szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Súlyos bélrendszeri betegségek gyógyításában is áttörést hozhat egy új kutatás, amely elsőként mutatta ki, komoly szerepe van a bélflórának az immunrendszer működésében.

A biológia egyik csodája – mondják az emberi bélrendszer működéséről, azaz arról, ahogyan a bélnyálkahártyán megtelepedő több milliárd mikroorganizmus dolgozik a bekerülő táplálék megemésztésén. E mindmáig sok szempontból talányos szervrendszer megértéséhez nagyban hozzájárulhat egy kanadai–svájci kutatócsoport, amely a minap tette közzé új felismeréseit a brit Nature tudományos folyóiratban. Egyik legérdekesebb állításuk: az ember immunrendszere és bélflórája között sajátos, eddig nem sejtett együttműködés zajlik.

A berni egyetemmel közös kutatásból két felismerés tekinthető jelentősnek – summázza Sveiczer Ákos mikrobiológus, a budapesti Műegyetem docense. Először sikerült kimutatni, hogy a bélben a szerzett immunrendszer katonái, a plazmasejtek – az eddigi ismeretekkel ellentétben – nem kizárólag antitesteket állítanak elő, hanem olyan, gyulladáskeltő molekulákat is, amelyek képesek aktiválni az öröklött immunrendszert. A másik felismerés annak bizonyítása volt, hogy a plazmasejtek csak a bélflóra baktériumainak jelenlétében termelik ezeket a speciális molekulákat. A béltraktus mikrobákban gazdag környezete teszi ugyanis – ma még nem tisztázott módon – képessé a plazmasejteket arra, hogy tulajdonképpen monocitaként (is) működjenek.

A teljes cikket elolvashatja a HVG e heti számában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elnök szeretne lenni az ifjú amerikai sztárköltő

Elnök szeretne lenni az ifjú amerikai sztárköltő

Webshopot indíthat az Aldi a németeknél

Webshopot indíthat az Aldi a németeknél

Román táncosnőket raboltak ki az M5-ös autópályán – videó

Román táncosnőket raboltak ki az M5-ös autópályán – videó