szerző:
Medipress

Az agy embertársaink megértéséért felelős területe nagyobbra nő a szélesebb kapcsolati hálózattal bíró emberek esetében, állapította meg egy új oxfordi tanulmány.

Egy új kutatás során kiderült, hogy az aktív társadalmi életért, pontosabban a szociális jelzések értelmezéséért, az arckifejezésekért, valamint az arcok és a nevek megjegyzéséért felelős agyi terület nagyobbra nő azoknál a személyeknél, akiknek általában több ismerősük van a Facebook közösségi portálon. Korábbi tanulmányok azt is igazolták már, hogy a nagyobb csoportban élő majmoknak is nagyobbra nő az agyuk.

©

Az úgynevezett szociális agy elmélet szerint a főemlősök, köztük az emberek agya azért nőtt nagyobbra, hogy fel tudják dolgozni a komplex közösségi hálózataik kapcsolódási pontjait. „De az emberek között akadnak magányosabb típusúak és nagy társadalmi életet élők is. A kutatásaink során arra voltunk kíváncsiak, hogy van-e agyi alapja ennek az alapvető személyiségbeli különbségnek” – mondta Robin Dunbar, az Oxfordi Egyetem antropológusa. 

A kutatók negyven önkéntes résztvevő agyáról készítettek MRI felvételeket, majd a résztvevőknek egy olyan tesztet kellet kitölteniük, amelyből kiderült, hogy mennyire képesek a másik ember mentális állapotát és érzelmeit átérezni és megérteni. Végül a kutatók megkérdezték az önkéntesektől, hogy az elmúlt hét nap folyamán hány emberrel kerültek valamiféle kapcsolatba.

A kutatás eredményeinek elemzése során kiderült, hogy a nagyobb szociális hálóval büszkélkedő résztvevőknek nagyobb méretűre nőtt az orbitális prefrontális agykérgük. Ez az agyi terület közvetlenül a szemüreg mögött helyezkedik el, és elsősorban a szociális viselkedésért, valamint a másokkal való interakcióért felelős. „A prefrontális agykéreg orbitális része kifejezetten az érzelmekért és a jutalmazásért felelős” – tette hozzá az antropológus. 

Az Oxfordi Egyetem kutatónak teljes tanulmányát a Proceedings of the Royal Society B. című tudományos szaklapban publikálták. 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!