szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A világ népességének több mint felét, 3,8 milliárd embert véd valamiféle dohányzásellenes szabályozás, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint ez előrelépés, azonban az országok többet is tehetnének a káros szokás felszámolására.

"A dohányzás elleni intézkedésekkel védett emberek száma figyelemre méltó ütemben növekszik" - fogalmazott Ala Alwan, a WHO helyettes igazgatója a szervezet dohányzásjárványról készített harmadik jelentését ismertetve csütörtökön. Az országok azonban "többet is tehetnének és többet is kell tenniük" - hangsúlyozta. A jelentést Uruguayban, Latin-Amerikai első, és világszerte a negyedik olyan országában tették közzé, amely megtiltotta a dohányzást a nyilvános helyeken. Az uruguayi államot a szigorú dohányzási szabályozások miatt beperelte a Philip Morris dohánygyár. 

A WHO szerint az első helyen áll az elkerülhető halálesetek kiváltó okok között, cigarettázás miatt kialakuló betegségekben évente hatmillióan halnak meg a világon. "Ha a jelenlegi tendencia érvényesül, a dohányzás 2030-ban már nyolcmillió ember halálát okozza, és az idő előtti halálozások 80 százalékáért lesz felelős az alacsony- és a közepes jövedelmű országokban" - mutatott rá Alwan. 

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a világ 19 országában több mint egymilliárd embert védenek a dohánytermékek csomagolásán feltüntetett egészségügyi kockázatokról szóló felhívások, ez csaknem kétszerese a két évvel ezelőtti jelentésben szereplő számnak. Kanadában, ahol a világon elsőként 2001-ben bevezették a nagyméretű egészségügyi megjegyzéseket, tíz korábbi dohányosból három mondja azt, hogy ez segítette őket a leszokásban, a megkérdezettek több mint negyede pedig állította, hogy a szabályozás hozzájárult ahhoz, hogy ne essenek vissza. Hasonló vélemény alakult ki Brazíliában, Ausztráliában, Szingapúrban és Thaiföldön is. 

A dohányzással járó egészségügyi veszélyekre figyelmeztető feliratok és ábrák Uruguayban a legnagyobbak, a csomagolás 80 százalékát foglalják el. A dél-amerikai országot Mexikó és Mauritius követi, mindkét országban a dobozok felületének 65 százalékát borítják ilyen matricák. A WHO megállapította, 19 országban 425 millió embert védenek mindenre kiterjedő jogszabályok a dohányhirdetésektől, ez hat százaléka a világ népességének. Ez 80 millióval több mint 2008-ban. A dohányzásjárvány azonban így is tovább terjed a dohányipar marketingfogásai miatt, az erős dohányosnak számító országokban a népesség növekszik, a függőség nő, ez megnehezíti a leszokást - figyelmeztetett Alwan. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Plázs

A dohányzó férfiak fele impotens. Szexi a cigi?

A 21. század nagy kihívása a genetika újraértelmezése, génjeink ugyanis a lehetőségeket, nem pedig a megváltoztathatatlan jövőt jelentik. Ahhoz pedig, hogy a betegségeket megelőzzük, vagy visszafordítsuk átfogó életmódváltásra kell rászánnunk magunkat. Dean Ornish, magyarul most megjelent könyve ebben lehet a segítségünkre, mert a régi szokások elhagyása sosem könnyű.

MTI Plázs

A dohányzás elzárja az artériákat

Jóval gyakrabban alakul ki az artériák elzáródása a dohányzó nőknél, mint nemdohányzó társaiknál, ám leszokással csökkenthetik ennek kockázatát - állapították meg svájci kutatók tanulmányukban.