szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Magyar Dietetikusok Szövetségének elnöke szerint a hűtőben tárolt ételek szavatossági idejét mindenképpen fontos betartani, de más esetben sem érdemes kockáztatni. Németországban vita bontakozott ki arról, hogy több millió tonna lejárt szavatosságú élelmiszert dobnak ki, holott jelentős részük még fogyasztható lenne.

Németországban évente közel 20 millió tonna élelmiszer kerül a szemétbe a szavatossági idő lejárta miatt - számolt be az InfoRádió helyszíni tudósítója. Becslések szerint minden második salátafej és burgonya, minden harmadik vekni kenyér kárba vész. Néhány élelmiszer-szakértő szerint azonban a kidobott élelmiszerek jó része még fogyasztható lenne, vagyis a szavatosságra vonatkozó adat nem jelent feltétlenül figyelmeztetést egészségügyi szempontból.

A Magyar Dietetikusok Szövetségének elnöke az InfoRádiónak nyilatkozva azonban azt tanácsolta, hogy tartsuk be azt, amit a címkéken láthatunk a szavatossági időt illetően.

Lehet, hogy egyes gyártók még pár napot, hetet vagy hónapot "rajta hagynak", vagyis fogyasztható lenne a termék, de Antal Emese szerint inkább dobjuk ki a terméket a lejárati idő után.

Kiemelt kockázatú termékek közé sorolta a hűtött élelmiszereket, amelyeknél fokozottabban kell figyelni a szavatosságra. Ilyenek a hűtött termékek: joghurtok, sajtok, gyorsfagyasztott zöldségek, fagyasztott gesztenyepüré. Ezeknél mindenképpen tartsuk be az előírásokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Alaposan kitakarítják a Fehér Házat Trumpék után

Alaposan kitakarítják a Fehér Házat Trumpék után

Meghalt a csernobili atomkatasztrófa tűzoltásának parancsnoka

Meghalt a csernobili atomkatasztrófa tűzoltásának parancsnoka

A koronavírus 1,13 évvel csökkentette a várható élettartamot Amerikában

A koronavírus 1,13 évvel csökkentette a várható élettartamot Amerikában