szerző:
kh
Tetszett a cikk?

Annak ellenére, hogy kilenc nap múlva karácsony, a meteorológusok még mindig bizonytalanok afelől, fehér lesz-e avagy fekete. A légkörben ennyi idő alatt lehetnek látványos átalakulások. Az viszont szinte biztos, hogy hétvégén havazni fog, és hideg légtömegek áramlanak a Kárpát-medencébe.

Idén még nem volt részünk látványos havazásban, mondhatnánk azt is, hogy novemberben csak a zúzmarás csapadék fedte el ideig-óráig a szürkeséget. Magyarországon az első havazás – azaz havas nap, amikor a hó nem feltétlenül marad meg – átlagos időpontja síkvidéken november második felére, a hegyekben egy-két héttel korábbra tehető. Az első hótakarós nap – amikor a talajt összefüggő, legalább egy centiméteres hóréteg fedi – átlagosan Kékestetőn például november 11., a Kisalföldön december 5., az Alföldön december 9. körül fordul elő.

Ezek után nem meglepő, hogy a különféle időjárás-előrejézéssel foglalkozó oldalak már hetekkel ezelőtt próbáltak választ adni arra a sokakat érdeklő kérdésre, hogy legalább a karácsony fehér lesz-e. Azt azért sietünk leszögezni, hogy az előrejelzések pillanatnyi működésével tisztában lévő időjósok legfeljebb a következő tíz napra szóló jóslatért vállalják a felelősséget, bizonyos légköri helyzetekben még ennyi időre sem. Lényeges az előrejelzések hibahatára, ami az első napra vonatkozóan mindössze 1 fok, míg a hatodik napra kevéssel 2 fok felé emelkedhet. Megbízható előrejelzés tehát 3-6 napra előre készíthető csak. A hőmérséklet és a szél előrejelzésének jobb az esélye, mint a csapadékmennyiség pontos megjósolásának. Ha mindezt figyelembe vesszük, még bármi megtörténhet karácsonyig; persze türelmetlenek vagyunk már mi is, így meteorológusok segítségével megnéztük, mire számíthatunk.

Hó nem, de zúzmara már volt
©

Kezdünk a hosszabb távú előrejelzésekkel, amire azért ne kössünk nagyobb fogadásokat. A Köpönyeg.hu oldalon a 15 napos előrejelzés mellett úgynevezett veszélytérképet is találunk – nem fogják kitalálni, de ez azt jelzi, mekkora esély van a fehér karácsonyra. Jelen pillanatban pedig 30-50 százaléknyi esély van arra, hogy havas ünnepünk legyen. Előrejelzésükből azt is megtudhatjuk, hogy vasárnaptól karácsonyig gyakran borongós, szeles, hideg téli időjárásban lehet részünk, elszórtan havazással, hózáporokkal. A hétvégi havazáson kívül ők december 22-23-ra is havat jeleznek. Mindehhez ráadásul éjszakai mínuszok várhatók, de a nappali maximumok sem emelkednek kevéssel 0 fok fölé – így jó esély van arra, hogy a karácsonyeste előtt lehullott hó még meg is maradjon.

Az Időkép.hu is szeret messzemenő jóslatokba bocsátkozni, 30 napra előre is megnézhetjük, milyen idő várható. Ők azonban valamivel enyhébb időt prognosztizálnak: -1, -2 fokos éjszakai és 2-3 fokos napalli maximumokkal. De szeles napokat, sőt, viharos szelet is ígérnek a szeretet ünnepére. Náluk nyomát sem találjuk a karácsonyi szilárd halmazállapotú csapadéknak. Az általunk megkeresett meteorológusuk azonban valamivel pozitívabban tekintenek a következő napok elé. "A hétvégén végre beköszönt a tél, északnyugat felől hideg légtömegek áramlanak a Kárpát-medence térségébe, és egyelőre úgy tűnik, karácsonyeste is ezek fogják meghatározni időjárásunkat, a csapadék eloszlása viszont igen bizonytalan, de a jelenlegi állás szerint akár a hó is szállingózhat 24-én" – mondta el a hvg.hu megkeresésére Kurunczi Rita, az Időkép.hu meteorológusa. Kurunczi szerint fehér karácsonyra azokon a területeken van a legnagyobb esély, amelyek magasabban fekszenek: a most hétvégén lehulló hó ugyanis ott egy hétig is megmaradhat.

Legyen fenyő, legyen hó
©

A következő napok várható időjárásával kapcsolatos bizonytalanságot emelte ki Babolcsai György, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzésekkel foglalkozó meteorológusa is. Mint mondta, arra azért van remény, hogy legalább az ország egy részén fehér legyen a karácsony. Ugyanis éppen átalakulóban van kontinensünk időjárása, és az eddigi enyheség után a hétvégén hideg levegő áraszt el minket. A jelenlegi számítások szerint a hideg vendégünk marad az ünnepekig, a csapadék mennyiségéről azonban egyelőre nem tudnak megbízható adatokat közölni.

Korábbi karácsonyok: mindenre van példa

Az OMSZ munkatársa kérésünkre megnézte, hogy az 1954 és 2010 közötti időszakban hány karácsony volt fehér. Az eredmény nem is annyira lehangoló: 17 hótakarós karácsony közül 10-ben végig fehér volt a táj. December 24-éről 25-ére mindössze négyszer esett 1-3 centiméternyi hó, 25-éről 26-ára pedig hétszer 2-8 centi. A legtöbb lehullott hó (8 cm) 1970-ben fordult elő. Érdekes, hogy a két leghavasabb, egymást követő karácsony (1969 és 1970) után 1971-től tíz éven keresztül nem volt egyetlen fehér karácsony sem.

Kurunczi Rita viszont a 2000 és 2010 közötti periódust vizsgálta országos viszonylatban. Mint elmondta, a 2001-es és 2007-es évet lehetne mindenképp kiemelni, akkor az ország nagy részét ténylegesen hótakaró borította – igaz, 2001-ben a karácsonyt megelőző időszakból megmaradó hó miatt volt fehér a táj. Míg negatív viszonylatban az elmúlt két éven kívül a 2006-os karácsonyt érdemes megemlíteni: ebben a három évben ugyanis enyhébb volt az idő, így szitálás, eső formájában hulló csapadék rontotta el a télies időre vágyakozók hangulatát.

Amikor jég is volt, meg hó is - a Városligeti Műjégpálya 1910 körül
©

A főváros hőmérsékleti szélsőségeit nézve az elmúlt 11 évben ugyanakkor egyértelmű tendenciát figyelhetünk meg: egyre enyhébb hőmérsékleteket regisztráltak a mérőállomások december 24-én; Budapesten az elmúlt három évben még a minimumok sem süllyedtek fagypont alá. Babolcsai György is kiemelte, hogy jól emlékezhetünk még a 2009-es karácsonyra, amikor is a rekordokat döntő enyheség éppen az ünnepekre olvasztotta el az országot borító vastag hótakarót. Tavaly szintén karácsony előtt tűnt el a hó az országból, viszont 26-ára friss hóréteg fedte a tájat.

A régebbi karácsonyok között azonban találunk igazi kuriózumokat is. Az OMSZ adatai szerint például kiemelkedően havas volt az 1970-es karácsony, amikor mindhárom napon havazott. December 24-én reggel Magyarország nagyobb részét 10 centinél is vastagabb hótakaró fedte, majd a nap folyamán országszerte havazott, a hótakaró tovább hízott, és 25-én reggel a hóvastagság 10-25 cm között változott. A havazás az ország nagy részén folytatódott 26-án is. Karácsony másnapján Kékestetőn 57 cm vastag hótakarót mértek. Emlékezetesen havas volt még 1996 karácsonya is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szlávik: minden vakcina megakadályozza a súlyos betegség kialakulását

Szlávik: minden vakcina megakadályozza a súlyos betegség kialakulását

Doku360: A 19 méteres medencénkből jutott el a két lányom az ifi Európa-bajnoki címig

Doku360: A 19 méteres medencénkből jutott el a két lányom az ifi Európa-bajnoki címig

És akkor az adómentesség lehet az új rezsicsökkentés

És akkor az adómentesség lehet az új rezsicsökkentés