szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jó hír, hogy a betegség terén Margyarország pozitív kivétel Európában. Mert miközben számos országban egyre több a kanyarós, itthon egyetlen esetet sem regisztráltak.

Már több mint 28 ezren betegedtek meg kanyaróban idén az első 8 hónapban Európában, ez pedig sokszorosa a néhány évvel ezelőtti számnak – írja a Weborvos.hu. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) adatai szerint ráadásul a kanyaró szövődményeként 1260-an súlyos tüdőgyulladást, 23 agyvelőgyulladást kaptak és 9 halálos áldozata is van a kórnak. A 30 vizsgált európai ország közül csupán négyből nem jelentettek még kanyarós esetet, közülük az egyik Magyarország.

A kanyarót a Paramixovírus okozza. Cseppfertőzéssel terjed, igen ragályos betegség, elsősorban kisgyermekeket fertőz meg. A kanyaró elsődleges tünete a láz, valamint az orr, a torok és a szem gyulladása, melyet a száj nyálkahártyáján keletkező apró fehér pontok kísérnek. Később jellegzetes piros foltok, kiütések jelennek meg, és a nyaktól kiindulva fokozatosan az egész testet beborítják. A kanyaró súlyos szövődményekkel járhat, főleg a tüdőt és az idegrendszert támadhatja meg.

Az ECDC adatai szerint legutóbb Finnországban, Írországban és Franciaországban alakultak ki területi járványok. A tavalyi évhez képest idén jelentősen nőtt a fertőzöttek száma Romániában, Olaszországban, Németországban, Svájcban, Spanyolországban, Belgiumban, Dániában és az Egyesült Királyságban is.

Az Egészségügyi Világszervezet és a régió országai is azt szeretnék elérni, hogy Európa lakosságának 95 százaléka 2015-ig kapja meg a kanyaró elleni vakcina mindkét adagját, mert így teljesen száműzni lehetne a kórt a kontinensről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
1,3 millió felhasználó adatai szivároghattak ki a Clubhouse sikeralkalmazásból

1,3 millió felhasználó adatai szivároghattak ki a Clubhouse sikeralkalmazásból

740 lóerős lett a kis BMW M2

740 lóerős lett a kis BMW M2

A német posta már előre, e-mailben kézbesíti bizonyos papír levelek tartalmát

A német posta már előre, e-mailben kézbesíti bizonyos papír levelek tartalmát