívta a nemzeti ellenőrző hatóságokat, hogy tegyenek fokozott erőfeszítéseket az új típusú drogok előállításának, csempészetének és használatának visszaszorítására. A szakértő arról is beszélt, hogy a kábítószer-csempészetet alapvetően a korrupció teszi lehetővé: a drogpiacon keletkező hatalmas profit messze meghaladja az állami intézmények pénzügyi forrásait, a kábítószer-használat ellenőrzésére és visszaszorítására létrehozott hatóságok sok esetben maguk is a korrupció áldozataivá válnak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Embertelen körülmények között tartottak idősöket, hogy ügyvédi segítséggel elszedjék a lakásukat

Embertelen körülmények között tartottak idősöket, hogy ügyvédi segítséggel elszedjék a lakásukat

Brexit-megállapodás: rendkívüli biztonsági intézkedések mellett tájékoztatják az EU-tagállamok képviselőit

Brexit-megállapodás: rendkívüli biztonsági intézkedések mellett tájékoztatják az EU-tagállamok képviselőit

Ha Superman autót szeretne, vélhetően erre a különleges Teslára csapna le

Ha Superman autót szeretne, vélhetően erre a különleges Teslára csapna le

Menyasszonya szeme láttára esett össze a csornai focista

Menyasszonya szeme láttára esett össze a csornai focista

Menedékjogot kért Magyarországon a volt macedón miniszterelnök

Menedékjogot kért Magyarországon a volt macedón miniszterelnök

Alaposan össze fog zavarni: a Jóskönyv pszichológiája

Alaposan össze fog zavarni: a Jóskönyv pszichológiája