szerző:
hvg.hu

Életének 71. évében elhunyt Kopp Mária orvos, pszichológus, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének tudományos igazgatóhelyettese. A magát egészség-, illetve boldogságkutatónak is valló Kopp 2009-ben elhunyt férjével, Skrabski Árpáddal évtizedeken át kutatta a magyar emberek lelkiállapotát, illetve azt, miért a magyar a legpesszimistább nép.

Ahogy a HVG-nek adott korábbi interjújában fogalmazott: "az orvoslásban a fizikai oldal kevéssé vonzott, eredetileg is pszichológus lettem volna". 1968-ban a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen (SOTE), majd 1977-ben az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) klinikai pszichológia szakán szerzett diplomát. 1968-tól az Országos Munkaegészségügyi Intézetben megszervezte és vezette a klinikai epidemiológiai munkacsoportot, később a SOTE pszichofiziológiai laboratóriumának vezetője, majd a pszichoszomatikus ambulancia vezetője volt. 1993-tól a SOTE Magatartástudományi Intézetének igazgatójaként, 1994-től egyetemi tanárként, 2007-től kutatócsoport-vezetőként dolgozott. 1997-2000-ben Széchenyi professzori ösztöndíjas volt.

A már idézett interjúban a boldogságról is beszélt: "a mostanában divatos szóval flow-élmény különben is bárhol, bármikor átélhető. Emlékszem egy balatoni nyaralásra, amikor együtt volt a család, én a ház előtt ültem, és lavórban mostam a pelenkákat, közben néztem a tavat. Az valami csodálatos élmény, a belső béke megélésének feledhetetlen pillanata volt." Nem véletlen, hogy nem értett egyet a szingliséggel, a házasság, együttélés pozitívumait, egészségügyi hatásait hangsúlyozta, mozgalmat indított azzal a céllal, hogy több gyermek szülessen, és persze évtizedes kutatásokkal próbálta megfejteni, mi magyarázza a magyarok extra pesszimizmusát.

A legnagyobb népegészségügyi jelentőségű megbetegedések pszichoszociális, társadalmi, gazdasági és demográfiai háttértényezői kutatásában elért tudományos eredményeiért, több évtizedes, a magyar társadalom és a család érdekében végzett sokoldalú munkássága elismeréseként március 15-én a Magyar Érdemrend középkereszt a csillaggal polgári tagozata kitüntetésben részesült.

Jellemző lelki tulajdonságaink

Munkatársaival és állandó kutatótársával, férjével, Skrabski Árpáddal 1988-ban, 1995-ben, majd 2002-ben és 2006-ban is reprezentatív felmérést végeztek – utánkövetéssel – azt kutatva, milyenek a lelki és egészségi állapotunk. A Hungarostudy néven futó kutatás eredményei összefoglaló tanulmánykötetben is megjelentek, Magyar lelkiállapot 2008 címmel.

©

Innen tudhattuk meg, hogy gyermek- és családszeretők, ugyanakkor bizalmatlanok, pesszimisták vagyunk és legfőképpen szélsőségesen individualisták. A magyar társadalom az angolszász országokhoz hasonlóan nagy mértékben individualista, ám velük ellentétben rendkívüli arányban (98 százalék) bizonytalanságkerülő, nem szereti a kihívásokat. Mindezt megfejelte az is, hogy valamennyi európai ország közül mi vagyunk a legszorongóbbak. Koppék szerint ez azzal függ össze, hogy az emberek mennyire érzik úgy, hogy jogbiztonságban élnek. Nehezen birkózunk meg a negatív életeseményekkel, így a korai halálozásokért leginkább a krónikus stresszállapot, illetve a depresszió okolható (a lakosság 20 százaléka szorulna kezelésre depressziós tünetei miatt), amelyek megnyilvánulhatnak kínzó gondolatokban, de munkaképtelenségben is. „Nem szeretem, ha depressziósnak, szorongónak tituláljuk magunkat, de most nagyon illik ránk” – fogalmazott egyik korábbi megkeresésünkkor a szakember.

Érdekes eredmények születtek akkor is, amikor azt kutatta, boldogok vagyunk-e. Annak ellenére, hogy nem bízunk senkiben, azért szép számmal akad olyan magyar, aki így is boldog. A kutatásban 1-től 10-ig terjedő skálán mérték, mennyire érzik magukat boldognak az emberek; összességében 72 százalék adott ötnél magasabb pontszámot erre a kérdésre: a férfiak 75, a nők 69 százaléka. Az életkor jelentősen befolyásolja a nőket abban, boldogok-e: 40 alatt több nő vallja magát boldognak, mint férfi, viszont a 40. és a 69. év között a nők sokkal kevésbé boldogok. A boldogság nagyban függ attól is, dolgozik-e a megkérdezett. Természetesen befolyásolja a boldogságérzetet a vagyon, a társaság és a sportolás is, idős korban pedig nagy szerepe van a saját ingatlantulajdonnak.

Nem volt oda a szingliségért

Kopp szerint kutatások igazolták, hogy a szingliség a dohányzásnál és az elhízásnál is súlyosabban egészségkárosító hatású. Hangoztatta ezt úgy, hogy a statisztikai adatok szerint a magyar házasságok több mint fele válással végződik, míg a fiatalok jelentős hányada nem talál megfelelő párt magának.

Finn vizsgálatok szerint az élettársi kapcsolatban élők másfélszer, az egyedülállók két és félszer nagyobb valószínűséggel halnak meg 64 éves korukig, mint a házasok. Míg a magyar vizsgálatok eredményei is azt mutatják, hogy a házas férfiak háromszor nagyobb valószínűséggel érik meg a 69. életévüket, mint a magányosak.

"Legalább olyan vehemenciával kellene támogatni a gyermekvállalást, mint a dohányzás vagy az elhízás elleni kampányokat" – fogalmazott szintén egyik megkeresésünkkor Kopp. Vizsgálatok ugyanis rendre azt mutatják, hogy a házasok és a két vagy több gyermekesek életesélyei lényegesen jobbak a nem házasokhoz és a gyermektelenekhez viszonyítva, és a harmonikus család a legkomolyabb egészségvédő tényező.

Demográfiai zord idők

Koppék kutatásaiból az is kiderült, hogy a magyarok sokkal több gyermeket terveznek. Ezért hangsúlyozta többször is – mozgalmat is indított Három Királyfi, Három Királylány névvel –, a tervezett gyerekek megszületését kell támogatni, ugyanis általában a fiatalok eggyel több gyereket szeretnének, mint amennyi végül megszületik. "A demográfiai tél időszakát éljük” – fogalmazott, amikor például a gyerekek után járó adókedvezményt javasolták az első és a második Orbán-kormánynak is.

Napokkal ezelőtt pedig arról beszélt a hvg.hu-nak Kopp Mária, hogy az általa életre hívott Népesedési Kerekasztal mely ötleteit fogadta el a Nemzetgazdasági Minisztérium. Mint akkor mondta, a gépkocsi-vásárlási szocpol kilóg a sorból, ugyanis ez magától a minisztériumtól érkezett. A vissza nem térítendő autóvásárlási támogatást kifejezetten sokgyermekes családokra szabnák, olyan nagyobb gépkocsi vásárlásához, „amelybe befér legalább négy gyermek”.

A gyermekvállalást más akcióval is propagálta, ilyen volt a Pelenkázz, tovább élsz! nevű mozgósítás is. A kutató persze ezt is egészségügyi szempontból közelítette meg: oxitocin szabadul fel a bizalmon alapuló testi érintések során, tehát a gyerekben is és az apában is, ami jót tesz mindkettőjük élettani és lelki fejlődésének. És miközben mozgósított, biztosan eszébe juthatott személyes élménye is a tó nyugalmáról és a pelenkamosásról.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Zuckerberg kiadta a parancsot: csak androidos telefont szabad használni

Zuckerberg kiadta a parancsot: csak androidos telefont szabad használni

Majom rabolt el és ölt meg egy csecsemőt Indiában

Majom rabolt el és ölt meg egy csecsemőt Indiában

Csúcsformában a brit humor: mémek a Brexit végjátékában

Csúcsformában a brit humor: mémek a Brexit végjátékában

Lélegzetelállító klipben tért vissza az ukrán balettművész

Lélegzetelállító klipben tért vissza az ukrán balettművész

Leamortizálta a lakását, beperelték a Barcelona sztárját

Leamortizálta a lakását, beperelték a Barcelona sztárját

“A férjem kivitt az erdőbe, és baltával levágta a kezeimet"

“A férjem kivitt az erdőbe, és baltával levágta a kezeimet"