szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A dél-koreai gyógyszerügyi hatóság csütörtökön megnyitotta az utat a világ első olyan szerének forgalmazása előtt, amelynek előállításához más emberektől gyűjtött őssejteket használnak fel.

A szöuli székhelyű Medipost vállalat által kifejlesztett Cartistem elnevezésű gyógyszer a térd porcainak regenerálásában segít olyan őssejtek felhasználásával, amelyeket újszülöttek köldökzsinórvéréből nyernek - közölte a Koreai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal.

Mint közleményükben írták: "A Cartistem a világ első engedélyezett allogenikus (ugyanazon faj más egyedeiből vett) őssejtgyógyszere, amely új lehetőséget kínál a degeneratív artritisszel élő emberek kezelésére".

A Medipost cég illetékesei elmondták, hogy 2001 óta 23,8 millió dollárt (5,6 milliárd forint) fordítottak a Cartistem kifejlesztésére, a tőke magánbefektetőktől és állami támogatásból származott. A gyógyszer klinikai kipróbálása tavaly óta zajlik az Egyesült Államokban, a nagyobb létszámú tesztek ugyanitt, várhatóan 2015-ben kezdődhetnek meg.

A szert kifejlesztő vállalat szóvivője hozzátette, hogy a világ tíz legnagyobb gyógyszercége közül már kettővel tárgyalnak a világ minden részére kiterjedő gyártási licensz megszerzéséről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jön a felmelegedés, jövő héten akár 10 fok is lehet

Jön a felmelegedés, jövő héten akár 10 fok is lehet

Hamarosan eldől, melyik fajta akkumulátoré a jövő az e-autókban

Hamarosan eldől, melyik fajta akkumulátoré a jövő az e-autókban

Koronavírus-díjat szednek a lengyel magánegészségügyben

Koronavírus-díjat szednek a lengyel magánegészségügyben