szerző:
Lukács Andrea
Tetszett a cikk?

Az IKEA bemutatta 2013-as katalógusát: ugyan azt állítják, hogy minden új, de mégis azt a benyomást kelti, hogy mégsem. Mi az a hét dolog, amit legjobban szeretünk a svédekben, és visszük az IKEA-ból, mint a cukrot.

Mindenkinek kell egy textilpisztoly – ezzel fenyegetett meg minket Laza Péter az IKEA áruház dizájnért felelős munkatársa. Az új dili ugyanis a svédeknél, hogy textilbe borítanak mindent. Ne csodálkozzanak a pedagógusok, ha a trendérzékeny szülők csemetéi szeptember elsején méteráruba kötött kisszámolóval érkeznek.

Az Örs vezér téri áruházba nyitás előtt egy órával bemehettünk, és kedvünkre ugrálhattunk a matracokon. Az áruházban nem változott az ételkínálat: ehetünk húsgombócot (KÖTBULLAR), meg lazacot (LAX). Igaz, az sem olyan nagy luxus a Gvadányi utcai lakótelep nagy kék varázsdobozában (BLÅ LÅDA), ahol – ha Ernő bácsi engedné –, még a Rubik-kockát is elemenként árulnák, persze szezononként más-más színben. A neve az lenne: FÄRGSTARKA KUB. Ára 1990, családtagoknak (FAMILJ) 1690.

Azt állítják az IKEA-sok, hogy most minden új a katalógusban. Ehhez képest mintha minden évben egy fehérszínű nappali kerülne az első oldalra a hosszú szőrű szőnyeggel (ÅDUM). De tényleg van eltérés. Például nem szobákra van bontva a magazin, hanem tevékenységekre: az alvásnál található a MÅLA festőállvány is, biztos, mert az IKEA-bébik színes festékkel álmodnak. A 324 oldalas reklámújságot augusztus 14-től 31-ig terjesztik Budapesten és vonzáskörzetében 1 100 000 példányban, és páran jobban örülnek majd neki, mint annak az egyoldalasnak, amiből az derül ki, hogy mennyire kell szeretnünk a munkánkat.

Újítások ide, textildili oda, minket inkább az érdekelt, hogy mely termékek képesek még a félázsiai származékokat is összetartani és lelkesedésre (illetve költésre bírni). Íme, a hét dolog, a hazai háztartások kedvencei:

Vendégpapucs

Katasztrófa, de nem találtuk a svéd nevét. A régen pöttyös talpú frottír mamusz minden kozmetika és persze minden magára valamit adó háztartás kötelező kelléke. Örömhír, hogy nemrégiben újítást vezettek be, és a hamar elnyűvő textiltalp helyett strapabíróbbat applikáltak rá, sőt jobb tartása is lett a papucsnak. A terméket az IKEA Family tagjaként jelöli meg az üzlet, de még a Vaterán is megtaláltuk. Pároknak persze ciklámen-kék párosításban kell megvenni. Kellene egy futóversenyt rendezni az Örsön a kék doboz körül ebben a csodában, hatalmas péer geg lenne.

©

FRAKTA

Na, mi ez? A kék bevásárlótáska persze, aminek nem tudunk ellenállni, ha odaérünk a pénztárhoz, és rájövünk, hogy nem lesz elég a nájlonszatyor. A FRAKTÁ-ban az a jó, hogy egyéb célokra is tökéletes, például a strandra: mert belefér a pokróc, az uzsi, a matrac, az újság, a naptej, de még a napozóágy is.  És készül belőle ruha is. Íme.

©

SPARSAM energiatakarékos izzó

Az utóbbi öt évben több mint 700 ezer lakásnak biztosítja a világítását itthon. A svédeknél extra fontos a világosság, ezért van ennyi lámpa és világító alkalmatosság az IKEA-ban is, ezt ma tudtuk meg. Úgy tűnik, alkalmazkodunk a sarki fényhez.

©

GRANAT díszpárna

AZ 50x50 centis párna nélkül nincs ágy, kanapé és fotel. A GRANAT-ból 380 000-et vettünk öt év alatt.

©

LACK dohányzóasztal

Ez olyan, mint a nőknek a kis fekete ruhája. Mindig jól jön, pont akkora, hogy elférjen rajta a tévéújság, a tévékapcsoló, és a keresztbetett lábfejek (természetesen abban a bizonyos vendégpapucsban, mert úgy kényelmesebb). A kockaalakra nem lehet ráunni.

BILLY könyvespolc

Ó, Billy. Egy dolog, hogy imádjuk ezt a könyvespolcot, de a könyvtámasz nélkül nem értelmezhető. Korábban megoldatlan volt a probléma, a magyar könyvstócok jobbra-balra dőltek, leverték a páfrányt, ami ráesett a gyerek (macska, kutya, hörcsög) fejére. De a svédek elhozták nekünk, és egyre kreatívabb változatokban árulják.

©

Hot dog és a húsgolyó

Vetekedik a Pöttyös Túró rudi, a Pilóta keksz és a Szerájos gyros népszerűségével. Még a vegák is ráfanyalodnak, mert semelyikben sincs csont, tehát nem is igazán húsalakú. Reggel kilenc harminckor pedig többen ültek az étkezdében, mint amennyien a kacskaringós üzlettérben. A pénztárral szembeni pultnál az utóbbi öt évben például 8 900 000 adag hot dog fogyott, a tízdarabos kiszerelésű húsgolyót pedig 1 782 974-en vettek. SMARLIG MALTID!

Jó étvágyat!
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Villámgyorsan felfrissítették a Toyota Camryt

Villámgyorsan felfrissítették a Toyota Camryt

Mostantól ön is megnézheti Charles Darwin kéziratát, ami megváltoztatta a világot

Mostantól ön is megnézheti Charles Darwin kéziratát, ami megváltoztatta a világot

Elsőbbséget kapnak a postán a nyitáskor az idősek

Elsőbbséget kapnak a postán a nyitáskor az idősek