szerző:
Kiss Imola
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Amikor az ember azt gondolná, hogy a divatban már mindent kitaláltak és csak a korábbi ötletek újrahasznosítására számíthatunk, amikor a józan fogyasztó már elképzelni sem tudja, hogy mire lehet még szüksége, akkor kiderül, igenis van új élet a kiegészítők univerzumában.

A gazdasági válság a nemzetközi divatiparon is fájdalmas nyomokat hagyott, ugyanakkor a nadrágszíj-igazításnak – csakúgy mint bármilyen korlátozásnak – volt olyan következménye is, hogy a dizájnerek kénytelenek voltak elkezdeni igazán kreatívan gondolkodni, ha továbbra is bevételhez akartak jutni. Ennek pedig a legideálisabb terepe a kiegészítőké, hiszen ez az, amit az ember akkor is vesz, ha épp nincs pénze egy egész új ruhatárra. Legalább táskát vagy cipőt, hiszen az elhasználódik, arra szükség van, nincs mese – és sok kicsi cipő sokra megy.

Ezen kívül viszont a divattervezők most olyan testrészeinket ismegcélozták, amiket korábban egyáltalán nem, vagy nem így gondoltunk díszíthetőnek. A mindig újra éhes közönség pedig őrült lelkesedéssel fogadta a szokatlan ötleteket, mivel egy-egy darab sokszor – a kiegészítés fogalmára rácáfolva – magát a ruhát is képes háttérbe szorítani és uralni az egész megjelenést. Ráadásul ezek többsége uniszex kategória, így nem csak a nők tobzódhatnak a lehetőségekben.

Fej

A kalapokról már volt szó, de ezeknél jóval bátrabb tárgyakkal is ékesíthetjük a fejünket és hajunkat. Plexi vagy bőr szemellenzőkkel például, ezekben a Fleet Ilya márka van segítségünkre. A magyar Kepp Showroom tagja, Hajdu Anett azonban még erre is rátett egy lapáttal, hiszen bőr fejdíszeit állati szarv- és agancs formájúra lehet hajtogatni. De a különféle népek fejláncai, fejpántjai és virágkoszorúi is reneszánszukat élik. És ilyesmivel mi is kísérletezhetünk odahaza.

Szarvas fejdísz
©

Az őrült napszemüvegek elterjedésében amúgy olyan popsztároknak volt vitathatatlanul nagy szerepe, mint Lady Gaga, de a kifutókon is mind több síszemüveg-szerű pret-a-portér kiegészítő jelenik meg. Nemsokára alighanem az utcán is egyre többel találkozunk majd.

Tor

A nyak sem maradhat szabadon, itt a hagyományos ékszerek mellett az utóbbi időben nagyon népszerűek lettek a különálló, felcsatolható gallérok. Ez szintén olyan megoldás, amivel meg lehet újítani egy már meglévő ruhát. Van belőle vörös nyúlszőr változat több mint 1000 dollárért, de az Etsy-n körülnézve ennek töredékéért is találunk mindenféle stílusban, a gyöngyöstől a sültkrumpli-mintásig. Hogy a hazai se maradjon ki, a legmenőbb gallérokat Juhos Janka hajlítja fából és fémből, ha viszont valaki a robosztusabb darabok híve, akkor jó ha tudja, Kovács Adél (szintén Kepp Showroom) extravastag fonalból is készített gallért.

©

Potroh

Lejjebb haladva, a testünket - habitustól függően - szintén feldobhatjuk finomabb vagy vadabb ékszerekkel, ami itt most nem piercinget jelent, hanem ruha felett viselhető láncokat, korszetteket és hámokat. Többsoros láncokat készít például az Armor és a Bliss Lau, ezek fedhetik a test bármely részét: a vállat, hasat, csípőt vagy ezek kombinációját, de például a térdünket vagy a cipőnket is felöltöztethetjük.

©

A szado-mazo kultúrából inspirálódó, szegecselt, bőr testhámaival, hevedereivel és egyéb megnevezhetetlen kiegészítőivel lett ismert Fleet Ilya mellett az amerikai Zana Bayne. Jó érzékkel tapintott rá a lényegre, szinte azonnal másolni kezdték a munkáit. Itthon Ternovszki Zita zsinórból fonott ékszerei közt vannak hasonló darabok. A budapesti Mrs Herskin márka szintén bőrrel dolgozik, viszont a gótikus helyett inkább a színpompás, pszichedelikus vonalon mozognak a hámjaik (és elképesztő rojtos-szegecses-láncos táskáik és hátizsákjaik is vannak).

©

És a kitinpáncél

Apropó táskák: bár ez alapvetően az egyik legmerevebb kiegészítő-kategória, itt is akadnak érdekességek. Olympia Le-Tan és Kate Spade is nemrég irodalmi klasszikusoknak álcázott kézitáskákkal állt elő, így bármikor a világ tudtára adhatjuk, mi a kedvenc regényünk.

A sokáig passzénak tartott hátizsák pedig megtalálta a divatosabb arcát, és a sportosan elegáns túra- vagy futárzsákoktól kezdve (pl. a magyar Blind Chic) egészen a lakkbőrig bármit megtalálunk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Barack Obama életrajzi könyve a hvg360-on: A hotelszoba, ahol minden kezdődött

Barack Obama életrajzi könyve a hvg360-on: A hotelszoba, ahol minden kezdődött

Lefilmezték, ahogyan autó csapódik az M7-esen a közútkezelő nagy sárga dobozába

Lefilmezték, ahogyan autó csapódik az M7-esen a közútkezelő nagy sárga dobozába

Drágábbak lesznek a jövő évi autópálya-matricák

Drágábbak lesznek a jövő évi autópálya-matricák