szerző:
Medipress
Tetszett a cikk?

Amerikai kutatók szerint nem kizárólag szokásainkon múlik, hogy mennyire vagyunk édesszájúak, hanem főként az öröklött génjeinken. Nemsokára új, természetes szerrel helyettesíthetjük az édes ízt.

Sokan próbálnak alternatívát találni a cukor helyettesítésére, így itthon is folyamatosan nő az édesítőszerek használata. A természetes cukorpótlás híveinek jó hír, hogy hamarosan az EU-ban is engedélyezhetik a sztevia nevű növény kivonatát. Az ezzel készített ételeket és italokat a cukorbetegek is fogyaszthatják majd.

Nem véletlen, hogy a kedves, szeretnivaló embereket gyakran az édes jelzővel illetjük. Amerikai kutatók megállapították, hogy fellelhetőek közös vonások az ízlelésben és a személyiségjegyekben. Az Észak-Dakotai Állami Egyetem munkatársai  arra jutottak, hogy kedvesebbnek és barátságosabbnak tartjuk azokat az embereket, akik szeretik az édességeket. Arra is fény derült, hogy azok, akik jobban kedvelik az édes ízt, általában valóban segítőkészebbek társaikkal.

MTI/Soós Lajos

A Monell Chemical Senses Központjának munkatársai pedig azt bizonyították be, hogy alapvetően gének határozzák meg, ki az édesszájú, hiszen nem minden ember érzékeli és szereti egyformán az édes ízeket. Egereken végzett tanulmányuk során kiderült, hogy az édességek szeretete olyan génektől is függ, amelyek nem közvetlenül az ízérzékelésben, hanem az édes ízhez kapcsolható jutalmazási és motivációs folyamatokban vesznek részt.

Néhány éve tthon is folyamatosan nő a cukorpótlók fogyasztása. Az Európai Parlament várhatóan 2011 novemberében ad engedélyt arra, hogy a sztevia nevű, Dél-Amerikából származó növény kivonatát élelmiszer-alapanyagként használják a gyártók az EU területén. A sztevia kivonatait és szárított leveleit több országban is használják édesítésre.

Az ázsiai országokban évtizedek óta elfogadott és ismert: üdítőitalokat, cukormentes rágógumikat, joghurtokat, savanyúságokat, szárított tenger gyümölcseit és süteményeket édesítenek vele a gyártók. „Természetes édesítőszerről van szó, levelei kétszáz-háromszázszor édesebbek a cukornál, az élelmiszerekhez a kivonatait használják. Alig tartalmaz kalóriát, és még cukorbetegek is fogyaszthatják” – közölte Antal Emese, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!