szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az anorexia társadalmilag átadott, a kortárs csoportok nyomása alatt kialakuló rendellenesség, és elterjedtebbnek tűnik olyan országokban, mint Franciaország, ahol a nők átlagosan karcsúbbak - állapították meg kutatásukban a London School of Economics and Political Science munkatársai.

Az anorexia hátterére vonatkozó felmérést mintegy 3 ezer fiatal, európai nőkből álló mintán végezték el a szakemberek, és arra jutottak, hogy a kortárs csoportok nyomása az egyik legfontosabb tényezője az anorexia kialakulásának.

Joan Costa-Font kutatásvezető és társai megállapították, hogy a fizikai megjelenés standardja az emberi viselkedés fontos és erőteljes motiválója, és a hatás különösen érvényes az egészségre, valamint az élelmiszerekre, étkezésre. Bizonyítottnak látják a kutatók, hogy az elvárt alakra vonatkozó közösségi nyomás, valamint az egyén torzult testképe meghatározó az anorexia kialakulásában.

A 15 és 34 év közötti európai lányokat és nőket súlyukról, magasságukról, evési szokásaikról kérdezték, de testképükről is kifaggatták őket. Az anorexiás csoportba való besorolást a testtömegindex, BMI alapján döntötték el, az került ebbe a körbe, akinek a BMI-indexe 17,5 alatt maradt.

A BMI-indexet úgy kapjuk meg, ha a kilogrammokban kifejezett testtömeget elosztjuk a méterekben megadott testmagasság négyzetével. Egy 165 centiméter magas lány BMI-indexe például 20, ha testtömege 54,5 kilogramm, és 17,3, ha testtömege 47 kilogramm.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!