szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A gyógyszertáraknak össze kell fogniuk, hogy megtartsák azt az összesen körülbelül 3 milliárd forintot, amelyet a nagykereskedőktől átcsoportosított árréssel nyertek - mondta Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke hétfőn.

Augusztus elsejével csökkent a gyógyszer-nagykereskedők és emelkedett a patikák árrése. A Népszava szombati számában írt arról, hogy a nagykereskedők egymás után mondják fel a gyógyszertáraknak nyújtott különféle kedvezményeket, és a patikusok úgy vélik: nem sok marad meg az átcsoportosított árrésből származó előnyeikből.

A lap szerint azzal, hogy a kormány körülbelül 3-3,2 milliárd forintot elvett a gyógyszer-nagykereskedők árréséből, és ezt átcsoportosította a patikatulajdonosokhoz, vagyis a kiskereskedőkhöz, tovább mélyítette a két, egymással amúgy is érdekellentétben lévő oldal közötti bizalmi válságot.

Hankó Zoltán hétfőn elmondta: a miniszteri rendelet megjelenése után a három legnagyobb gyógyszer-nagykereskedő - a Teva, a Phoenix és a Hungaropharma - szinte egyszerre bontotta fel a patikákkal kötött szerződéseit. Most minden gyógyszertárnak új szerződéseket kell kötnie a nagykereskedőkkel. Ezekben viszont a nagykereskedők - a kedvezmények, a fizetési határidők, a szállítási feltételek megváltoztatása révén - igyekeznek visszavenni azt a pénzt, amelyet a kormányzati átcsoportosítással elvettek tőlük.

©

Hozzátette: a gyógyszerésztulajdonban lévő kisebb nagykereskedők változatlan feltételekkel szállítanak tovább a megrendelőknek. Az viszont kétségtelen tény, hogy a forgalom 90 százalékát a három "nagy" nagykereskedő jelenti.

A gyógyszerészi kamara elnöke szerint a nagykereskedők kihasználják erőfölényüket a patikákkal szemben. Így a gyógyszertárak egyetlen esélye az összefogás, ennek keretében úgynevezett beszerzési szövetségeket kell kötniük, hogy megfelelő súllyal tudjanak fellépni a nagykereskedőkkel szemben - tette hozzá.

Az MGYK hamarosan egyeztet a nagykereskedőkkel. Egyelőre nincsenek összesített adataik arról, hogy az új szerződések értelmében mennyit vennének vissza a patikáktól.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!