szerző:
Medipress
Tetszett a cikk?

Az amerikai Országos Rákkutató Intézet legújabb kutatásából az derült ki, hogy azok az idősebb felnőttek, akik naponta legalább három csésze kávét isznak, 10 százalékkal kisebb valószínűséggel halnak meg a gyakori halálokok következtében.

Az eredmény azokra az 50 és 71 év közötti felnőttekre vonatkozik, akik koffeines vagy koffeinmentes kávét isznak. A kávéivás a szív-érrendszeri megbetegedések, a légzőszervi megbetegedések, a stroke, a diabétesz, a fertőzés, a sérülés és baleset okozta halálozás kockázatának csökkenésével áll összefüggésben. A kutatók ugyanakkor beismerték, egyelőre nem tudják, hogyan váltja ki a kávé ezt a jótékony egészségügyi hatást, és az eredmények nem bizonyítanak ok-okozati összefüggést.

A New England Journal of Medicine legfrissebb számában megjelent tanulmány vezető szerzője, Neal Freedman azt is hangsúlyozta, hogy megfigyeléses tanulmányról van szó, vagyis egyszerűen megkérdezték a résztvevőket, mennyi kávét fogyasztanak, aztán utánkövették őket. A kávéfogyasztás azonban a szakértő szerint csak egyike azon tevékenységeknek, amelyeket az emberek végeznek. A kávé számos különféle viselkedéssel is összefüggésben áll, ezért nem lehet tudni, milyen más tényező befolyásolhatja a kimutatott összefüggés. A kávéfogyasztók például gyakran dohányoznak, és a kutatók eleinte azt tapasztalták, hogy a kávéivókra a halálozás magasabb kockázata leselkedik. Az ellenkező összefüggést csak akkor mutatták ki, amikor levonták az egyenletből a dohányzást.

AP

A kutatás során körülbelül 400 ezer férfit és nők vizsgáltak 1995-96-ban. Az alanyokat megkérdezték kávéfogyasztási szokásaikról, majd 2008-ig, illetve halálukig nyomon követték őket. Az eredmények azt mutatták, hogy már napi egyetlen csésze kávé is a halálozás csökkent kockázatával, különösen a napjainkban gyakori halálokok okozta halálozás alacsonyabb kockázatával áll összefüggésben. Az egyetlen kivétel az, hogy a kávéivás nem okozza a rák okozta halálozás kockázatának csökkenését nőkben, és a férfiakra rák okozta halálozására is csak jelentéktelen hatást gyakorol.

Freedman hozzátette, hogy a védőhatás a napi egynél több kávét fogyasztókban volt a legnagyobb. A kutató szerint a továbbiakban a kávé különböző összetevőit kell vizsgálni. Az ital ugyanis a koffeinen kívül ezer különféle összetevőt és antioxidánst tartalmaz, melyek némelyike jótékony hatású lehet, mások nem.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!