szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kiderült, hogy a törökbálinti Tüdőgyógyintézet főigazgatói posztját elnyert Mark Alexander Feder külföldi diplomája nem felel meg a pályázati kiírásnak, így a 35 meghirdetett kórházigazgatói posztból nem 11, hanem 12 helyen lesz szükség az eljárás megismétlésére.

A Gyógyszerészeti és Egészségügyi, Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) szerdán a honlapján azt írta: a törökbálinti Tüdőgyógyintézet főigazgatói munkakör betöltésére kiírt pályázati eljárás során kiderült, hogy a jelölt diplomájáról téves igazolást állítottak ki, mert a jelölt végzettsége nem felel meg "a diplomák és képesítések kölcsönös elismerésére vonatkozó európai uniós jogi normák szerinti, külföldi államban kiállított oklevél esetén szükséges" előírásnak. Emiatt Mark Alexander Feder pályázatát eredménytelennek nyilvánították. A pályázati eljárást újra kiírják - tették hozzá.

A kórházigazgatói pályázatok eredményhirdetése előtt az egyik egészségügyi portál azt írta, hogy a törökbálinti tüdőgyógyintézetet továbbra is az eddigi főigazgató, Fülöp Rudolf vezeti. Ő azonban idén tölti be 66. életévét.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter június közepén, a 2013-as költségvetésről tartott sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy közszférában dolgozó 62 év felettiekre a kormány elrendeli a kötelező nyugdíjba vonulást, így 10-11 ezerrel csökken a közszférában alkalmazottak száma, és ebből mintegy 20 milliárd forintos megtakarítás származik.   

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár azóta többször is hangsúlyozta: "nem megvalósítható", hogy minden 62 évnél idősebb egészségügyi dolgozót kötelezően nyugdíjba küldjenek, ezért kiáll amellett, hogy az ágazatot ne érintse a kötelező nyugdíjaztatás.    Az egészségügyi államtitkárság július 4-én közleményében tudatta: az állami fenntartásba került egészségügyi intézmények intézményvezetői álláshelyeire a GYEMSZI március 30-án írt ki pályázatot. A pályázati időszak lezárult, döntöttek a fekvőbeteg-ellátó intézmények élére kiírt pályázatokról. A kórház-igazgatói pályázatok csaknem harmada eredménytelenül zárult. Több 62 évnél idősebb pályázó nem nyerte el a posztot. 

Szócska Miklós később a Hír TV Rájátszás című műsorában azt mondta: az egészségügyi ágazatban az aktív vezetők esetében érvényesíthető a 62 éves korhatár, és a mostani igazgatói kinevezések is eddig szólnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Premier: Víg Mihály legendás dalát dolgozta fel Pátkai Rozina

Premier: Víg Mihály legendás dalát dolgozta fel Pátkai Rozina

Bemutatta új emblémáját a Peugeot

Bemutatta új emblémáját a Peugeot

David Attenborough a civilizáció szétesésére figyelmeztet

David Attenborough a civilizáció szétesésére figyelmeztet