szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az autista emberek másképpen használják agyukat, mint az egészséges emberek. Ez magyarázhatja kivételes képességeiket, mint például a rendkívül jó emlékezőképességet is. Hamarosan pedig kereskedelmi forgalomban is kapható lesz egy Keepon nevű robot, amelyet főként autista gyerekeknek ajánlanak a fejlesztők.

A Montreali Egyetem (University of Montreal) kutatói szerint az autista gyermekeknél különösen fejlettek azok az agyi területeik, amelyek a vizuális információkat kezelik. Annak ellenére azonban, hogy ezek az agyi területek rendkívüli módon működnek náluk, az agy többi része viszonylag passzív marad – számolt be róla a BBC.

©

A Human Brain Mapping folyóiratban publikált tanulmány 15 évnyi kutatási adatot összesít. A most megjelent tanulmány szerint az autista gyerekek agya máshogy működik, az agy hátsó része, amely a vizuális információkat dolgozza fel, sokkal fejlettebb – részletesebben tudnak leírni egy emlékképet – , míg például a döntések meghozatalára vagy a cselekvések megtervezésére kevesebb agyi kapacitás jut.

A brit Nemzeti Autista Társaság (National Autistic Society) szerint az eredmények segíthetnek abban, hogy jobban megértsük ezt a betegséget, amelynek valódi okát még mindig nem ismerjük. De abban is előrelépés lehet, hogy újabb terápiákat dolgozzanak ki, amellyel könnyebbé tehetik ezen emberek beilleszkedését a társadalomba.

“A kutatás rámutat arra, hogy az autizmusra nem egy viselkedészavaros állapotra kell tekinteni, hanem észre kell venni az állapottal járó különleges képességeket is" – vélekedik Christine Ecker, a Kings College pszichiátria intézetének kutatója.

Táncoló robot autista gyerekeknek

Az autista gyermekek fejlsztésében a mozgásterápiának is nagy szerepe van. Ebben nyújthat segítséget egy hamarosan kereskedelmi forgalomban is megjelenő robot. 

A robot "szeme" két kamera, az orra pedig egy mikrofon, így észleli a vele kapcsolatban lépő gyerek tevékenységét. A robot többféle mozgásra képes, érzelmeket is ki tud fejezni a mozgásával, az a gyerek pedig, akinek gondok vannak a szociális interakciójával – mint például az autisták –, vissza tudja nézni a saját viselkedését a robot szemszögéből. Ezáltal képet kaphat arról, mások hogyan látják őt.

Ha pedig megismeri az érzelmek különféle kifejezési lehetőségeit, akkor pedig könnyebben beilleszkedhet a társadalomba, így érdemes elkezdeni az ilyen tanulást már kisgyermekkorban, főleg autistáknál.  A puha textilből készült és Keepon névre keresztelt robobot már gyerekpszichológusok, és pedagógusok is tesztelték, akik nagy sikerről számoltak be.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Plázs

Miért van egyre több autista?

Nem egy elszigetelt, szűk réteget sújtó gondról van szó: világszerte 67 millió embert érint, Magyarországon legalább százezer autista él. A szakemberek szerint létszámában a leggyorsabban növekvő fogyatékossági csoportról van szó: több gyereket diagnosztizálnak világszerte autizmussal, mint cukorbetegséggel, rákkal vagy AIDS-szel együttvéve. Április 2-a az autizmus világnapja.

life-style.hu Plázs

Autisták: zsenik és igazi hősök

Árnyalná a közvélemény autizmus-képét Temple Grandin, a talán legismertebb autista, aki egész életében kemény küzdelemre kényszerült környezetével és saját magával. Ma, sikeres közszereplőként a nevelés és az oktatás életbevágó szerepére hívja fel a figyelmet, s arra, hogy az autisták messze nem egyformák.