szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyarok többsége rendszeresen étkezik, ám csak tíz százalék figyel arra tudatosan, hogy az étkezés egyben egészséges is legyen - közölte a GfK Hungária piackutató intézet. Az étellel szembeni elvárások egyik legfontosabbja, hogy hamar elkészüljön.

A GfK Hungária 2009 után idén újra megvizsgálta a magyarországi étkezési szokásokat. A kutatás kezdetét jelentő 1989-hez képest folyamatosan formálódnak, alakulnak az egészségügyi állapotunkat sokak szerint alapvetően meghatározó étkezési szokások hazánkban is - írták az elemzésben.

Minden második honfitársunk napjában háromszor, minden harmadik magyar ember pedig négyszer, vagy annál is többször étkezik saját bevallása szerint. Ezek szerint egyre terjed a köztes étkezések gyakorlata.

Jó hír, hogy a felnőttek 71 százaléka – azaz négyből mintegy hárman – úgy nyilatkozott, hogy rendszeresen étkezik; így 29 százalékra tehetők azok aránya, akik „inkább rendszertelenül esznek”. A fő étkezések közül legfontosabbnak továbbra is az ebédet tartja a többség, és 69 százalék minden nap meleget ebédel.

©

Az egészséges táplálkozásra mindössze tízből egy magyar felnőtt figyel oda tudatosan” – idézi a közlemény Dörnyei Otíliát, a GfK Hungária ügyfélkapcsolati igazgatója. „Ez az arány az 1989-2012-es időszakban 10 és 17 százalék között hullámzott: 1992-ben érte el a legmagasabb arányt, s a legutóbbi megkérdezés alkalmával nyilatkoztak legkevesebben (10 százalék) effajta tudatosságról. Legtöbben – minden második megkérdezett – úgy véli, hogy teljesen normálisan étkezik. Azok aránya, akik 'azt eszik, ami ízlik nekik' a legfrissebb mérések szerint 34 százalékon áll” – magyarázta a szakember a trendeket.

A tényt, miszerint hazánkban is szemmel láthatóan egyre problémásabb a túlsúly kérdése, alátámasztják a testsúlyt növelő élelmiszerekkel kapcsolatosan megnyilvánuló attitűdök. Mindössze tízből egy válaszadó figyel oda arra, hogy olyan ételeket fogyasszon, melyek segítségére vannak testsúlya megtartásában, illetve az ideális testsúly elérésében.

A megkérdezettek 28 százaléka néha figyel erre oda, 20 százalék ritkán, és 42 százalék soha nem figyel arra, hogy testsúlyára hogyan hat az elfogyasztott étel. Ezzel szemben a válaszok fényében a legfontosabb érvek sorrendben egy étel mellett: hamar elkészüljön, egészséges legyen, ízletes legyen.

Így nem meglepő, hogy a legfrissebb információk szerint mindössze tízből mintegy négyen idegenkednek a félkész ételektől (2005-ben és 2007-ben ez az arány még 49 százalék volt), a többség szerint azok nyugodtan fogyaszthatók. Ezzel összhangban 43 százalék tart az élelmiszerekben lévő kémiai anyagoktól, 57 százalék szerint eltúlzottak az ez irányú aggodalmak. A főzést tízből négyen tartják nyűgnek, míg tízből hatan szívesen készítik el saját menüjüket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A PTE rektora a modellváltás kezdeményezését javasolja a szenátusnak

A PTE rektora a modellváltás kezdeményezését javasolja a szenátusnak

Összehangolt kibertámadás ért több magyar kormányzati portált

Összehangolt kibertámadás ért több magyar kormányzati portált

Érdemes lehet kivárni a teherbe eséssel a koronavírus-oltást

Érdemes lehet kivárni a teherbe eséssel a koronavírus-oltást