szerző:
Lukács Andrea

Barack Obama és Mitt Romney első televíziós összecsapása meglepő eredményt hozott. Obama érinteni sem tudta a magasra rakott lécet, Romney viszont láthatóan élvezte a kisebb elvárásokból adódó, eleve nyertes helyzetet. Stílusban - a szakértő, Schiffer Miklós szerint - Obama győzött, de az összkép mégis Romney-t igazolhatja.

Húsz év házasság szép teljesítmény. A házassági évfordulót ötven millió emberrel együtt ünnepelni nem a legromantikusabb, de a jó feleség elnézi. Obamára pedig nem lehet panasz, nem feledkezett meg házastársi kötelességéről, első mondatában Michelle-t szólította meg, sweetie-ként (édesem), és köszöntötte a nagy nap alkalmából. Ám vajon ugyanilyen elnéző lesz-e négy év frigy után Obamával a nép, mely isteni teljesítményeket várt tőle 2008-ban, amikor megválasztotta. A nem túl fényes négy esztendő után még mindig olimposzi magaslatokban képzeli az elnökét?

Az Obama-házaspár
©

A szerda este tartott első tévés vita a szakértők szerint döntő jelentőségű, a legfontosabb a három közül, nem csupán azért, mert az ez alkalommal tárgyalják azokat a húsbavágó belügyi témákat, melyek legjobban érdeklik, és érintik a választókat. Az első összecsapás megadja az alaphangot, és az amerikaiak maguk is tisztában vannak vele: csak kicsivel jobb ez, mint az ősemberek primitív igénye volt a férfias megmérettetésre. A vita előtt a CNN-en a két ellenséges tábort képviselő véleményvezérek még egy dologban megegyeztek: a stílus is számít a vitában. Obama akkor nyerhet például, ha Mózeshez hasonlatosan jelenik meg, vagy legalábbis elhiteti, hogy ki tudja vezetni az amerikaiakat a válságból. Míg Romney-nak sokkal egyszerűbb a dolga: bizalmat kell szereznie és kompetens benyomást kell keltenie.

Matt Romney
©

Szemtől-hátba

Ezzel a korántsem egyenlő súllyal a vállán indult neki a denveri találkozónak a négy éve regnáló elnök és Massachusetts volt kormányzója. Ehhez adódtak még más plusz-mínusz tényezők. Obama például kijött a vitázás gyakorlatából, utoljára négy éve McCain szenátorral kellett megküzdenie (mínusz), Romney viszont szorgalmasan gyakorolta a harci helyzetet az utóbbi időben, neki meg kellett vívnia például a többi republikánus jelölttel (plusz). A CNN egyik cikkében elemezte a két fél vitatkozási stílusát pár nappal ezelőtt. Todd Graham szerint mindkét fél kitűnő előadó a maga nemében, az erősségeik és gyengéik részletezését azonban csak a republikánus fél olvasta el. Míg ugyanis Romney megfogadta a szakértő tanácsát, és kevésbé volt agresszív, illetve nem köszönte meg minden felszólalása végén, hogy szóhoz juthatott (ezzel művi hatást keltve), Obama nem tudta levetkezni tudálékosságát, akadozó, ööö-ző beszédstílusát. Ezzel jóval bizonytalanabb benyomást keltett, mint a végig mosolygó (még ha sokak, főként a demokraták szerint arrogánsan és öntelten) Romney, aki szinte szuggerálta a jelenlegi elnököt. Obama viszont kerülte a szemkontaktust, és inkább csak a moderátorhoz beszélt.

Obama a moderátorhoz beszélt, kerülte a szemkontaktust Romney-val
©

Az önbizalomtól duzzadó republikánus jelölt mind mimikában, mind retorikában összeszedettebbnek hatott: élére vasalt haja, kisimult, gondtalan arckifejezése harmonizált a folyékony, határozott beszédstílusával, míg Obama (dupla) karikás szemeivel, gondterhelt arcával és szünetekkel elnyújtott mondataival korántsem ütötte meg a mércét, még ha az túlontúl magasra is lett állítva.

Az elegancia átka

Az összeszedettség az öltözködési stílusban épp az ellenkezőjét mutatta (ahogy azt Schiffer Miklós A kék-piros harca című írásban elemzi), és bár Obama (és felesége) sokkal stílusosabban tud megjelenni, ez az elegancia visszaüthet. Akkor például, ha a bizonytalan szavazó közelebb érzi magát a nép fiaként öltözködő Romney-hoz. Tommy Hilfiger amerikai divattervező minap ki is fejtette, hogy a republikánus jelölt – talán tudatosan – „alulöltözködik”. Hozzá képest Obama makulátlansága és felesége divatozása akár visszatetsző is lehet a válságot nyögő átlagemberek között.

A kék és a piros harca

Schiffer Miklós stíluszakértő a hvg.hu felkérésére megnézte a vitát. A stílusok összecsapása egészen mást eredményt hozott, mint a verbális boksz, mert míg ez utóbbit egyértelműen Romney nyerte, az előbbit Obama.  És bár első látásra csak a nyakkendő színében különbözött a két férfi megjelenése, a hozzáértő szem markáns különbséget is észrevett. „Attól, hogy valaki öltöny-ing-nyakkendőt húz, még nem biztos, hogy elegáns” – mondja Schiffer, aki szerint Romney az olcsóbb megoldást választotta: „kicsit fáradt, átlag amerikai képét mutatja, a nyakkendő csomója félszeg, kisebb gallérú az ing, a haja pedig mintha festett lenne, művin őszes a halántéka. A piros nyakkendő is régimódi, konzervatív ezzel a csíkozással”. A két politikus egymás mellett olyan, mintha a régi világ állna szemben az újjal Schiffer szerint, aki Obamát a világpolitika legjobban öltözött férfijának tartja: „a feszes, kúl eleganciát képviseli, amit négy év alatt konzekvensen betartott, és már George W. Bush mellett is a jólöltözöttség istene volt”. Denverben szerda újra bizonyított a szigorúan szabott, de nem túl szűk öltönnyel, a hófehér inggel, és a magasított gallérral, ami a nyakát, és az arcát is kiemelte, így sokkal elegánsabb benyomást keltett, mint Romney”. A nyakkendőválasztása is stílusosabb, mint a republikánusé: a kék kiegészítő anyagában, finoman fehéren mintázott, ezzel elkerüli a kirívó, harsány hatást. A kék és a piros vitája nem csupán a demokrata és republikánus alapszínekben nyilvánul meg, Schiffer rámutat: a piros izzítóbb, agresszívebb szín, míg a kék megnyugtató, mégis domináns hatást kelt. Ezzel viszont Michelle Obama is jól játszott, aki a demokratakék kosztümjében újabb stílustalálatot könyvelhet el. Romney felesége a fehéret választotta, a vállig érő, szőke hajával és a gyöngysorral a magasan kvalifikált, jómódú amerikai asszony képét közvetítette.

A republikánusok öröme, a demokraták csalódása

Romney az átlagember-közeliséget mondanivalójával is megspékelte: találkozásait a szenvedő néppel egyedi példákon keresztül hangsúlyozta, míg Obama csak záróbeszédében említett egy asszonyt a választók közül. Előtte csupán saját családjával példálózott, ami elitista hozzáállást sugallt. Romney ambíciózus terveire és ígéreteire sem tudott igazán kontrázni: a tanítóbácsisan magyarázta el, hogy hol hibázdik Romney adócsökkentési terve, miközben a republikánus számokkal, dollártrilliókkal, és a családok pénztárcájából hiányzó összegekkel sokkolt.

A csatát győzte
©

A magasra tett mérce, a görcsös hitből adódó elvárások végül csalódást okoztak a demokratáknak. A riporternő azt kérdezte az egyik demokrata képviselőnőtől közvetlenül a vita után, hogy hova tűnt a szenvedély az elnökből, és hogy miért nem vette komolyan a kihívást? Az Obama-házaspár hamar elkullogott a helyszínről, saját ünnepükre koncentráltak tán, míg Romney családjával és tanácsadóival ünnepelt a pódiumon, öt gyermeke, felesége körgyűrűjében, amivel eddigi neki felrótt szívtelenségére is rácáfolt.  Ezzel ő teljesítette a feladatát: bizalmat nyert.

Romney népes családja körében
©

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
NIZS Világ

Obama évfordulója, a nagy sárga madár és az emberarcú Romney

Az első felmérések alapján Mitt Romney jött ki jobban az amerikai elnökjelöltek első televíziós vitájából. Ez azonban egyelőre csak arra volt jó, hogy „mérkőzésben maradjon”, Barack Obama ugyanis nem hibázott nagyot, legfeljebb várt sziporkázása maradt el.

MTI Világ

Kiábrándult Obama-szavazók miatt nyerhet Romney

Egyáltalán nem kizárható, hogy a novemberi amerikai elnökválasztáson a republikánus jelölt, Mitt Romney szerzi meg a hatalmat, annak ellenére, hogy a hivatalban levő demokrata párti elnök támogatói bázisa sokkal szélesebb - mondta a Le Monde Diplomatique című közéleti havilap főszerkesztője a budapesti Francia Intézet hétfői vitaestjén.

Fülke: Nem a templom, nem az épület az igazi vesztenivalónk

Fülke: Nem a templom, nem az épület az igazi vesztenivalónk

Nem áll meg az élet az ünnepek alatt sem: körülbelül 20 ezer bolt lehet nyitva az országban

Nem áll meg az élet az ünnepek alatt sem: körülbelül 20 ezer bolt lehet nyitva az országban

Marad a szép idő, bár az éjszaka felhős lehet

Marad a szép idő, bár az éjszaka felhős lehet

Boldog magyar szumósok

Boldog magyar szumósok

„Politikai pedofil vagy” – kiborultak a kommentelők Szentgyörgyvölgyi Péter óvodai akcióján

„Politikai pedofil vagy” – kiborultak a kommentelők Szentgyörgyvölgyi Péter óvodai akcióján

Inkább egy komikus: megalázó vereséggel csaphatják el elnöküket az ukránok

Inkább egy komikus: megalázó vereséggel csaphatják el elnöküket az ukránok