szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A nyári melegben az élelmiszer eredetű megbetegedések is gyakoribbak - figyelmeztetett kedden a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), amely azt javasolja: az ételeket jól süssük át, a maradékot minél hamarabb hűtsük le, a vásárláskor pedig figyeljünk a termékek fogyaszthatósági idejére.

A hivatal az MTI-vel azt közölte: a legtöbb otthoni ételmérgezést a nyers húsról, csirkéről, tojásból a fogyasztásra kész élelmiszerre átvitt láthatatlan baktériumok okozzák. Ezért az ételeket - különösen ha azok húst, tojást tartalmaznak - ajánlott jól átsütni, átfőzni. A megmaradt ételt pedig minél hamarabb le kell hűteni, mivel már néhány órányi, szobahőmérsékleten történő tárolás veszélyes lehet.

A Nébih fontosnak nevezte, hogy mindenki csak megbízható helyen vásároljon; ellenőrizetlen helyen, alkalmi árustól még zöldséget, édességet se vegyünk. Hozzátette, hogy figyelni kell a termékek minőségmegőrzési, illetve fogyaszthatósági idejére, a csomagolás épségére, senki ne vásároljon lejárt vagy sérült csomagolású készítményt. Figyelni kell arra is, milyen az adott üzlet tisztasága, az árutárolás rendje. 

A megvásárolt termékeket ajánlott mielőbb a megfelelő tárolóhelyre - a hűtendő termékeket a hűtőszekrénybe, a hűtést nem igénylőket kamrába, jól szellőző, hűvös helyre - tenni. A zöldségeket, gyümölcsöket 10-15 Celsius-fokon, a húsokat, tejet viszont 5 Celsius-fok alatt kell tárolni - olvasható a közleményben.

Az országos tiszti főorvos utasítása értelmében szerda éjfélig hőségriadó van érvényben. Az előrejelzések szerint a hét végéig folytatódik a kánikula. Kedden, szerdán, csütörtökön és pénteken is 39 fokig emelkedhet a hőmérséklet, de még szombaton is 31-38, vasárnap pedig 30-35 fok körül alakulnak a maximumok.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!