szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Azoknál a nőknél, akiknek a vérében magas egy gyakori, háztartási termékek gyártásakor is alkalmazott vegyület szintje, alacsonyabb ösztrogénszintet mértek. Ez azért is aggasztó, mert a hormon hiánya korai menopauzát okozhat.

A perfluor-szénhidrogén (PFC) nevű vegyületnek való kitettség megzavarhatja a női endokrin rendszert, amely korai menopauzát okozhat – számolt be a Businessweek a Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism szaklapban megjelent tanulmány alapján.

A PFC egy olyan vegyi anyag, amelyet többek között szőnyegek, játékok, ruhák, bútorok, festékek és műanyagból készült edények gyártásakor használnak. Aggasztó, hogy a gyakori felhasználás következtében a vegyi anyag megjelent a vizekben, a növényekben, az állatokban, a levegőben, a talajban és az emberi szervezetben is.

A kutatók eddig is tudták a vegyületről, hogy az károsíthatja az endokrin rendszert, most azonban az ösztradiol nevű női nemi hormon alacsony szintjével is összefüggésbe hozták. A kutatók most azt is felfedezték, hogy a 42 évnél idősebb nők esetében a PFC csökkentheti az ösztradiol mennyiségét, ami közvetve hozzájárulhat a menopauza idő előtti beálltához.

Ez pedig egy újabb ok arra, hogy körültekintőbben alkalmazzák: eddig ugyanis már kiderült, hogy a vegyület növelheti a szívproblémák kialakulásának esélyét és károsíthatja az immunrendszert is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Plázs

A nőknek nem a klimax, hanem a korosodás árt

A nők koszorúérbetegség-kockázata a változó kor végére nem annyira a hormonháztartás változása miatt romlik, hanem egyszerűen az évek múlása miatt. Az érdekes megfigyelés eredményeit a Journal of Hypertension közölte.

life-style.hu Plázs

Nem csak lelki oka van – a férfiak is klimaxolnak?

A kapuzárás előtti pánikot mindnyájan ismerjük, ám kevesen tudjuk, hogy szakértők szerint néhány férfi igenis átesik a nők menopauzájához hasonló jelenségen – a neve andropauza –, ami a férfi klimax kliséinek számító pszichológiai tünetek némelyikének biológiai okozója lehet.

A járvány újabb belobbanására figyelmeztetnek a szennyvízminták

A járvány újabb belobbanására figyelmeztetnek a szennyvízminták

Közpénzből lehelnének életet a német üzletláncok fenyegette falusi kisboltokba

Közpénzből lehelnének életet a német üzletláncok fenyegette falusi kisboltokba

A lakáskeresések számát már megdobta a csok, a vásárlásokét még alig

A lakáskeresések számát már megdobta a csok, a vásárlásokét még alig