szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Magyar Dietetikusok Szövetségének elnöke szerint a hűtőben tárolt ételek szavatossági idejét mindenképpen fontos betartani, de más esetben sem érdemes kockáztatni. Németországban vita bontakozott ki arról, hogy több millió tonna lejárt szavatosságú élelmiszert dobnak ki, holott jelentős részük még fogyasztható lenne.

Németországban évente közel 20 millió tonna élelmiszer kerül a szemétbe a szavatossági idő lejárta miatt - számolt be az InfoRádió helyszíni tudósítója. Becslések szerint minden második salátafej és burgonya, minden harmadik vekni kenyér kárba vész. Néhány élelmiszer-szakértő szerint azonban a kidobott élelmiszerek jó része még fogyasztható lenne, vagyis a szavatosságra vonatkozó adat nem jelent feltétlenül figyelmeztetést egészségügyi szempontból.

A Magyar Dietetikusok Szövetségének elnöke az InfoRádiónak nyilatkozva azonban azt tanácsolta, hogy tartsuk be azt, amit a címkéken láthatunk a szavatossági időt illetően.

Lehet, hogy egyes gyártók még pár napot, hetet vagy hónapot "rajta hagynak", vagyis fogyasztható lenne a termék, de Antal Emese szerint inkább dobjuk ki a terméket a lejárati idő után.

Kiemelt kockázatú termékek közé sorolta a hűtött élelmiszereket, amelyeknél fokozottabban kell figyelni a szavatosságra. Ilyenek a hűtött termékek: joghurtok, sajtok, gyorsfagyasztott zöldségek, fagyasztott gesztenyepüré. Ezeknél mindenképpen tartsuk be az előírásokat.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!