szerző:
MTI

Három friss tanulmány is megerősíti a rákos őssejtek létezését és a daganatok kialakulásában játszott szerepüket. Az érintett tanulmányok közül kettő a Nature brit, a harmadik pedig a Science amerikai tudományos folyóiratban jelent meg szerdán.

A rákos őssejtek létezésének elmélete egy ideje már a levegőben van - mondta Hugo Snippert holland kutató, a Science-ben megjelent tanulmány társszerzője.

Az őssejtek sejtosztódással képesek a szervezet különleges funkcióit ellátó testi sejtekké differenciálódni. A feltételezés szerint rákos őssejtek állhatnak a daganatok növekedése mögött, és az áttétek megjelenését is ez magyarázhatja.

Az utrechti egyetem kutatója, Snippert szerint a laboratóriumi egereken elvégzett három kutatás világosan kimutatja a tumorsejtek és az újabb rákos sejtek kialakulásáért felelős őssejtek közötti hierarchikus kapcsolatot.

A Snippert vezette holland kutatócsoport tanulmánya egyértelmű bizonyítékkal szolgál a rákos őssejtek tevékenységére a rákos megbetegedést megelőző béladenómában (mirigyhámból kiinduló jóindulatú daganat).

"Ezeknek a rákos őssejteknek az elpusztítására kell most a gyógyszerkutatásoknak irányulniuk" - hangsúlyozta Snippert. Hozzátette: tanulmányozni kell a rákos őssejteket, összehasonlítani az egészséges őssejtekkel, hogy megtalálják azokat a különbségeket, amelyek a célzott kezelés kifejlesztését elősegíthetik.

A Nature-ben megjelent másik tanulmányban egy amerikai kutatócsoport a glioblastoma multiforme típusú rosszindulatú agydaganatnál találta sejtek alhalmazát, amelyek a kemoterápia után feltehetően kiváltották a daganatok újbóli megjelenését.

"A tanulmány a bizonyíték arra, hogy legalábbis a szolid tumorok esetében léteznek rákos őssejtek" - közölte Luis Parada, a Texas Southwestern Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője.

A harmadik tanulmányt a Brüsszeli Szabadegyetem és az angliai Cambridge-i Egyetem kutatói jegyzik: ez utóbbi a bőrrákkal foglalkozik, és szintén felhívja a figyelmet arra, hogy léteznek az őssejtek tulajdonságaival rendelkező rákos sejtek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!