szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Életének 76. évében, hosszan tartó súlyos betegségben elhunyt Antonin Holy cseh kémikus, aki jelentős szerepet játszott a HIV-fertőzések és az AIDS elleni gyógyszerek kifejlesztésében - jelentette be kedden a Cseh Tudományos Akadémia.

Antonin Holy hétfőn hunyt el, azon a napon, amikor az amerikai gyógyszerügyi hatóság, az FDA jóváhagyta, hogy a cseh tudós részvételével kifejlesztett Truvada nevű AIDS-ellenes készítményt a HIV-fertőzés megelőzésre is alkalmazzák magas rizikójú csoportoknál. A Truvada egyetlen tablettában ötvözi az Emtriva(R) (embtricitabin) és a Viread(R) (tenofor-diszoproxil-fumarad) nevű szereket. Mindkettő a HIV-vírus reverz-transzkriptáz nevű enzimjét blokkolja, ez az úgynevezett inhibitor meggátolja a vírus sejteken belüli szaporodását. A Vireadot Antonin Holy Erik De Clercq belga virológussal közösen fejlesztette ki. 

A cseh tudós, akinek munkásságát több rangos kitüntetéssel ismerték el, köztük az Európai Unió Descartes-díjával 2001-ben, részt vett a Vestide nevű készítmény kifejlesztésében. A szert az AIDS-betegeknél kialakuló szemideghártya-gyulladás (retinitisz) kezelésére alkalmazzák. Ugyancsak részt vett a Hepsera nevű készítmény előállításában, amely a hepatitis B-vírus által kiváltott májgyulladás kezelésére szolgál.

Antonin Holy "a legnagyobb tudósok egyike volt, távozása óriási veszteséget jelent" - hangsúlyozta Zdenek Havlas, a Cseh Tudományos Akadémia Szerves és Biokémiai Kutatóintézetének volt igazgatója. A tudós 50 éven át dolgozott az intézetben. 

A rendszerváltásig Antonin Holy nem taníthatott az egyetemen, s mindössze egyetlen asszisztens segítette a munkáját. 1989 után saját kutatócsoportot hozhatott létre, különböző cseh egyetemeken oktatott. 2008-ban a Manchesteri Egyetem tiszteletbeli professzorává választották. A Truvadát gyártó Gilead Sciences Inc. amerikai cég több millió dollárral támogatta a Szerves és Biokémiai Kutatóintézetet és Antonin Holy kutatásait.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!