szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Oroszország is bekeményít a dohányzás elleni harcban: májustól elrettentő képeket tesznek a cigisdobozokra.

Az orosz egészségügyi minisztérium honlapján mutatta be a képeket. Az egyiken halva született baba, egy másikon pedig elfeketedett láb látható.

"Az eddigi tapasztalatok szerint a csomagolásokra nyomtatott sokkoló képek jelentős hatást tudnak kifejteni a dohányosokra" – magyarázták a döntést.

Szergej Velmjajkin egészségügyi miniszterhelyettes elmondta, hogy Oroszország a becslések szerint évente 36,6 milliárd eurót veszít a dohányzás miatt elhunyt munkaképes emberek halála miatt.

Az orosz kormány múlt héten nyújtott be egy törvényjavaslatot, amely szerint 2014-től dohányzási tilalmat vezetnének be az éttermekben.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint az oroszok átlagosan naponta 17 cigarettát szívnak el fejenként. 2009-ben Oroszország lakosságának 39,1 százaléka dohányzott, ami az egyik legmagasabb arány a világon.

Nemrég itthon és Ausztráliában is bejelentették, hogy sokkoló képeket tesznek a cigisdobozokra, így próbálják elvenni az emberek kedvét a dohányzástól.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!