szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Gyorsan végezhető csíramentesítés azzal a könnyen kezelhető plazmalámpával, amelyet veszélyes kórokozók elpusztítására fejlesztett ki egy ausztrál, kínai és hongkongi kutatókból álló csoport.

A rúdlámpa ionizált gázrészecskékből álló sugarat lövell a kiválasztott felületre, így pusztítja el az ott jelen lévő kórokozókat. Műtéti eszközök csíramentesítésére most is használnak forró plazmasterilizálókat, ezek azonban drágák, szekrény méretűek és magas hőmérsékleten működnek. Az alacsonyabb hőmérsékleten üzemelő berendezések is külső erőforrást és gázellátást igényelnek működésükhöz. 

Az új eszköz azonban egyetlen 12 voltos elemmel működik a brit Journal of Physics D: Applied Physics című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint. Elmondásuk alapján a fejlesztők az Enterococcus faecalis nevű baktériumon tesztelték készüléküket. A fogászati műtéteknél előforduló kórokozó ellenáll a hőkezelésnek és rezisztens az antibiotikumokkal szemben.

"Tanulmányunkban szélsőséges példát választottunk annak demonstrálására, hogy a plazmafény még szobahőmérsékleten is nagyon hatékony lehet" - magyarázta Ken Ostrikov, az ausztráliai Plasma Nanoscience Centre munkatársa. 

A fejlesztők célja egy olyan egyszerű készülék, amellyel tiszta víz és gyógyszerek hiányában is gyorsan csíramentesíthető egy felület. A kísérletekben a plazma hőmérséklete 20 és 23 Celsius-fok között volt, vagyis szobahőmérséklethez közeli; ezen a hőfokon az emberi bőrt sem égeti. 

Azt, hogy miként éri el baktériumölő hatását a plazma, pontosan nem tudják a kutatók. Feltételezik, hogy reakcióba lép a levegőben lévő molekulákkal, és ennek során fertőtlenítő hatású ózon keletkezik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Messit mindössze két meccsre tiltották el

Messit mindössze két meccsre tiltották el

Enyhítették a Szigeten drogot áruló hollandok büntetését

Enyhítették a Szigeten drogot áruló hollandok büntetését

Trumpék udvariatlanságára nem nagyon volt még példa

Trumpék udvariatlanságára nem nagyon volt még példa