szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A D-vitamin szedése csökkentheti a melanoma kialakulásának kockázatát azoknál a nőknél, akiknél korábban már más típusú bőrrákot diagnosztizáltak - közölték amerikai kutatók.

A Journal of Clinical Oncology című folyóiratban ismertetett tanulmányhoz 36 ezer, 50 és 79 év közötti amerikai nő egészségügyi adatait elemezték.

A nők fele étrend-kiegészítőként naponta 1000 milligramm kalciumot és 400 nemzetközi egységnek megfelelő D3-vitamint szedett, míg a vizsgálatba bevont nők másik fele placebót kapott. Az átlagosan hétéves követés során mindkét csoportban nagyjából 1700 bőrrákos eset fordult elő, ebben tehát nem találtak különbséget a kutatók.
Eltérés mutatkozott azonban a melanomával diagnosztizáltak számában: 82 nő a vitamint szedők csoportjában és 94 nő a placebót szedők körében.

Még nagyobb volt a különbség, amikor azt nézték meg, hogy a korábban más típusú bőrrákkal már kezeltek között milyen arányban bukkant fel a melanoma. Az első - vitaminos - alcsoportban tíz, míg a második - placebós - alcsoportban 24, korábban más bőrrákkal diagnosztizált nőnél alakult ki melanoma.

A Stanford Egyetem munkatársai - élükön Jean Tang kutatásvezetővel - tanulmányukban hangsúlyozták, hogy a kis számok miatt az eredmény csupán valószínűsíti az összefüggést, ám normál adag D-vitamin és kalcium étrend-kiegészítő szedése ésszerűnek és ártalmatlannak látszik az érintett, magasabb melanoma-kockázattal élők körében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Valahogy így néznek ki a karantén utáni ölelések

Valahogy így néznek ki a karantén utáni ölelések

Oltások ihlette szuri mousse-szal csábít egy magyar cukrászda

Oltások ihlette szuri mousse-szal csábít egy magyar cukrászda

Pottyondy Edina: Viaskodik bennem egy liberális, budapesti démon meg egy konzervatív, vidéki ördög

Pottyondy Edina: Viaskodik bennem egy liberális, budapesti démon meg egy konzervatív, vidéki ördög