szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A fővárosi Nyírő Gyula Kórház leendő vezetője vállalkozott arra, hogy az intézményt országos addiktológiai és pszichiátriai központtá fejlessze, amelyből akár a kormány által tervezett Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet (OPAI) is "kinőhet".

Németh Attila, a szakmai kollégium pszichiátriai és pszichoterápiás tagozatának vezetője erről a Magyar Pszichiátriai Társaság (MPT) keddi, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján beszélt. Közölte: az OPAI megvalósíthatósági tanulmánya jól áll, információi szerint az anyagi forrás még hiányzik.

"A szándék megvan, helyszínről még végleges döntés nincs" - mondta Németh Attila, aki megerősítette: augusztus elsejétől szóló kinevezése utalhat arra, hogy a Nyírő Gyula Kórház mindebben részt vehet.

Hangsúlyozta: egy ilyen, harmadik progresszivitási szintű intézetnek a legmagasabb színvonalú betegellátást kell nyújtania, emellett kiemelt feladatai vannak az oktatás és a kutatás terén, továbbá gyógyszertani központnak kell lennie. Hozzátette, erre a feladatra vállalkozott a Nyírő Gyula Kórház vezetésére benyújtott pályázati anyagában is.

Németh Attila ugyanakkor arra is kitért: szükség van egy országos központra, de ezzel együtt minden szinten fejleszteni kell a pszichiátriai ellátást. Azt mondta, a kormányzat az elmúlt két évben "megmentette" a pszichiátriai járóbeteg-ellátást azáltal, hogy új finanszírozási mutatókat vezetett be, de a rendszer így is éppen csak fenntartható. 

A szakmai kollégium tagozati vezetője közölte: az OPNI 2007-es bezárásával okozott káoszt az egészségügy mostanáig sem tudta kiheverni. Sőt véleménye szerint az OPNI bezárása is összefügghet azzal, hogy míg 1985-től 2006-ig mintegy felére csökkent, azóta ismét emelkedésnek indult az öngyilkosságok száma Magyarországon. 

Németh Attila és Lehóczky Pál, az MPT elnöke kiemelte: maximálisan egyetértenek az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által június 14-én ismertetett, a 2006. január 1-je és 2011. szeptember 30-a közötti időszakra vonatkozó, a pszichiátriai betegellátás átalakításának ellenőrzéséről készült vizsgálat eredményeivel, az azokon alapuló javaslatokkal. Magyarországon több szakemberre van szükség, különösen a gyermekek ellátásában, a szociális és az egészségügyi szféra pszichiátriai ellátásait pedig össze kell hangolni - közölték. 

Lehóczky Pál kifejtette, az ÁSZ-jelentés is megállapította: a magyarországi pszichiátriai ellátás mind struktúráját, mind a területi ellátottságot tekintve nagyon rossz helyzetben van. Az, hogy valaki hol él, nagyban befolyásolja azt, hogy mikor jut el orvoshoz, s így milyen esélyei vannak a gyógyulásra. Leszögezte: a magyarországi pszichiátriai ellátás és lelki egészség javítására hosszú távú, több kormányzati cikluson átívelő stratégiára van szükség.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!