szerző:
MTI

Egyre növekszik azoknak a fiataloknak a száma világszerte, akik nem gondoskodnak a megfelelő szexuális védekezésről, és csupán kevés ismeretük van a hatékony fogamzásgátló módszerekről - figyelmeztet egy nemzetközi tanulmány.

A Fogamzásgátlás Világnapja (WCD) alkalmából készített Clueless or Clued Up: Your Right to Be Informed about Contraception (Vakon vagy felvilágosítva: jogod van tájékozódni a fogamzásgátlásról) című tanulmány szerint Franciaországban 111 százalékkal, az Egyesült Államokban 39 százalékkal, Nagy-Britanniában pedig 19 százalékkal nőtt az elmúlt három évben azoknak a fiataloknak a száma, akik védekezés nélkül bújtak ágyba új partnerükkel.

"Nem számít, hogy a világ mely pontján élsz, mindig vannak olyan korlátok, amelyek meggátolják a fiatalokat a szexualitásról és fogamzásgátlásról szóló megbízható információk megszerzésében, ezzel valószínűleg nagy mértékben hozzájárulva ahhoz, hogy még ma is számos mítosz és tévképzet terjed a világban a témát illetően" - hangsúlyozta közleményében Denise Keller, a világnap szervezéséért felelős csapat egyik munkatársa.

A Bayer Healthcare Pharmaceuticals megbízásából készült és 11 nemzetközi, államtól független szervezet támogatását élvező tanulmány készítői 26 országból - köztük Chiléből, Lengyelországból és Kínából - származó több mint hatezer fiatalt kérdeztek meg a szexuális-, valamint a fogamzásgátlási szokásairól. A mára globális problémát jelentő fiatalkori nem kívánt terhességek, valamint a védekezés nélküli szexuális együttlétek számának növekedése sok országban a fiatalokat célzó szexuális felvilágosítás minőségének megkérdőjelezéséhez vezetett. Az európai résztvevőknek csupán a fele, míg latin-amerikai, ázsiai/csendes-óceáni térségbeli és amerikai társaiknak a háromnegyede részesül szexuális felvilágosításban az iskolában.

A fiatalok közül sokan azt állították, hogy túlságosan zavarban érzik magukat ahhoz, hogy egészségügyi szakembernél érdeklődjenek a fogamzásgátlásról. Az egyiptomi résztvevőknek több mint az egyharmada vélte úgy, hogy a nemi aktus utáni fürdéssel, illetve zuhanyzással megelőzhető a teherbe esés, míg a thaiföldi és indiai kortársaiknak több mint az egynegyede szerint a menstruáció ideje alatti aktus teljesen megbízható formája a védekezésnek.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Baleset miatt óriási dugó alakult ki az M0-son

Baleset miatt óriási dugó alakult ki az M0-son

Bérkattintgatással negyedmillió francia szerez egy kis mellékest

Bérkattintgatással negyedmillió francia szerez egy kis mellékest

Nagyon fontos csatát nyert meg a TikTok

Nagyon fontos csatát nyert meg a TikTok

Szombaton nyitnak a strandok Budapesten, készüljön a libabőrre

Szombaton nyitnak a strandok Budapesten, készüljön a libabőrre

Meghalt a legendás orosz kézilabdázó

Meghalt a legendás orosz kézilabdázó

Szijjártó Péter az EU-nak: Több tiszteletet a törököknek!

Szijjártó Péter az EU-nak: Több tiszteletet a törököknek!